A nagy Bitcoin vita: szüksége van-e a gazdaságnak rá?

-


Vendégbejegyzés


A Wermuth Asset Management, egy német székhelyű eszközkezelő vállalat nemrégiben megjelent nyilatkozata szerint a globális gazdaság jobban járna, ha a Bitcoin nem létezne.

Ezen állítás mögött több érvet is felsorakoztatott a vállalat, beleértve az ellentmondást a Bitcoin bányászatával, annak ellenére, hogy a bányászathoz használt energia nagy része megújuló forrásokból származik.

Dieter Wermuth, a Wermuth Asset Management közgazdásza és alapítótársa kijelentése nagy vitát váltott ki, ugyanis szerinte a Bitcoin alapvetően egy haszontalan eszköz.

Klímagyilkos, haszontalan és hasonló jelzőkkel illetik a Bitcoint

Bár a Bitcoin népszerűsége folyamatosan nő az elmúlt években, ezzel párhuzamosan egyre többen adnak hangot a kriptovalutát övező kritikáknak.

A Bitcoin 2009-ben indult, és bár sokan már eltemették, még mindig létezik, és a világ legnagyobb kriptovalutájává vált.

A már említett vállalati közlemény szerint a Bitcoin „egy rendszer a bennfentesek számára, hogy azok gyorsan meggazdagodjanak, valamint egy jelentős klímagyilkos, hiszen a kriptovaluta szívét képező adatközpontok hatalmas mértékben használják fel az energiát”.

A cég azt is hangoztatta nyilatkozatában, hogy a gazdaság jobban teljesítene a kriptovaluta nélkül, és több pénz lenne fogyasztásra és befektetésekre.

A közleményre adott ellenérvek

Fontos megjegyezni, hogy a Bitcoin-bányászat egyre zöldebbé válik, mivel a felhasznált energia több mint fele megújuló forrásokból származik, ám egyfelől igazat adhatunk a cégnek, hiszen az iparág még mindig jelentős mennyiségű energiát fogyaszt.

Emellett egyre több zöld kriptovaluta is elérhető a piacon, és alapvetően, ha hosszú távú befektetésről van szó, egy jó alternatíva lehet.

Természetesen a Bitcoinnak az előnyök mellett továbbra is megvannak a maga hátrányai.

Az Egyesült Államokban például már számos élelmiszerbolt elfogadja a Bitcoint fizetési módként, és olyan vállalatok, mint az USA Foods és a Whole Foods, köztük vannak.

Több Walmart szupermarket is elérhető az Egyesült Államokban, ahol Bitcoin automaták találhatók, amelyek arra utalnak, hogy a cég tervezi a kriptovalutás fizetés bevezetését üzleteiben.

Persze nem ár figyelembe venni, hogy alapvetően még mindig egy szabályozatlan, nagyon ingadozó árfolyamú eszközről van szó, és ez a volatilitás megnehezíti a Bitcoin használatát mind kereskedelmi, mind befektetési célok esetén.

Nemsokára Bitcoinban fizetjük a rezsit?

Habár az állítások alapján haszontalan, melynek hátterében további ellenérvként szerepelt, hogy kriptovalutával nem tudjuk kifizetni a rezsit, nem tudunk vásárolni, de még csak adót fizetni sem, legalábbis a Wermuth Asset Management.

Mégis, a fenti példák is szemléltetik, hogy számos cég és ország már elfogadja a Bitcoin fizetéseket, és a tervek szerint további helyeken is bevezetik majd ezt a lehetőséget.

Ezek alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kriptovaluta, és különösen a Bitcoin, haszontalan lenne, és a jövőben várhatóan egyre szélesebb körben elfogadják majd fizetési eszközként.

Forrás: Creditline.hu

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kriptotárcák magyar kaszinójátékosoknak: A legjobb szolgáltatások

Vendégbejegyzés A kriptovaluták az elmúlt néhány évben teljesen forradalmasították az internetes fizetést. Számos kereskedő oldalán jelentek meg a digitális fizetőeszközök mint fizetési mód, így biztonságos és...

Hedera (HBAR) technikai elemzés 09.27.

Prémium Hedera (HBAR) A Hedera (HBAR) erős nyereséget könyvelhetett el szeptember 12-14. között. A rally 21,15%-ot jelentett, és alig több mint két napig tartott, de a HBAR egy...

Lido (LDO) technikai elemzés 09.27.

Prémium Lido (LDO) A Lido (LDO) medvés kilengése tovább folytatódott, és az árfolyam egy kritikus támaszszinthez közelít. A cikkírás idején az LDO 1,46 dolláron kereskedett, éppen az 1,4...

A Kraken kriptotőzsde ebben a két európai országban terjeszkedik

Az amerikai székhelyű Kraken kriptotőzsde nemrégiben engedélyt szerzett két vezető európai országban - Spanyolországban és Írországban. Spanyolországban a tőzsde megkapta a virtuális eszközszolgáltató (VASP) regisztrációt a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!