A zsarolóvírus-támadók idén 33 millió dollárnyi bitcoint vittek el

-

Egy nemrégiben indított nyomkövető eszköz szerint a 2021-es zsarolóvírus-kifizetések összesen 33 millió dollár értékű bitcoint tettek ki.
A Ransomwhere adatai szerint a zsarolóprogram-támadások mögött álló hackerek az év eleje óta mintegy 33 millió dollár értékű bitcoint kaszáltak.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez az összeg drámaian megnőhet, ha az orosz nyelvű REvil kiberbűnözői csoport megkapja azt a 70 millió dollárt, amelyet a hónap elején egy hatalmas zsarolóprogram-támadás által érintett mintegy 200 amerikai vállalattól követelt.
A viszonylag új fenyegetés, amelyet először 2019 áprilisában azonosítottak, a REvil (Sodinokibi) zsarolóvírus az összes idei zsarolóvírus-kifizetés egyharmadáért felelős, mivel áldozatai 11,3 millió dollárt fizettek a hackereknek Bitcoinban.
Ezzel a REvil egyben a második legnagyobb, a Ransomwhere által nyomon követett zsarolóvírussá vált az áldozatoktól beszedett pénzösszegek tekintetében. A lista élén a Mailto/Netwalker csoport áll 27,9 millió dollárral.
A Mailto/Netwalker a második legnagyobb idei fenyegetés, 5,7 millió dolláros bevétellel, a RagnarLocker, a DarkSide és az Egregor pedig a további figyelemre méltó fenyegetések közé tartozik.
A Ransomwhere egy nyílt, crowdsourced zsarolóvírus-fizetések nyomon követésére szolgáló rendszer, amelyet Jack Cable biztonsági kutató indított el a múlt héten, aki segített az amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökségnek a választási rendszerek biztosításában a 2020-as elnökválasztás előtt.
Az eszköz elindítását bejelentő Twitter-szálban Cable azt mondta, hogy a váltságdíjfizetések teljes számáról szóló átfogó nyilvános adatok nélkül lehetetlen megismerni a támadások teljes hatását.
Szerinte az ilyen adatok birtokában azt is meg lehetne érteni, „hogy bizonyos intézkedések megtétele megváltoztatja-e a képet”.


Mivel a Ransomwhere által rögzített váltságdíjfizetések eddigi összege már meghaladta a 60 millió dollárt, ez valóban hasznos információ lehet a kutatók számára.
Azonban, mint Cable hangsúlyozza, a kép nem lesz teljes a közösség, köztük a zsarolóvírus-támadások áldozatainak segítsége nélkül.
Ezért arra buzdít mindenkit, aki a váltságdíjfizetési címekről szóló adatok birtokában van, hogy küldje el azokat az oldal számára.

„A Ransomwhere célja, hogy ezt a hiányt pótolja a váltságdíjas csoportokhoz kapcsolódó Bitcoin-tranzakciók nyomon követésével” – írta Cable.

A kutató hozzátette, hogy minden benyújtott jelentést kézzel hagynak jóvá a visszaélések megelőzése érdekében, és hogy minden adatot nyilvánosságra hoznak, ami segít a téves pozitív eredmények azonosításában és a szükséges korrekciók elvégzésében.
A Barracuda biztonsági cég friss kutatása szerint a Bitcoinhoz kapcsolódó kibertámadások, köztük a zsarolóprogramok mennyisége a tavaly őszi bikafutás kezdete óta csaknem 200%-kal megugrott.

És mivel ennyi hacker fordul a kriptovalutákhoz a kifizetésekért, sokan ezt oknak tekintik a kriptopénzekre vonatkozó szigorúbb szabályozás mellett.
Mégis, ahogy a Ransomwhere kifejti, „a Bitcoin átláthatósága miatt a kifizetések nyomon követése a nyugtacímek ismeretében triviális”, és – végső soron – a bűnözők azonosítása szintúgy.

Olvastad már? Erős bitcoinfelhalmozást észleltek, miközben az ár nem hajlandó 30 ezer alá esni

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin újra túlszárnyalja magát, 2023 a BTC éve?

A Bitcoin meredek növekedése az amerikai bankválság közepette megerősítette a régóta támogatott narratíváját, miszerint biztonságos eszköz. Az elmúlt hónapokban a világ legnagyobb piaci tőkeértékű kriptoeszközének számító...

A június lehet az Ethereum hónapja?

A júniusban induló hongkongi zöld út a kriptók számára megnyitja az utat a likviditás beáramlása előtt, de ez nem feltétlenül lesz azonnal. A kriptovaluták, különösen az...

Polygon technikai elemzés 06.01.

Prémium Polygon Május közepétől kezdve a Polygon egy erőteljes fellendülést mutatott, 0,8177 dollárról 0,95 dollár fölé emelkedett. A 0,95 dolláros árszint azonban január végétől áprilisig egy makacs...

Roger Ver úgy véli, az Ethereum több felhasználót fog hozni a kriptoiparba, mint a Bitcoin

A kifejezetten korai támogatói tevékenysége miatt néha Bitcoin-Jézusként is emlegetett Ver egy podcast során osztotta meg a gondolatait. Elmondta, hogy az Ethereum tényleg kisebb kapitalizációval...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!