A Moody’s elemzője szerint Salvador Bitcoin-vásárlásai kockázatot jelentenek az ország szuverén hitelminősítési kilátásait illetően.

A Moody’s Investors Service és a Bloomberg szerint Salvador rossz szuverén hitelminősítési kilátásait súlyosbítják az ország Bitcoin-üzletei.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Jaime Reusche, a Moody’s elemzője szerint a kormány Bitcoin-kereskedelme „meglehetősen kockázatos, különösen egy olyan kormány számára, amely a múltban is likviditási nyomással küzdött”.

Bukele elnök – aki az ország számára közpénzből, a telefonja segítségével vásárolja a bitcoint, nem osztotta meg az ország bitcoin-állományára vonatkozó kulcsfontosságú információkat. Saját tweetjei szerint azonban eddig legalább 1391 bitcoint vásárolt.

Ezek a vásárlások – a Bloomberg e hét eleji számításai szerint Salvadornak eddig csak kiadást jelentettek. Az ország teljes Bitcoin-állománya a jelentések szerint körülbelül 71 millió dollárba került, egy Bitcoin 51.056 dolláros átlagárával.

Szerdára ez a bitcoinvagyon nagyjából 59 millió dollárt ért. Természetesen ezek a veszteségek papíron léteznek, hacsak Bukele nem adta még el az ország bitcoinjait.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Salvador szuverén hitele

Salvadornak jelenleg egy 800 millió dolláros kötvénye került kibocsátásra, amelyek 2023 januárjában járnak le.

A cikk írásakor Salvador 800 millió dolláros kötvényének hozama is több mint 35% – ami arra utal, hogy a pénzügyi piacok nagyon kevéssé bíznak abban, hogy a salvadori kormány valaha is képes lesz visszafizetni ezt az adósságot.

Ez Salvadort nehéz helyzetbe hozza a hagyományos adósságpiacokhoz és a külföldi kötvénypiachoz való hozzáférés tekintetében.

„Nem tudom, ki fogja megvenni ezeket a kötvényeket, de az biztos, hogy nem mi leszünk azok” – mondta Kevin Daly, az Aberdeen Standard Investments egyik alapkezelője a Financial Timesnak 2021 novemberében.

Reusche szerint Salvador teljes Bitcoin-állománya – egyelőre – jelenleg nem jelent komoly veszélyt a kormány pénzügyi kötelezettségeire. Ha azonban Bukele több bitcoint vásárol, ez a kockázat növekedni fog.

„Ha sokkal magasabb lesz, akkor az még nagyobb kockázatot jelent a visszafizetési képességre és a kibocsátó költségvetési profiljára nézve” – mondta Reusche.

Júliusban a Moody’s is leminősítette Salvadort Caa hitelminősítésre. A Caa minősítés rossz minősítésnek számít, és nagyon magas hitelkockázatra utal

Salvador Bitcoin-kötvénye

Múlt héten Salvador bejelentette, hogy a kormány mintegy 20 törvényjavaslatot küld a kongresszusnak, hogy beindítsa a Bitcoin-kötvények rendszerét.

Alejandro Zelaya pénzügyminiszter szerint ezek a kötvények „jogi struktúrát és jogbiztonságot nyújtanának mindenkinek, aki Bitcoin-kötvényt vásárol”.

A kormány reméli, hogy a 2022-ben kibocsátandó 1 milliárd dollárnyi Bitcoin-alapú kötvényt részben Bitcoinra váltják majd át, részben pedig az ország Bitcoin-bányászati tevékenységének finanszírozására használják fel.

Olvastad már? Új magyar NFT indult CryptoMemories néven

Forrás: decrypt.co