A fehérek felsőbbrendűségét hirdető Stefan Molyneux durván 100.000 dollárnyi adományt kapott, miután eltávolította csatornáját a Youtube.

Online támogatók közel 100.000 dollárnyi kriptopénzt adományoztak Youtube-csatornája törlése okán annak a Stefan Molyneux-nak, aki alternatív jobboldaliként a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti.

Miután Molyneux június 29-én Twitter-fiókján keresztül közölte, hogy a Youtube letiltotta őt a platformról, kriptoadományokat kért weboldalán keresztül.

A jobboldali figura bitcoinban, bitcoin cashben, ethereumban, dashben, skycoinban, dogecoinban és moneróban vár felajánlásokat.

A cikk írásakor támogatói 433 BCH-t, több tucat kisebb bitcointranzakciót (általában 0,001-et vagy kevesebbet), 3 kis ETH-adományt (összesen 10 dollárt) és 0,3 DASH-t kapott. A kommentátor június 29-e óta 100.000 dollárt gyűjtött össze ilyen módon.

Molyneux korábban már januárban is kért hasonlót követőitől, amikor a Youtube visszavonta csatornáját a Youtube Partner Programból.

Az akció megakadályozta őt abban, hogy pénzhez jusson a platformon keresztül.

„Szigorú irányelveink vannak a YouTube-on található gyűlöletbeszéd betiltásáról, és minden olyan csatornát letiltunk, amely ismétlődően vagy orcátlanul megsérti ezeket az irányelveket” – árulta el a platform szóvivője a CNN-nek, válaszul a tiltásra. Mint mondta, Molyneux letiltása része volt annak a frissítésnek, amely „jobban célozza a felsőbbrendűséget hirdető tartalmakat”.

A  Southern Poverty Law Center (SPLC) nonprofit szervezet szerint Molyneux egy „szakavatott propagandista és egy hatékony kommunikátor a rasszista jobboldaliak és a Trumpot támogatók sorában”, aki a tudományos rasszizmust és az eugenetikát hirdeti.

A cikk írásakor a Facebook- és Instagram-profiljai egyébként továbbra is aktívak, PayPal-fiókját azonban már novemberben letiltották.

A Youtube júniusban szám szerint 6 olyan nagyobb alternatív jobboldali figurát tiltott le, akik gyűlöletbeszédet és erőszakot hirdettek a platformon keresztül. Ilyen volt például Richard Spencer, az American Renaissance csoport tagja, valamint David Duke, a KKK volt vezetője. Richard Spencer az a fehér nacionalista, aki szerint a BTC „az alternatív jobboldal valutája”.

Az SPLC jelenleg követi azokat az azonosított Bitcoin-tárcákat, amelyek segítenek a Molyneux-höz hasonló, általuk csak „neonáci”-ként emlegetett személyek adománygyűjtésében.

Spencer címei eddig még csak 0,88920026 BTC-t gyűjtöttek össze – ez nagyjából 8.135 dollárt ér a cikk írásakor – de egyetlen adományt sem kapott a tegnapi tiltása óta. Az American Renaissance egyetlen ismert címe sem mutat adományokra utaló jeleket.

A központ szerint a gyűlöletet terjesztő csoportok vezetői és más befolyásos szélsőségesek azért szeretik a kriptoadományokat, mert „egyetlen vállalat vagy kormány” sem léphet közbe, hogy megakadályozza a pénz áramlását.

Olvastad már? Nincs több kétség: újra használhatók a Crypto.com kártyái

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép estétek! 🙂