A Bitcoin Pizza Day néven elhíresült nap a világ első dokumentált, bitcoinnal történt fizetése volt. De közel sem Hanyecz László volt az egyetlen olyan bitcoinnal fizető, aki minden bizonnyal szomorúan gondol a múltban kötött üzletére.

Mi a közös egy japán családi nyaralásban, egy 50 Cent-albumban, egy steak-vacsorában és egy bekeretezett macskafotóban?

Mindegyiket a Cointelegraph Bitcoin-közösségének tagjai fizették ki bitcoin (BTC) segítségével! És akárcsak a 10.000 BTC-be kerülő Bitcoin-pizzák, amelyek most több mint 300 millió dollárt érnek, a közösség bitcoinvásárlásai is az egekbe szöktek.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Benjamin de Waal, a Swan Bitcoin nevű Bitcoin-tőzsde technikai vezetője a Cointelegraph-nak elmondta: „Néhány éve 7 BTC-t költöttem egy családi kirándulásra Japánba.” Mai értéken számolva 7 BTC jóval több mint 200.000 dollárt ér – de Ben boldog, mert a gyerekei boldogok:

„Most sokkal többet érne; de egyáltalán nem bánom. Egy jó, kalandokkal, szórakozással és tanulással teli gyermekkor felbecsülhetetlen értékű.”

Felix Crisan, a csaló polgárőr a Cointelegraph-nak elmondta, hogy egyszer 2015-ben 50 BTC-t (1,5 millió dollár értékben) költött egy új szoftvermodul kifejlesztésére a cége számára. Crisan hozzátette, hogy 2016-ban:

„Ne feledkezzünk meg néhány majdnem 1BTC-ről, amit arra „költött”, hogy fogadásokat kötött arra, hogy ki lesz a következő amerikai elnök.” […] „Természetesen nem nyertem.” – mondta.

Ez a BTC jelenlegi piaci árfolyamán 30.000 dolláros fogadás.

Jeffrey Albus, a Cointelegraph szerkesztője megosztotta, hogy „valamikor 2011-ben vagy 2012 elején” egy steak-vacsorára költötte BTC-it a Bitcoin peer-to-peer képességeinek demonstrálására.

„15 BTC-t fizettünk – 12-t az étkezésért, plusz 3 BTC maradt borravalóként (amit a pincérnő valószínűleg kidobott.”)

Ami még rosszabb, hogy a 15 BTC értéke több mint tíz évvel ezelőtt olyan csekély volt, hogy nem érte el a számla összegét: Albusnak a jó öreg zöldhasúval kellett kiegészítenie a fizetést. A bitcoinosoknak megfelelő steak vacsora értéke mostanra alig félmillió dollár.

Julien Liniger, a svájci Relai Bitcoin-tőzsde vezérigazgatója – és ízig-vérig Bitcoin-maximalista – a Cointelegraph-nak elmondta, hogy „annak idején 0,1 BTC-ért vett egy bitcoinos kapucnit, de ez volt az utolsó dolog” – egy nagyjából 3000 dolláros kapucnit.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Eközben a CoinCorner, az érintésmentes Lightning Network fizetési kártya mögött álló brit Bitcoin-tőzsde csapata megosztott néhány történetet. Danny Scott, a vezérigazgató megvásárolta 50 Cent „Animal Ambition” című albumát bitcoinból, amikor a piaci ár 600 dollár körül volt. 50 Cent aztán „elfelejtette”, hogy 700 BTC-t fogadott el az albumért – reméljük, Scott is elfelejti az elmaradt nyereséget!

Molly Spiers, a CoinCorner marketingvezetője a Cointelegraph-nak elmondta: „Vettem egy képeslapot a macskáimról […] 0,009 BTC-ért.” A 270 dolláros képeslap sajnos nem volt elég Spiersnek ahhoz, hogy megőrizze: „Az évek során valahol elvesztettem őket – büszkén bekereteztem volna!”

Szerencsére „nem bánta meg”, mivel „jó sztorit lehet belőle csinálni”. Ráadásul egy képet is megosztott a macskákról:

Molly Spier macskái. A képeslap sajnos elveszett. Forrás: Molly Spires

Matthew Ward, a CoinCorner szoftverfejlesztője a Cointelegraph-nak elmondta, hogy miközben „kísérletezett a bitcoinnal mint fizetőeszközzel”, Matthew Ward „megvásárolta a Cities Skylines című játékot, amikor 2015 márciusában megjelent a Steamen 0,108 BTC-ért.” Ki-ki maga döntse el, hogy a grafika megérdemli-e a 3000 dolláros árcédulát:

City Skylines játékmenet. Forrás: themacgames.net

Végül Didi Taihuttu, akit a Bitcoin-család atyjaként és néha a Bitcoin-tetováló srácként ismernek, 2014-ben 2,75 BTC-t költött egy Bitcoin-bányászgépre. Taihuttu a Cointelegraphnak elmondta, hogy „a legfurcsább az, hogy amikor a BTC elérte a 200 dollár körüli szintet, felhagytam a BTC bányászattal, és elkezdtem dogecoint (DOGE) bányászni.” Ha megtartotta volna a BTC-t, akkor több mint 180.000 dollárja lenne.

Taihuttu azt is megosztotta, hogy a The Bitcoin Family kalandjai során több mint 9 BTC-től (270.000 dollár) vált meg, amit úgy jellemez, hogy „9 BTC-t veszített, de egy csodálatos kalandot nyert.”

És azok számára, akik kíváncsiak, mi történt a 10.000 BTC-vel, amit Hanyecz a pizzákra költött, a Cointelegraph kutatása szerint az összeg 5%-a egy nagyon gazdag pénztárcában landolt, míg „a pénz egy részét látszólag likvidálták” egy sikertelen kriptotőzsdén.

A gazdag pénztárca, amely Hanyecz BTC-jének egy részét elkóstolta, a Bitcoin 15 leggazdagabb pénztárcája között van, több mint 53.000 BTC-t halmozott fel. A tárcából összesen 0 BTC-t költött vagy küldött: ez tehát egy igazi Bitcoin-hodler.

Olvastad már? Robbanás előtt áll az új magyar kripto startup

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!