Az adatok alapján készülhetünk az 500 dolláros etherre

-

Az Ethereum jelenleg a 440 dollár környékén tartózkodik, de ha vetünk egy pillantást a határidős szerződésekre, lehet, hogy az 500 dollár közelebb van, mint gondolnánk.
Az elmúlt három hónapban a megkötött ügyletek száma 250%-ot növekedett, és mostanra elérte az 1,7 milliárd dolláros értéket. Ebben szerepe volt a két éves csúcsként számon tartott 400 dollár újbóli elérésének is.

Azt viszont sajnos nem lehet megállapítani, hogy ezek a szerződések az 500 dolláros várakozások miatt lettek megnyitva, vagy azért, hogy a short pozíciók ellen védekezzenek velük a kereskedők.

Forrás: Skew

Az egyetlen információforrás, amely ezen a piacon megbízhatónak számít, az a spot árfolyamok összehasonlítása a határidős árfolyamokkal.
Ha a határidősök jegyzése magasabb, azaz prémium van rajtuk, ahogy a szakmában mondják, az egy jó jel, és egészséges piaci körülményeket feltételez. Ez mutatja, hogy a kereskedők inkább kivárnak, hogy magasabb árak mellett köthessenek üzletet.
Forrás: Skew

Az 1 hónapos kötésen jelenleg 20%-os prémium van, így elég egyértelmű, hogy a vevők emelkedést várnak.
Ahhoz, hogy a kereskedők hangulatát megállapítsuk, jó kiindulópont a határidős piacok megfigyelése.
A két legelterjedtebb indikátor a long/short arány, és az ezzel összefüggő „skew”.
A long/short arány a nevéből is adódóan azt mutatja meg, hogy az összes megkötött határidős szerződésből mennyi számít emelkedésre, és mennyi számít esésre. A skew indikátor pedig hagyományosan az eséstől való félelmet „méri”, mivel az ügyletek költségeit hasonlítja össze.
Forrás: Skew

Az a fontos kérdés, hogy ugyanakkor pozíció mekkora költséggel nyitható mind felfelé, mind lefelé. Az eltérés jelezheti, hogy a kereskedők mennyire bíznak a saját döntéseikben, várakozásaikban.
Az általános bikás hangulat ellenére a long/short arány nagyjából egyensúlyba került. Három hónappal ezelőtt ez az érték 0,8-at mutatott, lényegesen többen várták az emelkedést, mint most.
 

A skew is visszafogottabb

Az, hogy emelkedés vagy esés várható, sokszor a piac régebbi viselkedéséből van levezetve, a skew ezzel szemben egy pillanatnyi hangulatot mutat meg, hogy mennyire bizakodnak vagy mennyire félnek a kereskedők.
Alapvetően 20 és mínusz 20% között mozog az értéke, és mindig az adott piaci pillanatra vonatkozik, függetlenül az előző időszak teljesítményétől.

Forrás: Skew

Ha többe kerül egy emelkedő pozíció nyitása, akkor az érték negatív tartományba kerül. Mikor a shortolás a drágább, akkor pedig pozitív lesz.
Ahogy látszik is, a 400 dolláros árszint elérésekor a kereskedők többsége kicsit visszafogottabbá vált, lecsökkentek a bikás hangok. Még mindig a megfelelő tartományban van az indikátor, de hozzá kell tenni, a 240 dollár körüli oldalazás során is ugyanitt volt az előző hónapban.

Szeptember tűnik a nyerőnek

Kevesebb, mint 40 nap van hátra a szeptember 25-i opciók lejárásáig, szóval a piacnak hamarosan el kell döntenie, hogy merre tovább.

Forrás: Deribit

A célárak jelenleg 340 és 880 dollár között mozognak, ebben a tartományban van 93300 kötés, 4,4 millió dollár értékben, az összérték viszont 40,1 millió dollár.
Forrás: Deribit

Esésre számítva 28800 ügyletet kötöttek, mintegy 940 ezer dollár értékben, ez lényegesen elmarad az emelkedést váróktól.
A két indikétorból az derülhet ki, hogy bár a kereskedők többsége már nem annyira bikás, mint nemrégiben, azért így is sokkal kevesebben számítanak esésre, mint emelkedésre.

Az 500 dollár közelinek tűnik

Érdekes látni, hogy mintegy 53700 kötés 480 dollárnál magasabb árra számít szeptember végére, ezek pedig mai áron számolva nagyjából egymillió dollárt tesznek ki.
Ebből a nézőpontból az 500 dollár kifejezetten elérhetőnek számít, főleg, hogy komoly összeg van mögötte. A határidős szerződéseken lévő prémium is arra utal, hogy a jelenlegi, 440 dolláros lokális csúcs ellenére is általánosságban bikásak a kereskedők.
Az ether a jelek szerint jól reagált a defi, az orákulumok, és a decentralizált tőzsdék fejlődésére, a körülöttük tapasztalható általános jó hangulatra.
Most az indikátorok alapján kimondható, a visszahúzódások nem valószínű, hogy tartósak lesznek, viszont jó alkalmat adnak a vásárlásra.

Olvastad már? További kitörésekre készülhet a Litecoin a lánc aktivitása szerint

Forrás: cointelegraph.com
Kiemeelt kép: Elvina Rodrix

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezek a Bitcoin címek felhalmozott a legtöbb BTC a legutóbbi rally során

A hét elején a Bitcoin (BTC) több mint 13%-ot emelkedett, és öthetes napi csúcsra, 71.400 dollárra zárta a napot, magával rántva a kriptopiac többi részét...

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!