Az Amerikai CFTC és a DeFi protokollok

-

A kriptovaluta világ és a decentralizált pénzügyi (DeFi) rendszerek forradalma során újabb és újabb kihívásokkal találják szembe magukat a szabályozó hatóságok és az iparág szereplői.

Az Amerikai Commodity Futures Trading Commission (CFTC) az utóbbi időben szigorított a DeFi platformokkal szembeni szabályozásán, ami újabb vitát indított el a jogi keretek és a decentralizáció között.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Coinbase kriptovaluta tőzsde vezérigazgatója, Brian Armstrong, most arra ösztönzi a DeFi protokollokat, hogy pereljék be a szabályozókat, és próbáljanak jogi precedenst teremteni az iparág számára.

CFTC és a DeFi: Az első ütközés

Az Amerikai CFTC nemrégiben vád alá helyezett három DeFi platform üzemeltetőt azzal, hogy „törvénytelen digitális eszköz derivatívák kereskedelmét kínálják.”

Ez az első alkalom volt, hogy a derivatívák szabályozója ilyen lépést tett a DeFi iparág ellen.

Az események során a viták elkezdtek felszínre törni: hogyan is illeszkedik a decentralizált világ a hagyományos szabályozásba, és milyen hatáskörrel bírnak a szabályozók?

Armstrong kiáll a DeFi protokollokért

Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója, az egyik prominens alakja a kriptovaluta iparágnak, aki most erőteljesen kiáll a DeFi protokollok és azok fejlesztői mellett.

Armstrong szerint a CFTC nem helyesen jár el, amikor szigorúbb szabályozást vezet be a DeFi protokollok ellen.

Ő hangsúlyozza, hogy ezek a protokollok nem pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak, és a Commodity Exchange Act alkalmazása kérdéses. Ez a kétely azonban még további kérdéseket vet fel.

Armstrong nyilatkozatában írja:

„Az én reményem az, hogy ezek a DeFi protokollok bíróság elé viszik ezeket az ügyeket, hogy jogi precedenst teremtsenek. A bíróságok már bebizonyították hajlandóságukat a jogállam fenntartására. Az egyetlen, amit ez a cselekedet elér, az egy fontos iparág elűzése az országból.”

A közösség kételyei és vita

Azonban nem mindenki ért egyet Armstronggal. A közösségi média reagált a hírre, és többen kétségbe vonták, hogy egy decentralizált protokoll hogyan is vihetne bármit is bíróságra.

Ezenkívül azt is megjegyezték, hogy sok DeFi platform valójában nem igazán decentralizált.

Jason Gottlieb, egy ügyvéd, véleményét osztotta meg:

„Egyetértek Brian Armstronggal abban, hogy a DeFi protokolloknak perelniük kellene a CFTC-t (és az SEC-t) azon túlzottan szigorú megállapodási követelések miatt. A szomorú valóság az, hogy a hatóságok először a kisebb vállalkozásokat támadják meg, akik számára sokkal ésszerűbb megegyezni, mint pereskedni.”

A decentralizáció dilemmája

A decentralizáció kérdése is előkerült. Sok DeFi platformon adminisztratív kulcsokat és más hatalmi eszközöket találni, ami azt jelenti, hogy a fejlesztőknek gyakran van képességük beavatkozni a rendszerbe.

Ezt azzal az érvvel támadják, hogy a valódi decentralizációtól távol állnak. Ouriel Ohayon, a Zengo Wallet vezérigazgatója, azt mondja:

„Brian, egyetértek, ha a DeFi valóban decentralizált lenne, de amikor a kódban adminisztratív kulcsok vannak, amelyeket egy vagy néhányan ellenőriznek, hátsó bejáratok, képesség a protokoll újraindítására/leállítására és még sok más, akkor inkább ‘decefi’, legyen szó akár a protokollról, akár a protokoll felületéről.”

A remény és a kérdések

Ez a vita csak most kezdetét vette, és sok kérdés vár még megválaszolásra. Vajon a DeFi protokollok jogi precedenst teremthetnek-e a bíróságok előtt?

A decentralizáció és a szabályozás közötti egyensúly megtalálása hosszú és összetett folyamat lesz.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az egyetlen biztos dolog az, hogy a DeFi iparág és a szabályozó hatóságok közötti viták továbbra is folytatódnak, és ezek az események alakíthatják a jövőbeli kriptovaluta szabályozás alapjait.

Az Amerikai CFTC és a DeFi protokollok közötti vita további folytatódik, és az iparág és a szabályozók közötti egyensúly megtalálása még sokáig napirenden marad.

Az egyetlen dolog, ami biztos, hogy a DeFi iparág növekedése és fejlődése folytatódik, és fontos lesz figyelni a változásokra a jövőben.


Olvastad már? A Goldman Sachs elutasítja az AI buborékot

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: James Donald

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Kraken kriptotőzsde ebben a két európai országban terjeszkedik

Az amerikai székhelyű Kraken kriptotőzsde nemrégiben engedélyt szerzett két vezető európai országban - Spanyolországban és Írországban. Spanyolországban a tőzsde megkapta a virtuális eszközszolgáltató (VASP) regisztrációt a...

Az amerikai pénzügyminisztérium drogkartellhez kötődő Ethereum tárcát szankcionál

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzéséért Felelős Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) szeptember 26-án tíz, illegális kábítószer-kereskedelemmel összefüggésbe hozható személyt vett fel...

A SEC késlelteti az Ark Invest Spot Bitcoin ETF döntését

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) ismét elhalasztotta a várva várt döntést az Ark Invest és a 21Shares duó által benyújtott spot Bitcoin ETF...

A BlockFi bírósági jóváhagyást kapott a felszámolási tervéhez

A BlockFi kriptohitelezési platform számára jelentős fejlemény, hogy az Egyesült Államok New Jersey-i csődbírósága zöld utat adott a felszámolási tervnek. Ezzel a hitelezők egy lépéssel...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!