Aranykereszt és halálkereszt a tőzsdei grafikonokon

-

Prémium tartalom!

Üdvözlünk a prémium oldalunkon! Az iratkozz fel gomb megnyomása után regisztrálhatsz az e-mail-címeddel, és két prémium csomag közül választhatsz – havi vagy éves előfizetést. Kriptoworld Prémium csoportunk azt a célt tűzte maga elé, hogy segítsen a kriptopénz világának felfedezésében és megértésében. Az összes tag hozzáférést kap a legfrissebb piaci hírekhez, elemzésekhez és a legjobb befektetési lehetőségekhez a piaci trendek alapján. Ezenkívül a tagok hozzáférést kapnak exkluzív, discord szobához, ahol szakértők osztják meg tapasztalataikat és tudásukat a kriptopénzek világában. Csatlakozz most a Kriptoworld Premium csoportunkhoz, hogy előnyöket juthass a kriptopénzek piacán!
Havonta akár egy pizza áráért! 🙂

A tőzsdei kereskedés során a legjelentősebb indikátorok között találjuk az aranykeresztet és a halálkeresztet, de mit is takarnak pontosan ezek a kifejezések?
Mindkét indikátort a mozgóátlagok segítségével határozzák meg, és a nevükből adódóan az aranykereszt a pozitívabb kicsengésű, emelkedő piacot hozó formáció, míg a halálkereszt hagyományosan medvés, eső árfolyamokat jelentő mintázat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Általánosságban véve igaz, hogy mint a technikai elemzés terén minden, ezek sem tekinthetők teljes bizonyosságot adó előrejelző eszköznek, de mivel jelentős indikátorokról van szó, érdemes közelebbről is szemügyre venni ezeket.

Mi az a mozgóátlag?

Ez az átlag egy meghatározott átlagárat jelent, egy adott időperióduson belül.

A legelterjedtebbek például a 10, 20, 100, vagy éppen a 200 napos mozgóátlagok.
aranykereszt
Ez az átlag, mondjuk a 100 napos mozgóátlag egészen pontosan megmondja, hogy az előző 100 nap árának mennyi az átlaga.

Ennek az átlagnak a változása – hiszen minden nap egy új ár kerül bele az átlagba, és kiesik a legrégebbi – pedig egyfajta trendet rajzol ki, hogy adott időtartamon belül emelkedő vagy eső trend uralja az árfolyamot.

A mozgóátlagnak vannak különféle speciális változatai, de a legkönnyebben használhatók az egyszerű, napi árból átlagoló változatok.

Mi az az aranykereszt?

Ez a formáció azt jelenti, hogy egy viszonylag rövid periódust használó mozgóátlag által rajzolt vonal alulról felfelé áttöri egy nagy, hosszabb távú mozgóátlag trendvonalát.

Ez az ármozgás hagyományosan optimizmusra adhat okot, hiszen arra utal, hogy a hosszabb távú eső trend megtörhetett, a kereskedők között a vásárlók kerültek többségbe, és az árfolyam felfelé indulhat.

A hagyományos aranykereszt az, amikor az 50 napos egyszerű mozgóátlag vonala fölébe kerül a 200 napos egyszerű mozgóátlagnak, a tőzsdei spekulánsok ezt egyértelműen emelkedésben folytatódó alakzatnak tekintik.
aranykereszt
Mikor egy ilyen trendforduló feltűnik, a kereskedők először óvatosak, hiszen előfordulhat, hogy a növekedés kifullad, és csak egy úgynevezett hamis kitörés látható, az ár végül ismét lejtmenetbe kezd.

Ha azonban a momentum kitart, és az árfolyam tényleg erősödni kezd, az sokszor nagyobb felugrásban folytatódhat, még ha néha ez az emelkedés nem is túl tartós, és rövid időn

belül véget ér.
Emiatt a kereskedés során sosem szabad biztosra venni, hogy egy-egy indikátor az elvárások szerint működik, hiszen ha az ember rosszul méri fel a kockázatokat, pénzt veszíthet.

Mi az a halálkereszt?

Ez az indikátor az aranykereszt ellentétének tekinthető, mivel akkor tűnik fel, ha a mozgóátlagok lefelé irányulva metszik egymást.

Ha a rövid távú mozgóátlag az árfolyamcsökkenés során egy hosszú távú, nagy trendvonal alá esik, nem nagy merészség azt állítani, hogy további lecsúszás következhet.

A klasszikus halálkereszt során az 50 napos mozgóátlag vonala a 200 napos felett található, majd ezután azt fentről lefelé áttöri, ahogy az ár gyorsan esik.

Ha a letörés után az árfolyam lent is marad, és nem követi egy gyors visszaerősödés, akkor trendfordulásról beszélhetünk, és várható, hogy az árfolyam csökkenése tovább folytatódik.

Különösen volatilis időszakokban előfordulhat, hogy az árfolyam leszúr egy alacsonyabb értékre, és elméletben halálkeresztet rajzol ki, de ha ezután gyorsan visszaerősödik, akkor itt is egy hamis letörésről lehet beszélni, a hosszabb távú mozgóátlag mintegy támaszként megtartja az árfolyamot.

Ha a vásárlói oldal ilyenkor kitart, akkor az árfolyam csökkenése megáll, vagy legalábbis mérséklődik.

Hogyan alkalmazzák a kereskedők ezeket az indikátorokat a stratégiáikban?

A legtipikusabbnak az a nézet számít, hogy az aranykereszt feltűnésekor venni kell, a halálkereszt esetén pedig eladni.

A pontos stratégia persze kereskedőnként más és más, nem lehet általános szabályokat hozni ezen a téren.

Vannak, akik az első jelekre mozgásba lendülnek, és vannak, akik kivárják, hogy teljesen egyértelművé váljon a helyzet.

Gyakori, hogy az indikátorok által adott szignálokat más indikátorok jelzéseivel is összevetik, hogy azok milyen árfolyamot jósolnak.

A kereskedés során sosem jó ötlet vakon követni egy-egy elképzelést, hiszen ahogy említettük is, hamis kitörésekkel is számolni kell, és támaszokkal, amelyeken átmegy az ár, hogy végül mégis visszapattanjon azokról.

Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen időtávon vizsgáljuk ezeket az indikátorokat.

Ha az 50 napos mozgóátlag kirajzol egy aranykeresztet, érdemes ránézni például a 100 naposra is, hiszen lehet, hogy azon az időtávon viszont halálkereszt formálódik, és nem biztos, hogy a vásárlás a legjobb döntés ilyenkor.

Mivel a kereskedés során a spekulánsok a teljes befektetett tőkét elveszíthetik, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a kockázatok megfelelő kezelése, és a saját, személyre szabott stratégia kialakítása, amelyet nem szabad elhanyagolni.

Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés: a Merge ellenére bearish az ETH

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.


Legfrissebb bejegyzéseink

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

A CYBRO előértékesítése: A Dogecoin, Shiba Inu és Dogwifhat befektetői mellett, lovagolja meg a hype-ot, és szerezz profitot!

Vendégbejegyzés A kriptopiacon zajlik a legújabb előértékesítési lehetőség, látszólag olyan nagy nevek nyomdokaiba lépve, mint a Dogecoin és a Shiba Inu. Egy új játékos lép a...

Dogecoin long vagy short? Íme, hol állnak a kereskedők a DOGE 13%-os esése után

A piac elemzése során kiderült, hogy a kereskedők a Dogecoin (DOGE) legutóbbi küzdelmei ellenére is pozitívan álltak a Dogecoin hozamához. A DOGE korábban úgy tűnt,...

😲 Érezd az izgalmat: Ezeket a kriptókat robbanás előtt állnak, és Te is beszállhatsz!

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik a lehetőségekben, ahogy a 2024-es bikafutás megindul. Egyes kriptovaluták kiemelkednek a tömegből, jelentős növekedést ígérve. A befektetők, akik a következő nagy lehetőséget keresik,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!