A szabályozási bizonytalanság lehet az oka a régóta várt, tőzsdén kereskedett bitcointermékek jóváhagyásának újabb késedelmének.

Todd Rosenbluth, a CFRA kutatócég ETF- és befektetési alapkutatásért felelős vezető igazgatója, szerint a kriptoeszközök befektetőinek még tovább kell várniuk a Bitcoin határidős tőzsdén kereskedett termékre.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A CNBC „ETF Edge” című műsorában október 12-én Rosenbluth kijelentette, hogy bár valószínűleg egy Bitcoin-alapú határidős termék lesz az első kripto-ETF, amely jóváhagyást kap, figyelmeztetett, hogy a jelenlegi zavaros szabályozási helyzet további késedelmeket okozhat.

Több mint 20 kriptoeszköz-alapú, tőzsdén kereskedett termék vár az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet jóváhagyására, és a szabályozó még egyet sem fogadott el, ehelyett többször is elrúgta a bilit.

A kutató felvetette, miszerint a szabályozók arra várhatnak, hogy ezen termékek mindegyike teljesítse a kitűzött célokat, hogy egyszerre hagyhassák jóvá őket, hogy elkerüljék az „elsőként lépő előnyét”. Hozzátette:

„Lehetséges – sőt, valószínűnek tartjuk –, hogy a Bitcoin-alapú határidős ETF késleltetését egész 2022-ig fogják húzni, amíg a szabályozási környezet nem lesz egyértelműbb”.

A VanEck Associates vezérigazgatója, Jan van Eck megjegyezte, hogy az SEC számára az elsődleges aggodalmat a tényleges Bitcoin-árak és a határidős szerződés ára közötti eltérés jelenti, amellett, hogy az alapok túl nagyra nőhetnek.

Bitcoin-rali esetén a határidős stratégiák akár 20%-kal is alulteljesíthetnek évente – jelentette ki, majd hozzátette: „az SEC szeretne némi rálátást kapni a mögöttes Bitcoin-piacokra”.

Van Eck azt is felvetette, hogy a szabályozónak nagyobb kontrollt kell szereznie a kriptokereskedés felett, amire úgy tűnik, hogy a Coinbase és a tőzsde stabilcoin-kölcsönzési terméke elleni közelmúltbeli fenyegetéseivel kísérletet is tesz.

Más népszerű kereskedési platformok, például a Robinhood már szabályozott és bróker-kereskedőként is bejegyzésre került.

Az esetleges késedelemmel kapcsolatos spekulációk a Bitcoin árfolyamára is hatással lehetnek, mivel az elemzők azt sugallták, hogy a nagybefektetők az ETF e havi jóváhagyására számítva vásárolhatják fel a bitcoinokat.

Az eszköz az elmúlt két hétben 37,5%-ot emelkedett, és október 12-én elérte az 58.000 dolláros helyi csúcsot, de a további szabályozási halogatás elnyomhatja a jelenlegi piaci lendületet.

Eric Balchunas, a Bloomberg vezető ETF-elemzője továbbra is biztos abban, miszerint 75%-os esély van arra, hogy még ebben a hónapban jóváhagyják az ETF-et.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A hónap elején az SEC 45 nappal meghosszabbította négy BTC-ETF – a Global X Bitcoin Trust, a Valkyrie XBTO Bitcoin Futures Fund, a WisdomTree Bitcoin Trust és a Kryptoin Bitcoin ETF – döntési határidejét.

Szeptemberben a VanEck fizikailag fedezett Bitcoin ETF-jéről szóló döntés határideje idén másodszor került kitolásra, az SEC november 14-re tűzte ki a döntés időpontját.

Olvastad már? Társkeresővel garantálja a növekedést az új magyar kriptovaluta

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Marco Verch Professional 

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.