A Nobel-díjas Paul Krugman az örök Blockchain télre figyelmeztet

-

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász arra figyelmeztetett, hogy a blockchainprojektek, köztük a kriptók számára örök tél lehet.

A közgazdász a New York Timesban (NYT) nemrég megjelent cikkében kritizálja a blokkláncot mint technológiát és annak felhasználási módjait, több olyan jelre hivatkozva, amelyek szerinte megelőzik ezt a közelgő telet.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Paul Krugman a kriptotelet a fimbulwinterhez hasonlítja

Paul Krugman, a Nobel-díjas közgazdász a közelgő örök kriptovalutatélre figyelmeztet a blokkláncalapú projektek, köztük a Bitcoin és más kriptovaluta-hálózatok esetében.

A közgazdász a NYT december 1-jén megjelent véleménycikkében e technológia valódi hasznosságáról értekezik, és arról, hogy már most vannak olyan jelek, amelyek a jövőbeli bukást jósolják.

Krugman kritizálja ennek a technológiának a valódi hasznosságát, amikor vannak más központosított alternatívák, amelyek jelenleg elég jól működnek.

Erre vonatkozóan Krugman azzal magyarázza szkepticizmusát, hogy:

„Mi értelme?” Miért kellene annyi fáradságot és költséget vállalni, hogy sok helyen egy főkönyvet tartsunk fenn, és alapvetően minden tranzakció alkalmával magunkkal cipeljük azt a főkönyvet?

Erre, valamint a világ egyik legnagyobb kriptopénz-tőzsdéjének, az FTX-nek a közelmúltban bekövetkezett bukására alapozva, Krugman úgy véli, hogy ez a kriptotél a blokklánc és a kriptotech teljes elhagyását hozhatja.

Ezt a Fimbulwinterhez hasonlította, amely az északi mitológia szerint a világvégét megelőző tél.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A blockchain bukás jelei

Krugman szerint az elmúlt hónapokban több jele is volt annak, hogy ez az összeomlás közeleg.

A közgazdász az indoklás részeként említi azt a közelmúltbeli leírást, amelyet több vállalat, például a Maersk és az ausztrál tőzsde tett a blokkláncalapú projektjeivel kapcsolatban.

Emellett Krugman nyíltan kritizálja a Bitcoin létjogosultságát is, mondván, hogy „a bankok ritkán lopják el ügyfeleik vagyonát, míg a kriptointézmények könnyebben engednek a kísértésnek, és a pénz értékét megsemmisítő extrém infláció általában csak politikai káosz közepette fordul elő”.

Ugyanebben a szellemben Krugman leszólja a Bitcoin proof-of-work (PoW) konszenzusát, több tízmilliárd dollárra becsülve azt a kárt, amelyet a környezetnek okozott, és amelynek az „értéktelen tokenek” előállításán kívül semmilyen nyilvánvaló haszna nem volt.

Ez a véleménye azonban eltér attól, amit 2021 májusában kifejtett.

Akkor úgy fogalmazott, hogy bár nem hisz a Bitcoin mögött álló fundamentumokban, biztos benne, hogy a piac egy „szekta, amely a végtelenségig fennmaradhat”.

Júniusban a kriptovalutákat az ingatlanbuborékhoz és a másodlagos jelzáloghitel-válsághoz hasonlította, mondván, hogy „ez egy olyan ház, amely nem homokra, hanem a semmire épült”.


Olvastad már? A tőzsdék a bitcoint használják szívesebben házon belül

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!