A Facebook által kihirdetett, Libra kriptopénz fedezeteiként használt fiat pénzek között nem szerepel a kínai hivatalos pénznem.

Mikor júniusban a vállalat kiadta a Libra fehér könyvét, azt is bejelentették, hogy fedezetként több nemzeti valuta fog szolgálni. Most a közösségi médiaóriás újabb részletekkel szolgált a lehetőségeket illetően.

Egy Bloomberg-cikk szerint az Egyesült Államok szenátorai előtt jelentette ki a fiathoz rögzítés tényét, valamint a lehetséges jelölteket, mint a dollár, euró, jen, vagy az angol font. A kínai jüan „távolmaradása” nem meglepő, hiszen a Kínai Központi Bank már bejelentette a saját digitális valutáját, amelyet a Libra vetélytársának szánnak.

A listát azután osztották meg, hogy Mark Warner szenátor megjegyezte, miszerint Kína esetleg nyomást gyakorolhat a projektre, hogy vegyék fel a listára az ő pénzét is. Szerinte a kommunista ország szinte arra csábítja a kormányokat világszerte, hogy a valutatartalékaik egy részét jüanban tartsák.

A listára való felkerülés viszont a közlemény szerint teljes egészében a jelenleg már 20 fölötti tagot számláló Libra Association döntésén múlik.

A Librán történő minden fejlesztés a teljes szervezet által felülvizsgált, nem az egyes tagok döntenek az ilyen kérdésekben.

Ahogy a cég fogalmazott:

„A Libra Association addig nem élesíti a rendszert sehol a világon, amíg nincs teljes egészében megoldva a szabályozás, amíg akár csak egyetlen kérdéses pont is felmerül. Bármilyen változtatás, beleértve a fedezetként használt pénzek körének bővítését is, a tényeken fog alapulni. Természetesen ide értjük az olyan egyedi körülményeket is, mint amilyenek a közvetlen vagy közvetett szabályozói követelmények.”

Tele akadályokkal

Az elmúlt hónapok nem teltek túl kellemesen a Facebook számára, hiszen meg kell győzniük a törvényhozókat, hogy kezelni tudnak egy ekkora jelentőségű projektet.

Emellett folyamatosan felmerülnek az adatkezelési aggodalmak is, nem alaptalanul. A vállalat hírneve komoly kihívással néz szembe, alig egy évvel a Cambridge Analytica-botrány után.

Az USA húzódozása ellenére lehetséges, hogy a tengerentúli területeken a Facebook el fogja indítani a Librát, ahol megkapja a szükséges engedélyeket.

Másrészről viszont a kínai digitális pénz fejlesztését is felgyorsította a Kínai Jegybank, így az ő rendszerük már akár 2019 novemberében elindulhat.

Jelentős számú mamutcég fordul a kriptopénzek felé, hiszen azok gyorsabb átutalásokat tesznek lehetővé alacsonyabb költségek mellett, a világon bárhol.

Olvastad már?  Adam White a Bakktról: „Meghatározó szerepünk lesz a bitcoinpiacokon”

Az Apple techóriás például saját bevallása szerint is nagyon közelről figyeli a kriptoszféra fejlődését, fejlesztéseit.

Forrás: coinspeaker.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂