A szakértők szerint a dollár használata segítheti a vásárlóerő megőrzését

-

A Cato Institute közgazdászai szerint Argentínának teljesen át kellene térnie a dollár használatára, mivel így meg tudnák védeni az állampolgárok vásárlóerejét a korrupt politikusoktól és az alkalmatlan központi bankároktól.

A publikáció szerzői, Daniel Raisbeck és Gabriela Calderon de Burgos úgy vélik, hogy csak a dollár teljes körű elterjedése tudna gátat vetni az inflációnak, amely jelenleg meghaladja a 100%-ot.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A szerzők szerint a legjobb példát három Dél-amerikai ország, Panama, Ecuador és El Salvador mutatja, hiszen mindegyik esetében az amerikai dollár a hivatalos pénznem, és egyik országban sem nőtt két számjegyűre az infláció a járványintézkedések következtében.

Egyre több szakértő véli úgy, hogy Dél-Amerika országainak a gazdaságát mindenestül érdemes lenne átállítani a dollár használatára.

Az egyik argentin elnökjelölt, a választásokon induló Javier Milei egyértelművé tette, hogy a győzelme esetén kész arra, hogy Argentína bevezesse a dollárt, mint hivatalos pénznemet.

Az ötlet kritikusai főleg azt hangoztatják, hogy az USD bevezetése esetén a kérdéses országok elvesztenék a pénzügyi önállóságukat, így dacára a magas inflációnak, érdemes lehet elkerülni a dollárra való áttérést.

Mások szerint az USA fegyverként használja a dollárt a gazdasági szankciók mellett, és ez már önmagában elegendő ok arra, hogy messziről elkerüljék.

A Cato Institute munkatársai részletesebben körüljárják Panama ügyét, ahol 1999-ben vezették be a dollárt, és amely ország tapasztalatai jó ellenérveket biztosítanak a kritikusokkal szemben.

Nagyon jó példaként hozzák fel, hogy a panamai bankok az átálláskor, és azóta is bármiféle korlátozás nélkül képesek pénzügyi forrásokat mozgósítani.

A likviditási nehézségeket is egyszerűen lehet kezelni, és hozzáigazítani a helyi hiteligényekhez, vagy a készpénzállomány változásaihoz.

Panama esetében a pénzpolitikát nem az amerikai Federal Reserve határozza meg, hanem a készpénz-készlet mennyisége, illetve annak változása. Ebben a helyi faktorok mellett a világgazdaság helyzete is szerepet játszik. A Fed hatása Panamára ugyanannyi, mint a világ bármely más országára.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A szerzők úgy vélik, a pénznyomtatási jog, és az ebből származó haszontól való elesés apró ár ahhoz képest, hogy a dollárra való áttérés mekkora előnyöket hozhat az inflációtól sújtott országok lakóinak.

Éppen emiatt a dollártartalékok mennyisége sem szabadna, hogy kifogást jelentsen ez alól, és erre nem érdemes hivatkozni, mint visszatartó okra.


Olvastad már? Már 20 millió Ordinals létezik a Bitcoin hálózatán

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A kripto szakértők nagyot fogadnak erre az új VR tokenre, ezt érdemes tudni róla

Vendégbejegyzés Egy új VR játékplatform vár megjelenésre, amelynek nemrég kezdődött az előértékesítése. Az 5thScape projekt 5SCAPE névre hallgató, natív használati tokenje a 15 millió dolláros céljának...

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!