A stabilcoinokba vetett bizalom „végtelenül fontosabb”, mint a fedezet

-

Mivel a Terra miatt egyre élesebb a vita a stablecoinok megbízhatóságáról, egy szakértő szerint az építőknek azt kellene szorgalmazniuk, hogy a coinok decentralizáltak legyenek, és egyértelmű felhasználási esetet kell meghatározni.
A TerraUSD (UST) stabilcoin összeomlása miatti közelmúltbeli piaci hatások fényében a kriptopiac bővülésével számos kérdésre választ kell adni azzal kapcsolatban, hogy mi teszi használhatóvá a stabilcoint.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A VegaX Holdings kriptopénzügyi szolgáltató társalapítója, Sang Lee a decentralizált stabilcoinokat részesíti előnyben a központosított társaikkal szemben, de úgy véli, hogy olyan érméknek kell lenniük, amelyekben az emberek megbízhatnak, és ez dilemmát jelent az iparág számára.
A Cointelegraph-nak pénteken adott interjújában Lee rámutatott, hogy a stabilcoinok fontos haszna a kriptoökoszisztémában az, hogy egységes számlaegységet kínálnak a kereskedőknek, ahogyan az Egyesült Államok dollárja teszi a globális piacokon. Megjegyezte azonban, hogy „az is fontos, ahogyan ezeket a dolgokat fenntartják:”

„A legfontosabb, hogy megtartsa a cövekét, mert ellenben ez az egységes számlaegység kezd megbízhatatlanná és használhatatlanná válni.”

Lee úgy véli, hogy ahhoz, hogy a stabilcoinok valóban használhatóak legyenek, az embereknek bízniuk kell bennük. Ez dilemmát okoz, mert szerinte „csak akkor lehet használni egy valutát, ha bízunk benne, de azért bízunk benne, mert mások is használják”.
Véleménye szerint ezt a dilemmát úgy lehet csírájában elfojtani, ha az építés előtt biztosítjuk, hogy széleskörű felhasználási lehetőség legyen, mert „a felhasználási lehetőség végtelenül fontosabb, mint a biztosíték.”
A bizalom és a tervezés kérdései az UST stabilcoin körüli viták előterében állnak, amely elvesztette a dollárhoz való kötöttségét, és lefelé sodorta a Terra (LUNA) és a Bitcoin (BTC), a fedezetének árfolyamát.
Ahogy a stabilcoinba vetett bizalom elszállt, úgy csökkent a hasznossága is, ami a stabilcoin és a LUNA értékének elpárolgásához vezetett.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

A CoinGecko szerint ma legalább 97 stabilcoin van a kriptoiparban, amelyek többsége az USD-hez van kötve. Bár ez a szám magasnak tűnhet, Lee vitatja, hogy „egy maroknyinál is többnek” kellene lennie, és arra kellene törekedniük, hogy decentralizáltak legyenek:

„Nem lehet »egy, amelyik mindet uralja«, mert ez az, amit eleve meg akarunk állítani.”

A piaci tőkeérték alapján a top öt stabilcoin közül csak a Dai (DAI) és a Magical Internet Money (MIM) törekszik a decentralizációra.
Lee elismeri, hogy irreális elvárás, hogy a vezető stabilcoinok azonnal decentralizáltak legyenek, de úgy érzi, hogy „a jövőben erre kell törekedniük.”
Ez az elképzelés abból a felfogásából fakad, hogy az egyetlen hibapont, amelyet a kriptopénzek megpróbálnak megoldani, az „átláthatóság és elszámoltathatóság hiánya” a központosított valutákban.

A kripto decentralizáltabbá tételével Lee arra figyelmezteti az iparágban dolgozókat, hogy a harcias hozzáállás helyett inkább a barátságos, együttműködő hozzáállás irányába mozduljanak el.
Azt mondta:

„Előre tudjuk mozdítani a világot egy blokkláncalapú ökoszisztéma felé, ami összességében jó dolog. De jobb, ha arról beszélünk, hogy mi a blokkláncban mit tartunk fontosnak, ahelyett, hogy azt kiabáljuk, hogy a mi technológiánk jobb.”

Olvastad már? 2020 decembere óta nem volt ennyire lent a bitcoin


Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Miért volt rövid életű az Ethereum 3000 dollárra való emelkedése?

Az Ethereum (ETH) 3000 dollárt meghaladó árfolyamát követően február 20-án egy 8,6 éve szunnyadó ICO-résztvevő 1.732 ETH-t fizetett be, ami a cikkírás idején 5,15 millió...

Az altcoinok, amelyekkel potenciálisan ezrekből milliókat lehet csinálni

Vendégbejegyzés A Bitcoin jelenleg 50.000 dollár felett mozog, és jelentős befektetői érdeklődést generál, ami kiemeli a kriptopiac ellenálló képességét a nagyobb makrogazdasági bizonytalansággal szemben. Ez az ellenálló...

A Bitcoin fenntartható energiafelhasználása 55%-os új ATH értéket ér el

A Bitcoin (BTC) fenntartható energiafelhasználása februárban minden idők legmagasabb értékét (ATH) érte el, mivel a blokklánc zöld tulajdonságairól alkotott elképzelések drámaian megváltoznak. Daniel Batten, egy ismert...

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai a rabona online kaszinóban

Vendégbejegyzés Az utóbbi időben az online térben, különösen a szórakozásra, játékokra, kikapcsolódásra vonatkozó szegletében egyre inkább megkerülhetetlenné válik az online kaszinó jelensége. Az olyan platformok, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!