A hét kifejezetten izgalmasnak ígérkezik a kereskedők és a hodlerek számára. A makrogazdasági adatok nem a legmegszokottabbak, sokan ráadásul komoly mozgásokat várnak a bitcointól.

A hét ismét a 9000 dolláros támasz tesztelésével indult, de milyen faktorok határozhatják meg, hogy északnak vagy délnek fordul az ár? Van öt dolog, amit érdemes figyelemmel követni a héten.

A részvények kezdenek magukhoz térni, főleg a kínaiak

A részvénypiacok határidős kötései erősödő pozitív hangulatot jeleznek. A múlt heti USA munkaügyi adatok is jobban alakultak a vártnál, ez is javított a közérzeten. A kínai cégek papírjai komoly sebességgel emelkednek, az újra terjedőben lévő vírus ellenére.

A kínai tőzsdeindex napi csúcsokat dönt. Mivel a hátterét adó gazdasági adatok a piaci egyensúlyokat mutatják, a volatilitás mellett ez is meghatározó a bitcoin számára.

Az Amber Group megfogalmazása alapján „ez a kínaiak aktuális kockázat-értékelését mutatja, így ez most jól néz ki a kriptó számára”.

A hétvégén a BTC árfolyama egy villanásnyi időre benézett 9000 dollár alá, és most sincsen sokkal fölötte, 9200 alatt oldalaz.

Forrás: Skew

A sajtóban már többször úgy vélekedtek a szakértők, hogy a bitcoin korrelációja a világpiaccal hozhat még fájdalmas perceket a befektetők számára.

A részvények magához térése is úgy következett be, hogy a központi bankok példátlan mértékben beavatkoztak a piacok működésébe.

Ha ránézünk a bitcoin és az arany grafikonjára, akkor viszont egyértelművé válik, hogy a gazdasági környezet valójában milyen is.

Kína szeretné látni a polgárai pénzügyeit

A gazdasági híreknél maradva, a világ attól hangos, hogy Kína ellenőrizni szeretné a nagy összegű tranzakciókat.

A tesztprogram a jelentések szerint 70 millió embert érintene, és előre be kellene jelenteni a félmillió jüan (nagyjából 71000 USD) értékhatárt meghaladó tranzakciókat, legyenek azok magánszemélyek vagy cégek közöttiek.

A koronavírus időszaka alatt ráadásul megnőtt az úgynevezett rossz hitelek aránya is, és ez gondot okozhat a helyi, kisebb bankoknak.

A kínai állampolgárok számára hivatalosan tiltott a kriptopénz-kereskedelem, az OTC ügyletek viszont továbbra is zajlanak, és a másodlagos piac valódi mérete még mindig vita tárgya.

Az egyik legnagyobb kínai bányászpool ráadásul nemrégiben hatalmas kiutalást tapasztalt, az eddigi második legnagyobbat a működése során. Ez azt sugallja, hogy ezek a coinok is kéz alatt cserélnek gazdát.

A Hong Kong esetében életbe léptetett új törvénycsomag viszont úgy látszik, nincs túl nagy hatással a bitcoinra. Mindenesetre a BTC „biztos menedék” narratívája továbbra is tartja magát a helyi valuta értékvesztése közepette.

Egyre erősebb fundamentumok

A legutóbbi hálózati frissítés óta nyugodtan várt, most viszont ismét emelkedett kicsit a Bitcoin bányászati nehézsége.

A nehézség, ha nagyon leegyszerűsítve fogalmazzuk meg, a bányászok részvételét mutatja. Az értéke növekedhet vagy csökkenhet, a résztvevőktől függően.

Az érték frissítése, a kiigazítás kéthetente történik meg automatikusan, az a rendszer része, és nem függ az árfolyamtól vagy hasonló faktoroktól, csak a bányászoktól.

Most mintegy 6%-kal növekedett, azaz ennyivel több számítási kapacitás szükséges ahhoz, hogy egy bányász blokkot találjon. Az előző igazítás 0%, az az előtti viszont 15% volt, lefelé. Ez két év óta a legnagyobb esésnek számított.

Forrás: Blockchain

Eközben viszont a hashráta, a hálózat összesített kapacitása a hétvégén új rekordot döntött, 120 EH/s értéken, ezzel 10%-ot emelkedett az elmúlt két héthez viszonyítva.

A határidős szerződéseknél is van érdekesség

A múlt hét végén lejárt határidős szerződésektől sokan komoly mozgást vártak, de csalódniuk kellett. A volatilitás olyan alacsony, hogy a mostani és az előző heti zárás között mindössze 20 dolláros eltérést látunk.

A bitcoinnak szokása, hogy az order book-okban lévő réseket hamar betömje, az év elején egy 1000 dolláros szakadékot is mindössze napok alatt bezárt egy kisebb emelkedés segítségével.

Ez a 20 dolláros rés, amit most látunk, gyakorlatilag mintha nem is létezne, annyira kicsi.

Általánosságban viszont a derivatívák számait minden elemző figyelemmel kíséri, mivel a piac nagy százalékát teszik ki.

A volumen fogja irányítani az áttörést

Rövidtávon sok elemző szerint a bitcoinnak nem is a 9000, hanem egy alatta lévő, 8600-nál lévő támasz-szintet kell megtartania, mert ha az elesik, komolyabb zuhanás várható.

Hasonlóképpen felfelé is a 10500 az, amit át kell törni, hogy esély legyen a hegymenetre. Minden a volumenen múlik a kereskedők szerint.

„2019-ben mikor az árfolyam elért egy szintet, kifulladt az emelkedés, eltűnt a volumen. A mostani helyzet is hasonló, aki a kitörést akarta lekereskedni, az hamar kiszállt. Aki pedig shortolt, azt meg kiütötte a stop. Láthattunk semmiből jövő 1000 dolláros gyertyákat is.” – hasonlította össze Michael van Poppe, egy elemző a mostani időszakot a 2019-es rövid bikapiaccal.

Ahogy pedig csökken a volumen, úgy csökken a kiutalások miatt a tőzsdék készlete is. Ez szintén azt jelzi, hogy a kereskedők inkább kivárnak, nem akarnak eladni a közeljövőben.

Olvastad már? Az OKEx szerint az ügyfélszolgálaton múlik a siker

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂

Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.