A SEC bepereli az FTX tőzsdét auditáló céget

-

A SEC célkeresztjébe került a bedőlt FTX tőzsdét auditáló Prager Metis, mivel a vádak alapján számos ponton megsértették a felülvizsgálati pártatlanság elveit.

A PM elsősorban egy könyvvizsgáló, könyvelési cég, amely viszont auditálási szolgáltatásokat is ajánlani kezdett az ügyfeleinek, az USA jelenlegi törvényei alapján pedig ez illegális, mivel sérti a függetlenség, a pártatlanság elvét.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Hogy ne merülhessen fel érdekütközés, a könyvelést és az auditálást egymástól függetlenül kell végezni.

A SEC viszont úgy érvel, a PM éveken keresztül törvénytelenül végezte a munkáját, és így minden egyes auditjuk, vizsgálatuk, és elemzésük problémás lehet, hiszen nem felelnek meg az amerikai törvényeknek, ráadásul a befektető-védelem szempontjából is kiemelt fontosságú az auditorok függetlensége.

A SEC többek között azért is indít eljárást a cég ellen, mert a PM csapata végezte az FTX tőzsde auditálását is, még mielőtt a tőzsde becsődölt, milliárdos károkat okozva a felhasználóknak, bár a vádiratban ezt csak közvetve említi meg.

A vádak sorában nem szerepel külön kiemelve, hogy az FTX esetében is elhibázták az auditot, és más ügyfeleket sem neveznek meg, de a SEC úgy fogalmaz, hogy a vizsgált három éves periódus alatt a PM több száz esetben sértette meg a függetlenséget megkövetelő elveket.

Az FTX Group még 2021-ben kérte fel a PM csapatát, hogy auditálja az FTX és az FTX US szervezetét, amelyet a cég meg is tett. 2022 novemberében viszont az FTX csődöt jelentett.

A vádiratból kiderül, hogy mivel az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried nagy felhajtást csapott a sikeres audit körül, a PM csapatának fel kellett volna ismernie, hogy a tőzsde főleg az ügyfelek bizalmát akarja kicsit megnövelni.

A csőd után megválasztott ügyvezető, John Ray elmondta a csődeljárást bonyolító bíróságnak, hogy az auditok során összeállított pénzügyi jelentések információi nagymértékű aggodalomra adnak okot.

Több politikus szintén az aggályait fejezte ki a PM tevékenységével kapcsolatban, és még azzal is meggyanúsították, hogy a kriptoipar támogatójaként végezte a munkáját.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az FTX egyik jogi partnere is a bíróság szeme elé került a közelmúltban.

Egy szeptember 21-én beadott dokumentumban a felperesek úgy érvelnek, hogy a Fenwick&West ügyvédi iroda részben szintén felelőssé tehető az FTX csődjéért, hiszen a tőzsde számára nyújtott szolgáltatásai esetén messze túlteljesítette az átlagos, megszokott normáit.

Az iroda szakértői viszont úgy érvelnek, hogy amíg egy cég a törvény által meghatározott keretek között marad az ügyfelei képviseletében, úgy, mint jogi partnercég, nem lehetséges felelősséget vállalni az ügyfelek ballépései, és azok következményei miatt.


Olvastad már? Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!