Annak ellenére, hogy a Telegram saját blokkláncos projektje, a TON, a Telegram Open Network májusban le lett állítva, a teszthálózatuk mostanra már majdnem egy éve működik.

Ahhoz viszont, hogy a felhasználók továbbra is használni tudják azt, telepíteniük kell a saját validátor programjukat a gépükre.

A legújabb közleményükben a fejlesztők a Telegramon osztották meg, hogy a teszthálózatukat nem üzemeltetik tovább, a hozzájuk tartozó validátorok augusztus elseje után nem fognak működni.

A felhasználók számára azt ajánlják, hogy mentsék le a kívánt adataikat a hálózatról, és hagyják is abba a tesztelést.

A leállás ellenére, aki szeretné, a továbbiakban is kísérletezhet, hiszen bárki letöltheti és futtathatja a saját teszthálózati validátor programját.

Ehhez részletes ismertetőket is elérhetők, a teljes csomópont, a validátor program, és a Gram tokenek esetében is.

2019 szeptembere óta megy a tesztelés

A Telegram tavaly ősz óta futtatja a hálózatot. Szeptemberben egy alap csomóponti illetve egy explorer szoftverrel kezdtek, és 2019 október 31. volt kitűzve a főhálózat indulási dátumaként.

Ehhez kapcsolódóan egy alfa verziót is kiadtak az iOs tárcájukból, amely a saját Gram tokenjüket kezelte volna.

Azonban a tervek sosem realizálódtak teljesen, október közepén ugyanis a SEC, az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete váratlanul illegálisnak minősítette az általuk levezényelt 1,7 milliárd dollár értékben lezajlott ICO-t, és eljárást indított ellenük.

Hosszú jogi csatározás után a Telegram végül engedett a hatóságoknak, leállították a projektjüket, és a bírósági végzésnek megfelelően a befektetők számára 1,2 milliárd dollárt vissza is térített.

Az alapító Pavel Durov elmondása szerint ezt az összeget már június hónapban vissza is kapták a résztvevők.

Olvastad már? A kínai tőzsde emelkedése jó lesz a bitcoinnak is? 5 jel, amire figyeljünk!

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂