A MtGox csalási ügyében egyelőre nem indítanak csoportos pert

-

A 2014-ben csődbe ment japán tőzsdétől akkori áron mintegy 400 millió dollárnyi bitcoint loptak el hackerek.
Az ügyvezető Mark Karpeles számára most egy kisebb győzelemmel ér fel, hogy a bíróság nem járult hozzá a csoportos kereset elfogadásához.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Így a jelenlegi állás szerint, az ügyet vezető Gary Feinerman bíró szerint 30 ezer kisebb tárgyalásra kerülhetne sor, hogy rendeződjön a dolog.
Nem véletlen, hogy Karpeles egy ideje úgy érvel, a Japánban végrehajtott kártérítési folyamat lényegesen jobb megoldás lenne, mint az USA-ban lefolytatott tárgyalás-sorozat.
Csoportos beadvány esetén bizonyítani kell, hogy a felperesek között nagy a hasonlóság, így a tárgyalás egyetlen nagy ügyként lefolytatható.
A bíróság szerint most félreértésekre adhat okot, hogy a felperesek képviselője a 400 millió dolláros ügyben Karpelest csalással, aktív részvétellel is vádolja.
Greene 2012-ben regisztrált a MtGox tőzsdére, és úgy nyilatkozott, hogy a platform felhasználói feltételeiben olvasható biztonsági garanciákat is elfogadta, azokat megbízhatónak ítélte.
2018 júniusában egy akkori vallomásban beismerte, hogy „talán rosszul emlékszik” ezekre a feltételekre, amelyeket a honlapon olvasott. A bíróság szerint vélhetően mind a 30000 felperes ugyanígy van ezzel.
Ha el is olvasták, és megértették a feltételeket elfogadás előtt, akkor is kétséges, hogy meg tudnak-e fogalmazni egyáltalán egy egyforma választ adott kérdésre.
Így nem lehet csoportos keresetet indítani, hiszen láthatóan nincs elegendő hasonlóság a résztvevők között, nem ugyanolyanok a körülményeik.

„Egyszerűen nem tudjuk biztosra mondani, hogy az összes, vagy akár csak a felhasználók többsége ténylegesen elolvasta, vagy egyáltalán megértette a feltételeket.”

Ha pedig mégis így tettek, akkor sem biztos, hogy mind ugyanazt szűrték le belőle, amit Greene.

„Levezényelni 30 ezer minitárgyalást azért, hogy kiderítsük, ki mit értett meg a platform feltételeiből, egy évtizeddel ezelőtt, elképzelhetetlen bonyodalmakhoz vezetne.”

A MtGox károsultjai már másodszor próbálkoznak a csoportos keresettel. 2018-ban szintén Feinerman utasította el az előző beadványt, miután az elsőrendű felperes, Greene vallomást tett.
A per azért indult, mert a MtGox tőzsde 2014-ben csődöt jelentett, miután ismeretlen támadók 400 millió dollárnyi bitcoint loptak el tőlük.

2019 márciusában Karpelest, a tőzsde akkori ügyvezetőjét a pénzügyi feljegyzések meghamisításáért ítélték el.

Olvastad már? Az ember, aki nem adta el a Dogecoinjait

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

A Bitcoin egy rendkívül ritka aranykeresztet mutat

Általában az „aranykereszteket" és a „halálkereszteket" a középtávú bitcoin piaci hangulat megbízható indikátoraként interpretálják. Egy tapasztalt piaci elemző egy szuper ritkát szúrt ki, és biztos...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!