A stabilkoinok „évtizedekig” hatással lehetnek az EU pénzügyi szuverenitására

-

François Villeroy de Galhau, a Francia Nemzeti Bank elnöke a „Big Tech” stabilkoinjainak veszélyeiről figyelmeztetett.
A Francia Nemzeti Bank elnöke azt hangsúlyozta, miszerint Európa nem engedheti meg magának, hogy elveszítse lendületét a magánszektor globális digitális vagyoneszközei által előidézett kihívásokkal való megküzdésben.

Figyelmeztetése akkor érkezett, amikor öt EU-s kormány – Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia – mind támogatta az Európai Bizottság azon szándékát, hogy egyéb eszközökkel biztosított kriptoeszközökre, nevezetesen stabilkoinokra vonatkozó rendeleteket dolgozzon ki.
Közös nyilatkozattervezetükben az öt kormány ígéretet tett arra, hogy megakadályozza a globális stabilkoinok működtetését az Európai Unióban, amíg minden jogi, szabályozási és felügyeleti ügyet meg nem oldanak.
A Bizottság várhatóan a hónap végén fogja benyújtani javaslatait a kriptoeszközök szabályozásait illetően.
François Villeroy de Galhauv, a Francia Nemzeti Bank elnöke szeptember 11-én a Bundesbank konferenciáján a következőképpen nyilatkozott:

„Európában olyan sürgős és stratégiai választásokkal kell szembenéznünk a fizetések terén, amelyek évtizedekig hatással lesznek pénzügyi szuverenitásunkra.”

Villeroy de Galhau véleménye szerint a legfenyegetőbb kockázat az, hogy a globális piaci áttörésüket kamatoztató „Big Techek magán pénzügyi infrastruktúrákat és »monetáris« rendszereket építenek ki, ezáltal az állami pénzügyi szuverenitással versenyezve, ugyanis az univerzális »valuta« kibocsátóiként és vezetőiként fogják magukat pozicionálni”.
Ebben a helyzetben az elnök arra figyelmeztetett, hogy egy központi bank által kibocsátott digitális pénz (CBDC) kerülhet kibocsátásra egy jövőbeli „Big Tech” stabilkoin „következményeként”.

Továbbá arra figyelmeztetett, hogy egyes joghatóságok valószínűleg a saját CBDC-jük mind belföldi, mind globális kibocsátásával válaszolnának a magánfizetési vagyoneszközök ellenállhatatlan nyomására – azonban a globális pénzügyi közösség megfelelő koordinációja nélkül.
Azt állította, hogy a CBDC-knek a magánszektor kezdeményezéseivel való összekapcsolása megkockáztathatja egyéb központi bankok hozzájárulását.
Nem finomítva a helyzetet, Villeroy de Galhau kiemelte, hogy az Európai Központi Bank és az eurórendszer egésze „nem engedheti meg” magának, hogy „elmaradott legyen a CBDC-k terén”.
Azt mondta, hogy egy európai CBDC egy kiskereskedelmi (a nyilvánosság számára elérhető) és egy nagykereskedelmi (a pénzügyi intézmények számára elérhető) változatból állhatna.
Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy nincs ellentmondás az európai CBDC megfontolása és az Európai Fizetési Kezdeményes támogatása között.
Villeroy de Galhau szerint a fizetések, különösen a határokon átnyúló fizetések terén fennálló hiányosságokat „alapjaiban” kell megoldani állami-magán kezdeményezések révén.
Ha ezeket figyelmen kívül hagyják, akkor a magánszektor globális stabilkoinjai fogják ezeket az elégtelenségeket először kezelni, és így meghatározzák a digitalizált gazdaság jövőbeli fejlődésének napirendjét.

Villeroy de Galhau a fizetési rendszer aszimmetriáira is rámutatott:

„Európai ökoszisztémánk az utóbbi időben kritikus módon függ az Európán kívüli szereplőktől (például a nemzetközi kártyarendszerektől és a Big Tech-ektől), emellett pedig az üzletmenet folytonossága, a műszaki és kereskedelmi döntéshozatal, valamint az adatok védelme, használata és tárolása felett csekély ellenőrzéssel bír.”

Az aszimmetria itt azonban nem ér véget. „Európa, néhány jelentős országgal ellenben nem fejlesztett ki globális közösségi hálózatot” – mondta, még sürgetőbbé téve a fizetési ágazat digitális innovációval kapcsolatos következetes és határozott stratégiáinak kialakítását.
Válaszul a magánszektor jövőbeli stabilkoinjára az elnök elmondta, „ahhoz, hogy globális szinten el lehessen azt fogadni, a meglevő rendszerek alkalmazkodásának egy nagyobb szabályozási keretbe kell beilleszkednie”.

Olvastad már? A közösség kezében van a Cardano Foundation jövője

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

Vendégbejegyzés A kriptovilág zsong, ahogy a bálnák készpénzre váltják a Pepe és a Meme AI érméket, de a reflektorfény a Raboo-ra terelődik. A Raboo jelenleg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!