Az Amerikai CFTC és a DeFi protokollok

-

A kriptovaluta világ és a decentralizált pénzügyi (DeFi) rendszerek forradalma során újabb és újabb kihívásokkal találják szembe magukat a szabályozó hatóságok és az iparág szereplői.

Az Amerikai Commodity Futures Trading Commission (CFTC) az utóbbi időben szigorított a DeFi platformokkal szembeni szabályozásán, ami újabb vitát indított el a jogi keretek és a decentralizáció között.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Coinbase kriptovaluta tőzsde vezérigazgatója, Brian Armstrong, most arra ösztönzi a DeFi protokollokat, hogy pereljék be a szabályozókat, és próbáljanak jogi precedenst teremteni az iparág számára.

CFTC és a DeFi: Az első ütközés

Az Amerikai CFTC nemrégiben vád alá helyezett három DeFi platform üzemeltetőt azzal, hogy „törvénytelen digitális eszköz derivatívák kereskedelmét kínálják.”

Ez az első alkalom volt, hogy a derivatívák szabályozója ilyen lépést tett a DeFi iparág ellen.

Az események során a viták elkezdtek felszínre törni: hogyan is illeszkedik a decentralizált világ a hagyományos szabályozásba, és milyen hatáskörrel bírnak a szabályozók?

Armstrong kiáll a DeFi protokollokért

Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója, az egyik prominens alakja a kriptovaluta iparágnak, aki most erőteljesen kiáll a DeFi protokollok és azok fejlesztői mellett.

Armstrong szerint a CFTC nem helyesen jár el, amikor szigorúbb szabályozást vezet be a DeFi protokollok ellen.

Ő hangsúlyozza, hogy ezek a protokollok nem pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak, és a Commodity Exchange Act alkalmazása kérdéses. Ez a kétely azonban még további kérdéseket vet fel.

Armstrong nyilatkozatában írja:

„Az én reményem az, hogy ezek a DeFi protokollok bíróság elé viszik ezeket az ügyeket, hogy jogi precedenst teremtsenek. A bíróságok már bebizonyították hajlandóságukat a jogállam fenntartására. Az egyetlen, amit ez a cselekedet elér, az egy fontos iparág elűzése az országból.”

A közösség kételyei és vita

Azonban nem mindenki ért egyet Armstronggal. A közösségi média reagált a hírre, és többen kétségbe vonták, hogy egy decentralizált protokoll hogyan is vihetne bármit is bíróságra.

Ezenkívül azt is megjegyezték, hogy sok DeFi platform valójában nem igazán decentralizált.

Jason Gottlieb, egy ügyvéd, véleményét osztotta meg:

„Egyetértek Brian Armstronggal abban, hogy a DeFi protokolloknak perelniük kellene a CFTC-t (és az SEC-t) azon túlzottan szigorú megállapodási követelések miatt. A szomorú valóság az, hogy a hatóságok először a kisebb vállalkozásokat támadják meg, akik számára sokkal ésszerűbb megegyezni, mint pereskedni.”

A decentralizáció dilemmája

A decentralizáció kérdése is előkerült. Sok DeFi platformon adminisztratív kulcsokat és más hatalmi eszközöket találni, ami azt jelenti, hogy a fejlesztőknek gyakran van képességük beavatkozni a rendszerbe.

Ezt azzal az érvvel támadják, hogy a valódi decentralizációtól távol állnak. Ouriel Ohayon, a Zengo Wallet vezérigazgatója, azt mondja:

„Brian, egyetértek, ha a DeFi valóban decentralizált lenne, de amikor a kódban adminisztratív kulcsok vannak, amelyeket egy vagy néhányan ellenőriznek, hátsó bejáratok, képesség a protokoll újraindítására/leállítására és még sok más, akkor inkább ‘decefi’, legyen szó akár a protokollról, akár a protokoll felületéről.”

A remény és a kérdések

Ez a vita csak most kezdetét vette, és sok kérdés vár még megválaszolásra. Vajon a DeFi protokollok jogi precedenst teremthetnek-e a bíróságok előtt?

A decentralizáció és a szabályozás közötti egyensúly megtalálása hosszú és összetett folyamat lesz.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az egyetlen biztos dolog az, hogy a DeFi iparág és a szabályozó hatóságok közötti viták továbbra is folytatódnak, és ezek az események alakíthatják a jövőbeli kriptovaluta szabályozás alapjait.

Az Amerikai CFTC és a DeFi protokollok közötti vita további folytatódik, és az iparág és a szabályozók közötti egyensúly megtalálása még sokáig napirenden marad.

Az egyetlen dolog, ami biztos, hogy a DeFi iparág növekedése és fejlődése folytatódik, és fontos lesz figyelni a változásokra a jövőben.


Olvastad már? A Goldman Sachs elutasítja az AI buborékot

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: James Donald

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Egyre kisebb az USDT részesedése a tőzsdéken

Az USDT piaci részesedése a központosított kriptotőzsdéken 2024-ben 82%-ról 74%-ra csökkent. Bár az elmúlt években számos nagy horderejű összeomlás és árfolyam-ingadozás történt, a stablecoinok iránt...

A Bitcoin visszaszerzi a 60.000 dolláros szintet: Itt egy lista fontosabb altcoinokról

A Bitcoin jelenleg 60.000 dolláron áll, és megpróbálja visszaszerezni a jelenlegi szintek feletti kritikus tartományi mélypontokat. Miközben vannak pozitív jelek, még mindig van mit tenni ahhoz,...

A Shiba Inu ETF beindítja a pletykákat és 4.000%-os égési rátát vált ki, de ez a másik token gyorsabban fog égetni

Vendégbejegyzés A Shiba Inu (SHIB) közösség izgalomtól és spekulációktól pezseg egy lehetséges Shiba Inu ETF-ről szóló pletykák miatt. A pletyka nagy érdeklődést váltott ki, és a...

3 alulértékelt token 10-szeres emelkedésért idén!

Prémium A kriptopénzek piaca ezen a héten fokozott áringadozást mutatott, ami rávilágított a kriptopénz területen a vételi és eladási nyomás növekedésére. Emellett a top tokenek sikeresen újra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!