A portugál központi bank vezetője globális kriptószabályozást sürget

-

A Banco de Portugal vezetője, Mário Centeno csatlakozott a globális kriptopénz-szabályozást szorgalmazó regulátorok egyre növekvő táborához.

Hangsúlyozta, hogy a nemzeti megközelítés nem elegendő a kriptoipar által támasztott kihívások kezelésére.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Banco de Portugal 2023-as pénzügyi stabilitás konferenciáján október 2-án tartott nyitóbeszédében Centeno hangsúlyozta, hogy nemzetközi együttműködésre van szükség egy szilárd szabályozási keretrendszer létrehozásához.

A nemzeti szintű szabályozást kihasználó szabályozási arbitrázs megakadályozására is kitért.

Centeno a kriptoeszközökkel és a decentralizált pénzügyi (DeFi) területtel is foglalkozott. Kiemelte, hogy szerinte ezek hosszú távú fenntarthatósága tagadhatatlanul kockázatos.

Szkeptikusan nyilatkozott a digitális eszközök demokratizálódási potenciáljával kapcsolatban is, sőt, megkérdőjelezte a fennmaradásukat.

Nemzetközi együttműködést szorgalmazott a szabályozás érdekében

Bár a kriptoeszközök népszerűsége a COVID-19 járvány idején ugrásszerűen megnőtt, Centeno szerint ezek fenntarthatatlannak bizonyultak, és végül több kriptopiaci eszköz összeomlásához vezettek.

Üdvözölte az Európai Unió (EU) első átfogó kriptokereskedelmi keretrendszerét, a kriptoeszközök piacairól szóló rendeletet (Markets in Crypto-Assets, MiCA).

Ugyanakkor a szabályozási erőfeszítések további nemzetközi konszolidációját is szorgalmazta.

Centeno hangsúlyozta az „azonos kockázat, azonos szabályozás” elv fontosságát a globális kriptopénz-szabályozás irányvonalában.

Ez a nemzetközi együttműködésre vonatkozó felhívás egybecseng Rupert Schaefer, a német szövetségi pénzügyi felügyelet stratégiai, politikai és ellenőrzési ügyvezető igazgatója által megfogalmazott intelmekkel.

Schaefer elismerte a kriptovaluták szabályozása terén az EU-ban a MiCA elfogadásával elért előrelépést. Kiemelte azonban a globális kriptorendszeri szabályozás következetlenségeit.

Augusztusban Narendra Modi indiai miniszterelnök is a globális együttműködést szorgalmazta a kriptorendszerek szabályozásának kialakításában a G20-ak éves csúcstalálkozóján.

Hangsúlyozta a technológiai fejlődés felkarolásának és harmonizálásának fontosságát.

Emellett Modi a kriptorendszer szabályozásának egységes, a nemzeti határokon átívelő megközelítését sürgette.

A közös globális szabályok és szabályozások példájaként a légiközlekedési iparágat említette, és hasonló globális szabványok mellett érvelt a kriptoszektorban is.

India G20-elnöksége alatt a megbeszélések túlmutattak a pénzügyi stabilitási problémákon, és figyelembe vették a feltörekvő piacokra és a fejlődő gazdaságokra gyakorolt szélesebb körű hatást, ami konszenzushoz vezetett a kriptoval kapcsolatos kérdésekben.


Olvastad már? A Celsius 2023 vége előtt megkezdené a hitelezők visszafizetését

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért téved a SEC a kriptovaluták értékpapírként való osztályozásában?

Charles Hoskinson, a Cardano (ADA) társalapítója azzal érvelt, hogy a szabályozókat nem szabad megvakítani a maximalista állításokkal, miszerint a Bitcoin és az Ethereum nem értékpapírok. Az...

Vitalik Buterin: A mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin figyelmeztetést adott ki az emberi intelligenciát felülmúló és a földön uralkodó fajjá váló szuperfejlett mesterséges intelligencia (AI) lehetséges veszélyeire. Az Ethereum...

Az FTX népszerűsítéséért beperelik a sportligákat

Most egész sportligák néznek szembe perrel, amiért a szurkolóik számára látható FTX promóciókat mutattak be. Mindez azután történt, hogy az FTX befektetői a tőzsde összeomlását...

Cardano (ADA) technikai elemzés 11.28.

Prémium Cardano (ADA) A Cardano (ADA) 0,40 dollár felett kell zárnia ahhoz, hogy tartósan 0,46 dollárig emelkedjen. A Cardano (ADA) jelenleg egy nagyon fontos keresleti zónán belül mozog,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!