A SEC sem támogatta egyöntetűen az ETF-ek indulását

-

A hét elején a SEC megszavazta a spot piaci bitcoin ETF-ek engedélyezését. Az egyik tisztviselő, Caroline Crenshaw viszont most kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kifejti az aggodalmait a piaci integritás és a befektető-védelem tekintetében.

Crenshaw szerint az ETF-ek engedélyezése ellentétes a SEC feladataival, amelyek között a befektetők és a lakosság védelme szerepel az első helyen.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A tisztviselő szerint az ETF-ek esetében a legnagyobb bajt az okozza, hogy közvetlen kapcsolatban vannak a bitcoin piacával, amely viszont csalással és manipulációval terhelt.

Egyik példaként említi az FTX esetét, amely során a tőzsde alapítója állítólag a saját érdekében manipulálhatta a bitcoin árfolyamát, hogy az 20 ezer dollár alatt maradjon.

Egy másik példaként a napokban történt hekkelést hozza fel, amely során a SEC saját X-fiókját térítették el, és hamis nyilatkozatot adtak ki azon keresztül az ETF-ek elindulásáról.

Az eset nagyárfolyam-kilengéseket okozott, amely elsőrendűen alkalmas arra, hogy piacmanipulációra használják. a hamis bejelentés után ráadásul a kriptoközösségben sokan úgy vélték, hogy ezt a SEC akár indokként is használhatja, hogy ezzel magyarázza az engedélyek megtagadását.

Crenshaw szerint a tulajdonosi összetétel is problémás, mivel túl kevesen birtokolnak túl sok bitcoint.

A tulajdonosok koncentrációja miatt, illetve elsősorban azért, mert így a nagy játékosok túl nagy befolyást gyakorolhatnak a kereskedés során az árfolyamra, a befektetők többsége rosszul járhat.

A tulajdonosi összetétel mellett ráadásul a bányászat is kifejezetten koncentráltnak tekinthető.

Crenshaw szerint a spot piacot nehezebb megfigyelni, és sokkal jobban ki van téve a manipuláció veszélyének, így a jelenlegi szabályok alapján nehéz megfelelő befektető-védelmet biztosítani.

A tisztviselő szerint a határidős és a spot piac közötti legnagyobb különbség az, hogy ez utóbbi szabályozatlan, és globális, ez pedig megnehezíti, hogy egy esetleges csalás miatt elvesztett befektetői pénzeket vissza lehessen szerezni.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Az új szabályozás így megengedi az ETF-ek elindulását, de nem gondoskodik a megfelelő törvényi háttér megteremtéséről, ráadásul az sem biztos, hogy a SEC a legmegbízhatóbb adatokhoz jut hozzá.

Crenshaw úgy véli, a bitcoin eredetileg privát felek közötti digitális készpénzként indult el, mára viszont ez odáig jutott, hogy sokan a teljes pénzrendszer lecserélését sürgetik.

Emiatt viszont fennáll a veszélye annak, hogy a bitcoin és a hagyományos pénzrendszer ilyen fokú összefonódása nem a befektetők érdekeit szolgálja, hanem egyszerűen csak fel fogja pumpálni ezeknek a tőzsdei termékeknek az árát.


Olvastad már? Robbant a Pepe és a Dogwifhat, a Meme Kombat a következő forró érme?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Peter Brandt megelőlegezi a Tether összeomlását és az USD bukását

Peter Brandt a világ legnagyobb stablecoinjának, a Tether-nek a stabilitásával kapcsolatban komoly kételyeinek adott hangot. Ez az aggodalma egybecseng az USDT-t és a Tether menedzsmentjét...

Miért emelkedett ma a Bitcoin ára?

A Bitcoin piacán ma gyors fellendülés következett be a 65.000 dollár közeli medvés kereskedési időszakot követően. A piaci tőke 1,3 billió dollárra ugrott, ami egy figyelemre...

Az ETH ETF lehetséges júliusi bevezetése, hogyan fogja újraértelmezni az altcoin piacot

Vendégbejegyzés Az ETH ETF júliusban tervezett elindítása jelentős változásokat hozhat az altcoinok piacán. Elemzők szerint ez a lépés hatással lehet a kereskedési stratégiákra és a piaci értékelésekre. A...

Sorra hagyják el a bálnák a Bitcoint, inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak

A hosszú távú bitcoin-tulajdonosok és a bányászok az elmúlt két hétben az eszköz legnagyobb eladói közé tartoztak. Úgy néz ki, most inkább a mesterséges intelligenciát...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!