A Solana legutóbbi leállása mögött meghúzódó valódi okot felfedték

-

A Solana blokklánc hálózat február 6-án jelentős kiesést tapasztalt. Az incidens körülbelül öt órán keresztül tartott.

Az üzemzavar fényt derített a hálózat infrastruktúrájának mögöttes technikai problémáira, feltárva egy kritikus hibát, amely a blokkok véglegesítésének leállásának alapvető oka volt.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az incidens alapos vizsgálatot indított el a Solana mérnöki csapatai részéről, és kérdéseket vetett fel a hálózat megbízhatóságával és decentralizációjával kapcsolatban.

A technikai meghibásodás

A kiesés egy hibára vezethető vissza a Solana „LoadedPrograms” funkciójában, amely a hálózat okosszerződéseinek just-in-time (JIT) fordítási gyorsítótárát hivatott kezelni.

A hiba végtelen újrakompilálási hurkot okozott a régi betöltőkkel telepített bizonyos programok esetében, ami gyakorlatilag leállította a hálózatot.

A hibát súlyosbította, hogy a hálózat a közelmúltban új cache-kezelő rendszerre váltott, amelynek célja a duplikációk csökkentése és a hatékonyság javítása volt.

Ezzel azonban véletlenül olyan biztonsági réseket vezettek be, amelyeket az incidens során kihasználtak.

Az üzemzavarra a Solana gyorsan reagált, a mérnökök néhány órán belül azonosították és végrehajtották a javítást.

A probléma megoldása egy szoftverfrissítés (v1.17.20) telepítését jelentette, amely letiltotta a sebezhető régi betöltőprogramok használatát, hogy a jövőben megelőzze a hasonló problémákat.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A Solana piaci reakciói és a jövőbeli következményei

A kiesés átmenetileg befolyásolta a Solana piaci pozícióját, és a natív token, a SOL értéke kissé csökkent.

A gyors helyreállítás és a probléma kezelésének átláthatósága azonban enyhítette a hosszú távú aggodalmakat.

solana
Forrás: coingecko.com

Az esemény újra felélénkítette a blokklánchálózatok skálázhatósága, biztonsága és decentralizációja közötti kompromisszumokról szóló vitákat.


Olvastad már? Már 190 ezer bitcoint birtokol a MicroStrategy

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért volt rövid életű az Ethereum 3000 dollárra való emelkedése?

Az Ethereum (ETH) 3000 dollárt meghaladó árfolyamát követően február 20-án egy 8,6 éve szunnyadó ICO-résztvevő 1.732 ETH-t fizetett be, ami a cikkírás idején 5,15 millió...

Az altcoinok, amelyekkel potenciálisan ezrekből milliókat lehet csinálni

Vendégbejegyzés A Bitcoin jelenleg 50.000 dollár felett mozog, és jelentős befektetői érdeklődést generál, ami kiemeli a kriptopiac ellenálló képességét a nagyobb makrogazdasági bizonytalansággal szemben. Ez az ellenálló...

A Bitcoin fenntartható energiafelhasználása 55%-os új ATH értéket ér el

A Bitcoin (BTC) fenntartható energiafelhasználása februárban minden idők legmagasabb értékét (ATH) érte el, mivel a blokklánc zöld tulajdonságairól alkotott elképzelések drámaian megváltoznak. Daniel Batten, egy ismert...

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai a rabona online kaszinóban

Vendégbejegyzés Az utóbbi időben az online térben, különösen a szórakozásra, játékokra, kikapcsolódásra vonatkozó szegletében egyre inkább megkerülhetetlenné válik az online kaszinó jelensége. Az olyan platformok, mint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!