A szakértők szerint a dollár használata segítheti a vásárlóerő megőrzését

-

A Cato Institute közgazdászai szerint Argentínának teljesen át kellene térnie a dollár használatára, mivel így meg tudnák védeni az állampolgárok vásárlóerejét a korrupt politikusoktól és az alkalmatlan központi bankároktól.

A publikáció szerzői, Daniel Raisbeck és Gabriela Calderon de Burgos úgy vélik, hogy csak a dollár teljes körű elterjedése tudna gátat vetni az inflációnak, amely jelenleg meghaladja a 100%-ot.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A szerzők szerint a legjobb példát három Dél-amerikai ország, Panama, Ecuador és El Salvador mutatja, hiszen mindegyik esetében az amerikai dollár a hivatalos pénznem, és egyik országban sem nőtt két számjegyűre az infláció a járványintézkedések következtében.

Egyre több szakértő véli úgy, hogy Dél-Amerika országainak a gazdaságát mindenestül érdemes lenne átállítani a dollár használatára.

Az egyik argentin elnökjelölt, a választásokon induló Javier Milei egyértelművé tette, hogy a győzelme esetén kész arra, hogy Argentína bevezesse a dollárt, mint hivatalos pénznemet.

Az ötlet kritikusai főleg azt hangoztatják, hogy az USD bevezetése esetén a kérdéses országok elvesztenék a pénzügyi önállóságukat, így dacára a magas inflációnak, érdemes lehet elkerülni a dollárra való áttérést.

Mások szerint az USA fegyverként használja a dollárt a gazdasági szankciók mellett, és ez már önmagában elegendő ok arra, hogy messziről elkerüljék.

A Cato Institute munkatársai részletesebben körüljárják Panama ügyét, ahol 1999-ben vezették be a dollárt, és amely ország tapasztalatai jó ellenérveket biztosítanak a kritikusokkal szemben.

Nagyon jó példaként hozzák fel, hogy a panamai bankok az átálláskor, és azóta is bármiféle korlátozás nélkül képesek pénzügyi forrásokat mozgósítani.

A likviditási nehézségeket is egyszerűen lehet kezelni, és hozzáigazítani a helyi hiteligényekhez, vagy a készpénzállomány változásaihoz.

Panama esetében a pénzpolitikát nem az amerikai Federal Reserve határozza meg, hanem a készpénz-készlet mennyisége, illetve annak változása. Ebben a helyi faktorok mellett a világgazdaság helyzete is szerepet játszik. A Fed hatása Panamára ugyanannyi, mint a világ bármely más országára.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A szerzők úgy vélik, a pénznyomtatási jog, és az ebből származó haszontól való elesés apró ár ahhoz képest, hogy a dollárra való áttérés mekkora előnyöket hozhat az inflációtól sújtott országok lakóinak.

Éppen emiatt a dollártartalékok mennyisége sem szabadna, hogy kifogást jelentsen ez alól, és erre nem érdemes hivatkozni, mint visszatartó okra.


Olvastad már? Már 20 millió Ordinals létezik a Bitcoin hálózatán

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!