A szibériai bitcoinbányászat a hálózatok decentralizációját segíti elő

-

Az olcsó vízenergia és az egész éves fagyos időjárás miatt a szibériai Bratsk városa immár számos bitcoinbányászfarmnak ad otthont.
Az elhagyatott szovjet lőszergyárak felhasználásával a régió hamarosan a bitcoinbányászat új csomópontjává válhat, a hashenergiát a jelenleg domináns kínai bányászati ágazattól visszafogva.

A bitcoin bányászfarmok a Távol-Keletre vándorolnak

A közeledő Bitcoin-felezés miatt drasztikusan csökkennek a bányászati jutalmak. A bányászati tevékenységek jövedelmezőségének megőrzése érdekében csökkentik a fő költségeket: villanyáram, hűtés és felszerelés.
Ennek eredményeként világszerte kutatni kezdtek, hogy olyan helyeket találjanak, ahol könnyen elérhető, olcsó villamos energia áll rendelkezésükre, általában jelentős vízerőművek közelében.
Néhány nagy bányakop („pool”) a Csendes-óceán északnyugati részén tevékenykedik, ám a kedvezőtlen éghajlati viszonyok és a kormány korlátozásai (a műveletek energiafelhasználásával kapcsolatban) sok bányászt elriasztottak.

A tengerentúli Izland hűvösebb éghajlata megfelelő választásnak bizonyult a nagy bányászfarmok számára. A leginkább költséghatékony bányászati helyszínek azonban továbbra is Kína gátjainak környékén vannak, ahol bőségesen elérhető és abszurd módon olcsó az áram.
A 2018 októberében nyilvánosságra hozott kutatások azt mutatták, hogy a kínai bányászati ti szövetkezetk a bitcoin hashrátájának 74 százalékát teszik ki. Az ipar forrásai ezt a félelmet megerősítették, mondván, hogy a bitcoinbányászat nagy része Kínában történik. Ennek oka, hogy a Bitmain és a Canaan dominál az ASIC-termelésben.
Egy bányászati tilalom azonban az egész országban arra kényszeríti majd ezeket a „játékosokat”, hogy új helyet keressenek, mint pl. Szibériát – pontosabban, a kelet-oroszországi Irkutszki területet. Ez a hely egykor a szovjet fegyver-előállítás központja volt. A Szovjetunió felbomlása óta azonban sok üzem leállt, és a régióban csak elhagyatott gyárak maradtak.
A bányászok Kínából történő kivándorlása már észlelhető, ugyanis az egyik legnagyobb bányász az országból „elköltözve” immár az Egyesült Államokban végzi műveleteit.
A ZeroHedge jelentése szerint számos óriási bitcoinbányászfarm felismerte az Irkutszki régió, konkrétan Bratsk városának potenciálját.
A területen egész éven át tartó hideg éghajlat és a világ egyik legalacsonyabb villamosenergia-költsége miatt ez a tökéletes hely bányászfarmok létrehozásához. Dmitry Ozersky, a kazahsztáni székhelyű Eletro.Farm bányászati társaság vezérigazgatója elmondta, hogy az egykori szovjet üzemek bezárása óriási energiafelesleghez vezetett a térségben.

Az irkutszki bányászfarmok hihetetlen kapacitásokkal büszkélkedhetnek

Ozersky szerint, mivel az energiafelesleg nagy részét a bitcoinbányászatra használják, az oroszországi bányászfarmok együttesen 600 megawatt kapacitással rendelkeznek. Ezek a farmok használják fel a Bitcoin-hálózatot támogató energia csaknem 10 százalékát – ez az energia világszerte nagyjából 7 gigawatt.
A régió nemzetközi ismertségének terjedésével számolva azonban a bányászfarmok száma várhatóan növekszik majd.
A Bratsk városában létrehozott BitRiver bányászati adatközpont teljes kapacitása 100 megawatt/óra (MW/h) és 18 000 ASIC bányászgéppel rendelkezik létesítményében, amely egy újjáépített fémgyár. Ivan Kaap, a BitRiver biztonságért felelős vezetője elmondta, hogy a farm hetente egy-két új ügyféllel gyarapszik.
A BitRiver egyik versenytársa a közelben, Bratsk külvárosában vert tábort. A Minery társaság azon kevesek közé tartozik, amelyek még nem működtek ipari létesítményben – a farmnak két helyszíne van az Irkutszki területen, teljes kapacitása pedig 30 megawatt.
A Cryptoreactor (egy másik bratski bányászati létesítmény) vezérizgatója, Fedor Egorov elmondta, hogy a hely 40 megawatt kapacitással rendelkezik, ügyfelei ASIC-jainak fogyasztása pedig 15 megawatt. A megnövekedett kereslet miatt a vállalat azonban hamarosan 63 megawattra növeli kapacitását – mondta Egorov.
Ilya Bruman, Minery-vezérigazgató az újságíróknak fejtette ki, hogy egy koreai ügyfél, aki 550 ASIC-kel rendelkezik a farmon, egy éjszaka alatt 0,5 bitcoint tudott előállítani.
Az Oroszországban virágzó bányászat előnyös lehet a bitcoin számára. A kritikusok között Kína vált a csatakiáltássá. Ezek a kritikusok azt állították, hogy ha Kína államosítja a bányászfarmokat, akkor a Bitcoin-hálózat hashrátájának több mint 50 százalékát a kormány irányíthatná.

Olvastad már? Kipróbáltuk az Inlockot – így működik a magyar kriptohitelezési platform

Most, hogy Szibéria kiemelkedő szerepet tölt be, kedvező hatással lehet a hálózat decentralizációjára.
Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb kriptók, amiket az altcoin szezon előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A digitális eszközökre összpontosító befektetési cég, a Pantera Capital virágzó kriptobika piacot jósol a következő 18-24 hónapban. Ez a bikás előrejelzés megteremti a feltételeket azon befektetők...

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!