A SIX, Svájc első számú kritpopénzváltója jövőhéten veszi fel kínálatába az első multi-kriptovaluta alapú ETP-t – olvasható a Financial Times november 16-i beszámolójában.

Olvastad már? Dél-Korea: a Kakao és a Terra közös blokklánc-ökoszisztémán dolgozik

A svájci Amun AG startup támogatásával érkező ETP a HODL ndex alatt kerül majd listázásra, és a Bitcoin, a Ripple, az Ethereum, a Bitcoin Cash és a Litecoin vezető kriptovaluták értékét követi majd.

Forrás: wikimedia.com

A cikk szerint az egyes kriptók a jövőheti ETP értékének bizonyos százalékait jelentik majd, a Bitcoin például nagyjából a felét. A maradék eloszlása pedig a következő: 25,4 százalék a Ripple, 16,7 százalék az Ethereum, 5,2 százalék a BCH és 3 százalék a Litecoin kriptovalutáé.

Hany Rashwan, az Amun társalapítója azt nyilatkozta, hogy a közelgő ETF is az ETP-kre vonatkozó szigorú szabályoknak megfelelően készül. A vezető szerint ez jó lehetőség lehet a kriptovaluta-kereskedelemre azoknak az intézményi és egyéni befektetőknek, akik csak korlátozottan férhetnek hozzá ehhez, például a kriptovaluta-ellenes környezet miatt.

Az Amun ETP indexét a Van Eck befektetéskezelő cég indexegysége fogja menedzselni – írja a Finews.com vezető svájci híroldal.

Az Amun AG központja Zug, a svájci kripto-völgy, azonban állítólag az Egyesült Királyságban található Amin Technologies egyik ága. A cég kriptovaluta ETP-ről szóló terveit először egy szeptemberi nyilatkozatában említette meg – írja a Bloomberg.

Az Amun hivatalos weboldala szerint a SIX Európa negyedik legnagyobb értéktőzsdéje, piaci kapitalizációja 1,6 billió dollár.

November 14-én Thomas Zeeb, a SIX értékpapír-kereskedelmi és tőzsdei vezetője azt nyilatkozta, hogy: „a blokkláncalapú digitális tőzsdék 10 éven belül leváltják a hagyományosakat”. Kijelentését a brokerek, bankok és biztosítótársaságok a technológia iránti óriási érdeklődésére alapozta.

Az ETP-k olyan értékpapírok, amelyek árképzése derivatív, napközben a nemzeti értékpapírtőzsdén származtatott áron kerülnek értékesítésre, és olyan befektetési eszközökön alapulnak mint valamilyen nyersanyag, valuta, részvényár, kamatláb írja a New York-i székhelyű pénzügyi és befektetési weboldal, az Investopedia.

Az ETP-k tehát kezelhetőek befektetési alapok (beleértve az ETF-eket) által is.

Egyes szakértők szerint a Bitcoin ETF-ek kereskedelme sokkal jobb lehetőség lesz, mint egy készpénzalapú BTC határidős szerződés, így jobb alapot is adhat a kriptopiacok növekedéséhez.

Svédországban 2015-ben a Nasdaq Stockholm váltó már felvett kínálatába egy Coinshares nevű Bitcoin ETP-t, amelybe azóta 1 milliárd dollárt fektettek.

A közelmúltban az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) megszüntette a publikus véleménynyilvánítást a BTC ETF-ekről szóló szabályzatához, miután kilenc lehetséges ETF-et elutasított, beleértve a ProShares, Direxion és a GraniteShares termékeit is.

 

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép estéd!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!