Az amerikai gazdaság a recesszió szélén áll

-

Az amerikai gazdaság a 2024. júliusáig tartó időszakban veszélyesen közel áll a recesszió lehetőségéhez, amelyet alig sikerült elkerülnie.

Növekvő kamatlábak és a recesszió kockázata

A Federal Reserve (Fed) agresszív stratégiája, hasonlóan az időjárási viharokhoz, láthatóan elkerülhetetlen része a gazdasági ciklusnak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A kamatlábak olyan szintre emelkedtek, amelyet 2007 óta nem láttunk, hasonlóan az 1980-as években tapasztalt gyors emelkedéshez.

Történelmileg ilyen gyors és meredek emelkedés mindig gazdasági visszaesést eredményezett.

Robert Brusca, a Fact and Opinion Economics vezető közgazdásza rámutat, hogy általában 3 százalék feletti valós alapkamatláb szükséges ahhoz, hogy recessziót váltson ki.

Eddig a gazdaság soha nem tudott inflációt megfékezni anélkül, hogy a gazdaság nehézségekbe ütközött volna. Azonban az Egyesült Államok gazdasági történetében található egy érdekes anomália, a „várható gazdasági visszaesés hiánya”.

A gazdaság valóban lehűlt a járvány okozta korlátozásokat követő expanzív nyitás óta, és az idei év elején bekövetkezett banki kudarcok szigorúbb hitelminőségi követelményekhez vezettek. Azonban a fogyasztói kiadások folyamatosak, és a munkaerőpiac továbbra is aktív.

Recesszióval kapcsolatos esélyek az elmúlt egy évben a legalacsonyabb szintre csökkentek, miután a szakértők a 2022. júniustól 2023. decemberig terjedő időszakra 52 százalékos recessziós kockázatot jósoltak.

Ez az előrejelzés ellentétben áll az 2022 első negyedévében történtel, amikor a közgazdászok a 2022 márciusától 2023 októberéig terjedő időszakra alig 31 százalékos recessziós esélyt becsültek.

Az első negyedéves felmérésben az amerikai központi banki tisztviselők az alapkamat-csúcstartomány 2,75-3 százalékra történő emelkedését jósolták.

Azonban a kamatlábak a 5-5,25 százalékos tartományba ugrottak. Az újabb kamatemelések is várhatók a frissített előrejelzések szerint.

A Markstein Advisors elnöke és vezető közgazdásza, Bernard Markstein, hangsúlyozza, hogy az emelkedett kamatlábak hatásai még mindig érződnek a gazdaságban.

Markstein szerint valószínű, hogy egy enyhe recesszió kezdődik 2023 végén vagy 2024 elején.

A jelenlegi pénzügyi szektor problémák, amelyek a magasabb kamatlábak következményei, megerősítik Markstein hitét, hogy az amerikai gazdaság a recesszió felé halad.

Az amerikai gazdaság a kötélen egyensúlyozik?

Annak ellenére, hogy jelenlegi állapotában a munkaerőpiac helyzete kedvező, a közgazdászok recessziót jósolnak.

Több tényező elhalasztotta a várt recessziót, ideértve a nyugdíjkorrekciót, Kína gazdasági újranyitását, a márciusi banki válságot követő pénzügyi könnyítéseket és a munkaerőpiac ellenálló képességét. Azonban ezek a tényezők fokozatosan elvesztik hatásukat.

Amint a monetáris politika fokozódik, egy enyhe gazdasági visszaesés várható az év végére.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság még nincs túl a nehézségeken.

A gazdaság versenybe száll az idővel, hogy felzárkózzon a fokozódó monetáris szigorítással és annak következményeivel.

Mint minden viharnak, csak az idő mondhatja meg, hogy az amerikai gazdaság képes-e túljutni ezen, vagy belesodródik a recesszióba.

Olvastad már? Az XRP ismét elérhető a Coinbase és más kriptovaluta tőzsdéken

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A PayPal USD (PYUSD) debütálása a KuCoin tőzsdén

A KuCoin kriptopénz tőzsde egy pénteki bejelentés szerint bevezette a PayPal PYUSD stablecoinját. Ez a tőzsdei bevezetés jelentős előrelépés a még fiatal stablecoin hozzáférhetőségének javításában, amely...

A Binance jogi küzdelme a SEC-el

A Binance (BNB) a közelmúltban megtámadta az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet keresetét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre a jogi eljárás megindítására. A Binance a SEC vádjainak elutasítására...

Dogecoin (DOGE) technikai elemzés 09.22.

Prémium Dogecoin (DOGE) A piaci korrekció az elmúlt nap során visszafogta a Dogecoin (DOGE) bikás előretörését a 0,06 dolláros támaszszintről. A vevők azonban tartották a támaszt, a mém...

Egy bálna nagy tételben vásárol Ethereumot

A bálna tevékenység nagy érdeklődésnek örvend a kriptotérségben, az elemzők és a kereskedők szorosan figyelemmel kísérik, hogy hasznos információkhoz jussanak. Az egyik ilyen érdekes lépésre nemrégiben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!