A Santander spanyol bankóriás szerint az övék az olyan első intézmény, amely nyilvános blokkláncot használ a kötvénykibocsátás minden részének kezelésére.

Ahhoz, hogy megértsd, ez miért fontos, képzeld el, hogy WhatsAppon felteszel valakinek egy kérdést, a választ pedig postázzák neked.

Nagyjából ilyen, ha egy blokkláncon történik az értékpapírok kibocsátása, a készpénz kiegyenlítése azonban egy örökölt rendszer segítségével megy végbe. A Santander azonban ebben az esetben a tranzakció mindkét részét digitálisan intézte.

A Világbank korábban egy hasonló blokkláncalapú kötvényt bocsátott ki, de az Ethereum egy egyéni változatát használta. Societe Generale francia hitelező az év elején a nyilvános Ethereum hálózaton bocsátott ki kötvényt, de főkönyvön vezetett pénznemről szó sem volt.

A Santander úgy véli, lenyűgözően teljesített, mivel folyamatuknak minden része digitalizált, automatizált és blokkláncon alapuló. Beleértve azt is, hogy a Santander Security Services őrzi a tokenizált értékpapírok és készpénz kriptográfiai kulcsait.

A Santander azonban a SocGenhez hasonlóan a blokkláncalapú kötvényt saját magának bocsátotta ki, amely azt jelenti, hogy a folyamatban nem vettek részt külső befektetők.

„Ez jelentős fejlődésre utal” – mondta a CoinDesknek John Whelan, a Santander vállalati és befektetési bankján belüli digitális befektetési bank vezetője. „Még nem léteznek másodlagos piacok, de jó úton haladunk.”

 „Plain vanilla”

Antonio Torío, a Santander finanszírozási részlegének vezetője ezt a projektet a „valós pénz bemutatójaként” jellemezte. Hozzátette, hogy ez a tranzakció egy „plain vanilla” (hagyományos) kötvény egyéves lejárattal, négy negyedéves kamatszelvénnyel, és általános 1,98 százalékos kamatlábbal.

„A Santander számára ez valójában sokkal inkább a technológiai innovációról szól, mint pusztán pénzügyről. Ezt fontos első lépésnek tekintjük, amelyet majd komplexebb ügyletek követnek” – mondta Torio.

Whelan szerint a tokenizált készpénzt „egy nyilvános Ethereum-blokkláncon belüli okosszerződésben tartották letétben, amíg a kibocsátó alá nem írta a tranzakciót, és nem utasította a blokkláncot, hogy végrehajtsa a ’szállítás fizetés ellenében (delivery versus payment)’ folyamatát”.

Mindez után a készpénzt és a kötvényeket „egyidejűleg és végérvényesen” kicserélték. A folyamat pénteken kezdődött és kedden zárult le.

Megkérdezték, hogy a Santander letétkezelési szolgáltatásai ugyanígy képesek-e olyan teljes értékű digitális vagyoneszközöket tárolni, mint például a bitcoin vagy az ether. Whelan azt válaszolta, hogy ez technikailag lehetséges, viszont nem a bank terve. A következőt adta még hozzá:

„A bankunknál nem vagyunk különösebben érdekeltek a kriptovalutákban. A mögöttes technológia valóban ugyanaz, de minket és ügyfeleinket inkább a hagyományos dollár, euró és font érdekli. Ez a mi területünk.”

Nivaura szerepe

A Santander a londoni székhelyű Nivaura technológiai szolgáltatóra számított, hogy segítsen a kibocsátás digitalizációjában.

Avtar Sehra, a Nivaura vezérigazgatója rámutatott, hogy egy blokklánckötvény létrehozása nem nehéz – lényegében csak annyi a feladat, hogy egy okosszerződés segítségével közjegyző által hitelesített formában hozzuk létre az információt.

„Ez valójában nem is a kötvény digitalizálása” – mondta. „Tulajdonképpen csak a regisztráció és az elszámolás folyamatát digitalizáljuk – sőt, az elszámolás részét illetően csak a probléma egy részével foglalkozunk, hisz még nincs készpénz a blokkláncon.”

A Nivaura lehetővé teszi, hogy a kibocsátás körül zajló összes dokumentáció és alkudozás oly módon digitalizálódjon, hogy az adatok titkosítottak legyenek, így az egyes felek csak bizonyos részeket láthatnak a dokumentumban, ellentétben a pdf-ek emailen történő elküldésével és egyebekkel.

Ez a kulcsfontosságú abban, amit Santander csinál” – mondta Sehra. „Azt mondják, ’digitalizáljuk az egész folyamatot’. Nem régimódian kezeljük a kötvényszerkezetet – nem kézzel, bizonytalan módon visszük be az adatokat a blokkláncba tokenizálás céljából, nem tesszük ezt a készpénzzel sem. Az abszurd lenne.”

„A Santander kivitelezése az első valóban teljesen digitálisan végrehajtott folyamat, amely a releváns adatokat biztonságosan használja az eszközök és a készpénz tokenizálására, lehetővé téve a blokkláncon belüli elszámolást és a kuponfizetéseket” – tette hozzá Sehra.

Szavazzuk meg bizalmunkat?

Az egyik következtetés, amelyet a Santander erőfeszítéseiből és mások hasonló tevékenységeiből levonhatunk, az az, hogy a bankvilág lassan, de biztosan bízni fog az Ethereumban.

Ez talán nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy majdnem öt év telt el a második legnagyobb blokklánc létrehozása után.

Whelan rámutatott, hogy a bitcoin és az ether egyedülálló tulajdonsága, hogy bevezetésük óta 100 százalékos „uptime-mal” rendelkeznek (ellentétben a bolygó akármelyik más számítógépes rendszerével, amelyre gondolni tudott).

Így fejezte be:

„Azt hiszem, nyilvánvaló válik, hogy az Ethereum is csak az internet része.”

Forrás: coindesk.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂