A NAV 1 millió dollár értékű kriptovalutát foglalt le

-

A Magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adócsalás miatt 1 millió dollár értékű kriptovalutát foglalt le egy csoporttól – jelentette a Budapest Business Journal.

A NAV egy nap alatt 28 helyszínen tartott razziát, és a csoport három tagját tartóztatta le.

A hatóságok költségvetési csalás miatt tartóztattak le két tagot, a harmadikat pedig Tunéziából való visszatérése után vették őrizetbe.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A hatóságok hárommilliárd forint (kb. 8,29 millió dollár) értékű adócsalással gyanúsítják a társaságot.

A csoport a szórakoztató elektronikai termékek kereskedelmében tevékenykedik.

Ezeket az elektronikai eszközöket állítólag adómentesen szerezték be az Európai Unióból (EU). Ezután egy sor fedőcégen keresztül értékesítették őket, hogy elkerüljék az adófizetést.

A magyar jegybank nem túl befogadó a kriptovaluta iránt

Amikor Kína és Oroszország betiltotta a kriptót, Matolcsy György, a magyar jegybank, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke tavaly azt javasolta, hogy az EU is kövesse a példát, és általános tilalmat vezessen be a kriptokereskedelemre és a bányászatra.

Azt állította, hogy a kripto illegális tevékenységet tud kiszolgálni, és hajlamos pénzügyi piramisok kiépítésére.

Véleménye szerint,

Egyértelmű, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket végezhetnek, és pénzügyi piramisok kialakulásához vezethetnek… Az EU-nak közösen kellene fellépnie, hogy megelőzze az új pénzügyi piramisok és pénzügyi buborékok kialakulását.

Helyette az EU-ban székhellyel rendelkező magánszemélyek és vállalatok az EU-n kívül is birtokolhatnának kriptoeszközöket, a szabályozó hatóságok pedig nyomon követhetnék ezek állományát – javasolta Matolcsy.

Magyarország kriptoval kapcsolatos álláspontja nem sokat változott, még akkor sem, amikor az EU-ban hatályba lép a kriptoeszközök piacáról szóló rendelet (Markets in Crypto Assets Regulation, MiCA).

A központi banki digitális valuták (CBDC-k) esetében azonban az ország megközelítése némileg más.

Matolcsy tavaly kiadott egy nyilatkozatot, miszerint minden központi banknak teljes jogkörrel kell rendelkeznie a CBDC-k kibocsátására.

Egy hónappal ezelőtt az ország központi bankja elindította CBDC-projektjét egy fintech céggel, a Perfinal-lal együttműködve.

Szombati Anikó, a jegybank digitális vezérigazgatója elmondta,

… egy központi banknak nemcsak együtt kell működnie a fintechekkel, hanem úgy is kell viselkednie és cselekednie, mint a fintecheknek, az ügyfelek igényeit az agilitás és a technológia segítségével feltárva és kiszolgálva.

A kriptobűnözés azonban továbbra is fenyegetést jelent minden ország számára, és Magyarország helyzete sem különbözik ettől.

Olvastad már? 2 hét alatt 3.6 millió dollárt tudott gyűjteni a stakelhető Bitcoin

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Miért téved a SEC a kriptovaluták értékpapírként való osztályozásában?

Charles Hoskinson, a Cardano (ADA) társalapítója azzal érvelt, hogy a szabályozókat nem szabad megvakítani a maximalista állításokkal, miszerint a Bitcoin és az Ethereum nem értékpapírok. Az...

Vitalik Buterin: A mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin figyelmeztetést adott ki az emberi intelligenciát felülmúló és a földön uralkodó fajjá váló szuperfejlett mesterséges intelligencia (AI) lehetséges veszélyeire. Az Ethereum...

Az FTX népszerűsítéséért beperelik a sportligákat

Most egész sportligák néznek szembe perrel, amiért a szurkolóik számára látható FTX promóciókat mutattak be. Mindez azután történt, hogy az FTX befektetői a tőzsde összeomlását...

Cardano (ADA) technikai elemzés 11.28.

Prémium Cardano (ADA) A Cardano (ADA) 0,40 dollár felett kell zárnia ahhoz, hogy tartósan 0,46 dollárig emelkedjen. A Cardano (ADA) jelenleg egy nagyon fontos keresleti zónán belül mozog,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!