Az amerikai gazdaság a recesszió szélén áll

-

Az amerikai gazdaság a 2024. júliusáig tartó időszakban veszélyesen közel áll a recesszió lehetőségéhez, amelyet alig sikerült elkerülnie.

Növekvő kamatlábak és a recesszió kockázata

A Federal Reserve (Fed) agresszív stratégiája, hasonlóan az időjárási viharokhoz, láthatóan elkerülhetetlen része a gazdasági ciklusnak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A kamatlábak olyan szintre emelkedtek, amelyet 2007 óta nem láttunk, hasonlóan az 1980-as években tapasztalt gyors emelkedéshez.

Történelmileg ilyen gyors és meredek emelkedés mindig gazdasági visszaesést eredményezett.

Robert Brusca, a Fact and Opinion Economics vezető közgazdásza rámutat, hogy általában 3 százalék feletti valós alapkamatláb szükséges ahhoz, hogy recessziót váltson ki.

Eddig a gazdaság soha nem tudott inflációt megfékezni anélkül, hogy a gazdaság nehézségekbe ütközött volna. Azonban az Egyesült Államok gazdasági történetében található egy érdekes anomália, a „várható gazdasági visszaesés hiánya”.

A gazdaság valóban lehűlt a járvány okozta korlátozásokat követő expanzív nyitás óta, és az idei év elején bekövetkezett banki kudarcok szigorúbb hitelminőségi követelményekhez vezettek. Azonban a fogyasztói kiadások folyamatosak, és a munkaerőpiac továbbra is aktív.

Recesszióval kapcsolatos esélyek az elmúlt egy évben a legalacsonyabb szintre csökkentek, miután a szakértők a 2022. júniustól 2023. decemberig terjedő időszakra 52 százalékos recessziós kockázatot jósoltak.

Ez az előrejelzés ellentétben áll az 2022 első negyedévében történtel, amikor a közgazdászok a 2022 márciusától 2023 októberéig terjedő időszakra alig 31 százalékos recessziós esélyt becsültek.

Az első negyedéves felmérésben az amerikai központi banki tisztviselők az alapkamat-csúcstartomány 2,75-3 százalékra történő emelkedését jósolták.

Azonban a kamatlábak a 5-5,25 százalékos tartományba ugrottak. Az újabb kamatemelések is várhatók a frissített előrejelzések szerint.

A Markstein Advisors elnöke és vezető közgazdásza, Bernard Markstein, hangsúlyozza, hogy az emelkedett kamatlábak hatásai még mindig érződnek a gazdaságban.

Markstein szerint valószínű, hogy egy enyhe recesszió kezdődik 2023 végén vagy 2024 elején.

A jelenlegi pénzügyi szektor problémák, amelyek a magasabb kamatlábak következményei, megerősítik Markstein hitét, hogy az amerikai gazdaság a recesszió felé halad.

Az amerikai gazdaság a kötélen egyensúlyozik?

Annak ellenére, hogy jelenlegi állapotában a munkaerőpiac helyzete kedvező, a közgazdászok recessziót jósolnak.

Több tényező elhalasztotta a várt recessziót, ideértve a nyugdíjkorrekciót, Kína gazdasági újranyitását, a márciusi banki válságot követő pénzügyi könnyítéseket és a munkaerőpiac ellenálló képességét. Azonban ezek a tényezők fokozatosan elvesztik hatásukat.

Amint a monetáris politika fokozódik, egy enyhe gazdasági visszaesés várható az év végére.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság még nincs túl a nehézségeken.

A gazdaság versenybe száll az idővel, hogy felzárkózzon a fokozódó monetáris szigorítással és annak következményeivel.

Mint minden viharnak, csak az idő mondhatja meg, hogy az amerikai gazdaság képes-e túljutni ezen, vagy belesodródik a recesszióba.

Olvastad már? Az XRP ismét elérhető a Coinbase és más kriptovaluta tőzsdéken

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A kripto szakértők nagyot fogadnak erre az új VR tokenre, ezt érdemes tudni róla

Vendégbejegyzés Egy új VR játékplatform vár megjelenésre, amelynek nemrég kezdődött az előértékesítése. Az 5thScape projekt 5SCAPE névre hallgató, natív használati tokenje a 15 millió dolláros céljának...

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!