A Mastercard rávilágít a CBDC-k széles körű elterjedésének nehézségeire

-

Ashok Venkateswaran (Mastercard) megkérdőjelezi a CBDC-k bevezetését, mert nem eléggé indokolt, ami megnehezíti a széles körű bevezetést.

Ashok Venkateswaran, a Mastercard ázsiai-csendes-óceáni térségért felelős blokklánc és digitális eszközökért felelős vezetője szkeptikusan nyilatkozott a központi banki digitális valuták (CBDC-k) széles körű elfogadásáról.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Mindez az Atlantic Council adatai szerint a CBDC-ket világszerte csak 11 országban vezették be, 53 országban már előrehaladott tervezési szakaszban vannak, és 46 ország kutatja a témát június óta.

A Mastercard kiemeli a CBDC bevezetésének nehézségeit

A Szingapúri FinTech Fesztiválon Ashok Venkateswaran fenntartásait fogalmazta meg a CBDC-k széles körű bevezetésével kapcsolatban, és jelentős akadályként említette a megfelelő indoklás hiányát, ami „nehézzé” teszi a széles körű bevezetést.

Kiemelte a CBDC-k bevezetésének kihívását, mondván,

„Az elfogadás a legnehezebb része. Ha tehát van CBDC a pénztárcájában, akkor azt bárhol elköltheti, ahol csak akarja – nagyon hasonlóan a mai készpénzhez. „

Annak ellenére, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a CBDC-ket a készpénzt helyettesítő „biztonságos és olcsó alternatívaként” említi, Venkateswaran azzal érvelt, hogy a fogyasztók a hagyományos pénzformákkal jól érzik magukat, ami nem indokolja eléggé a CBDC-k bevezetését.

Elismerte azt is, hogy a CBDC-khez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez időre és erőfeszítésekre van szükség, megjegyezve a központi bankok és az olyan magáncégek, mint a Mastercard közötti együttműködésre irányuló törekvéseket.

Venkatesvaran véleménye a szingapúri CBDC-kísérleti tervről

A szingapúri központi bank nemrégiben jelentette be, hogy 2024-től kísérleti jelleggel nagykereskedelmi CBDC-ket kíván bevezetni.

A kísérlet során a Szingapúri Monetáris Hatóság a hazai bankokkal együttműködve tesztelni fogja a nagykereskedelmi CBDC-k használatát a belföldi fizetések megkönnyítésére.

Venkateswaran azonban Szingapúrt hozta fel példaként, ahol a lakossági CBDC nem meggyőző a városállam rendkívül hatékony fizetési rendszere miatt.

Az egyes országok sajátos igényeinek megértésének fontosságát hangsúlyozta, és kijelentette,

„Tényleg attól függ, hogy az adott országnak mire van szüksége, vagy milyen problémát próbál megoldani”.

Óva intett attól, hogy a CBDC-ket kizárólag a meglévő hazai fizetési hálózatok helyettesítésére vezessék be, és azt javasolta, hogy olyan országokban van értelme, ahol a hazai fizetési hálózat kevésbé stabil.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A Mastercard nemrég fejezte be megoldásának tesztelését a hongkongi monetáris hatóság e-HKD kísérleti programjában, amely a lakossági CBDC használatát szimulálja.

A kísérleti projektben 16 vállalat vett részt a pénzügyi, a fizetési és a technológiai szektorból.

Olvastad már? A Bitcoin (BTC) ára elérheti a 141.000 dollárt egy év alatt

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Történelmi bukáshoz közelíthet az amerikai dollár

Peter Schiff, az ismert közgazdász a közösségi médiában osztotta meg a gondolatait az USA pénzrendszeréről, és a felvázolt kép távol van az idillitől. Hogy mennyire...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!