A leghíresebb piramisjátékok a kriptovaluta világában

-

Maguk a kriptopénzek még csak nagyjából egy évtizede vannak közöttünk, az ágazatot mégsem kímélték a jelentős Ponzi-szereplők. Jöjjön ezek közül három.

Az anonimitás, hozzáférhetőség, könnyen felhasználhatóság és költséghatékonyság egyértelmű előnyei mellett a kriptopénzek néhány komoly hátránnyal is rendelkeznek, amelyek mind-mind gátolják a globális elfogadottságot.

Az egyik legfontosabb ezek közül a kriptopénzek és a bűnözés közötti kapcsolat. Mindenki, akik mélyrehatóbban tanulmányozták már ezt a témát, tudhatja, hogy a bitcoin továbbra is népszerű fizetési módnak számít a csalók és bűnözők körében a darkneten.

A kriptopénzek szintén megfelelő eszköznek bizonyultak a pénzmosás, adóelkerülések és befektetők átverésének a terén.

Ma olyan népszerű kriptopiramisokról lesz szó, amelyekben több millió befektető volt érintett, és amely több milliárd dollárnyi veszteségeket okozott az áldozatoknak.

Ezek a vállalatok mind Ponzi-séma szerint működtek. Ezek a piramisok nem állítottak elő semmilyen terméket és nem kínáltak szolgáltatásokat – amit tettek, nem volt más, mint hálózati marketing, amelyben a piramis minden egyes tagja számos újakat vonz be, az továbbiakat hív meg, és így tovább.

Akiknek mégis sikerül hasznot kovácsolniuk az ehhez hasonló rendszerekből, azok maguk a szervezők és néhány olyan korai beszálló, akik még időben ki tudják szedni a pénzüket.

A piramis többi résztvevője azonban pénz nélkül marad, vagy – kriptopénzprojektek esetében – értéktelen tokenekkel a „tárcájában”.

OneCoin

A OneCoint tartják az egyik legnagyobb kriptopénzpiramisnak. Maga a rendszer 2014 és 2017 között működött, miközben 3 millió embert vert át és összesen körülbelül 5 milliárd dollárral károsította meg „befektetőit”.

A One Coin alapítója egy bolgár csaló, Ruzsa Ignatova – akit csalása annyira híressé tett, hogy még a magyar nyelvű Wikipédián is saját oldalt kapott. A piramis klasszikus Ponzi-séma szerint működöt, amelyben a résztvevők az újonnan meghívottak után kaptak jutalmakat.

A scammer arról győzte meg sikeresen a hallgatóságot, hogy a OneCoin egyszer a világ egyik legbefolyásosabb kriptovalutájává válhat. Még olyan ígéretek is voltak, hogy meg fogja „ölni” a Bitcoint.

Természetesen mit sem ért, hogy a coinnak még csak saját blokklánca sem volt, és csak olyan oldalakon fogadták el azt, amelyek a piramissal voltak összefüggésbe hozhatók.

A bolgár kormány akkor hívta fel először a figyelmet a fenyegetésre, amikor közzétett egy üzenetet a OneCoinban való részvétel kockázatairól – hiszen a projekt nem egy befektetési eszköz, és szabályozók sem adtak engedélyt a működésére.

Ez odáig vezetett, hogy a társaság „elhagyta” az országot, és megszakította együttműködését a bolgár bankokkal.

Nem sokkal ezután azonban a sémában való részvételről kritikákat és figyelmeztetéseket fogalmazott meg az Egyesült Királyság, Ausztria és Thaiföld is. Olaszország és Németország ezenfelül megtiltotta a OneCoin tevékenységét országukban és letiltotta a számláikat.

Ignatova ezután egyszerűen részt sem vett a befektetőkkel való következő, lisszaboni találkán, azóta pedig valósággal eltűnt. Semmilyen információ nem áll rendelkezésre a hollétével kapcsolatban.

Az Egyesült Államok kormánya Ignatova ellen csalásra és pénzmosásra hivatkozva emelt vádat.

Miközben ő magának 25 évnyi börtönbüntetéssel kell szembenéznie, a bűnüldöző szerveknek néhány közreműködőt sikerült elfogniuk. Ezek között ott volt a testvére, egy ügyvéd, valamint egy korábbi üzleti partner is.

BitConnect

Egy másik jelentős kriptopiramis 2016 és 2018 között működött: ez volt a BitConnect. Ismeretlen fejlesztők készítették egy bizonyos Satao Nakamoto vezetése alatt.

A résztvevőknek BCC-tokeneket kellett vásárolniuk egy speciális platformon, ahol „kereskedőbotok” automatikusan profitot termeltek.

A piramis tagjainak 40%-os havi megtérülést ígértek. A szervezők szerint a kezdeti 1.000 dolláros befektetésből akár 50 millió dolláros bevételre is szert tehettek volna három éven belül.

A piramis első prominens kritikusa Vitalik Buterin volt, aki felhívta a figyelmet arra a tényre hogy a napi 1%-os profit egy klasszikus Ponzi-séma. Nem sokkal később Mike Novogratz és a Litecoin-megalkotó Charlie Lee is osztották az Ethereum alapítójának véleményét.

Szintén ekkor már az Egyesült Királyság is kérdéseket intézett a szervezők felé, amelyek a társaság üzleti modelljének feltárását követelték. Mindezek azonban még nem fékezték meg a csalókat a kriptoesemények szervezésétől és új befektetők bevonzásától.

Végül az amerikai hatóságok segítettek véget vetni a történetnek, amikor kijelentették, hogy a BitCoinnect egy pénzügyi piramis, és műveleteinek végleges beszüntetésére kötelezte őket.

Ezt követően a BCC-token ára 90%-ot esett, a befektetőket pedig összesen 3,5 milliárd dollár veszteséggel hagyták magukra. A szervezők közül egy személyt sikerült rácsok mögé küldeni.

Divayesh Darji, a BitConnect indiai részlegének vezetője azonban az óvadék megfizetésének ellenében 2019-ben távozott a börtönből.

PlusToken

A legfiatalabb és legnagyobb pénzügyi piramis az elmúlt években. A 2018-ban alapított társaságot még a kínai WeChaten is hirdették 10%-30%-os havi megtérülést ígérve.

Maga a Ponzi-séma nagyjából 4 millió áldozatot érintett. A csalók állítólag a pénzügyi tudatosság szószólói voltak, és arra tanították az embereket, hogy használják a kriptopénzeket, valamint hogyan alakítsák azt át Plus tokenekre.

Ebben az esetben az igazság sikeresen felülkereskedett a szervezőkön, egy évvel később pedig hatan közülük már a kínai hatóságok őrizetébe kerültek.

Mindezek ellenére a befektetők 3 milliárd dolláros veszteségét már nem tudták megtéríteni, amely a PlusToken csapata tagjainak tulajdonában maradt.

Legutóbb június 22-e után hallhattunk róluk, amikor a piramis tárcáiból hirtelen kiutalták az EOS-okat, majd nem sokkal ezután megismételték mindezt az ETH-tokenekkel is.

Annak ellenére, hogy ezek a piramisok gyakorlatilag már nem működnek, különféle „reinkarnációik” továbbra is folyamatosan jelennek meg, megpróbálva elcsábítani a tapasztalatlan befektetőket.

A kormányok nem tudják örökre megvédeni lakosaikat ezektől a sémáktól, hiszen a betiltást bűnelkövetés kell, hogy megelőzze.

Ebben az esetben a legjobb védekezés a tudás. Ha mindenki felismerné, mennyire irreális profitokat kínálnak ezek a „vállalkozások” a befektetésért cserébe, minden bizonnyal jelentősen megcsappanna a csalók száma is.

Olvastad már? A bitcoin bika fázisában van a készlet mozgásából kifolyólag

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin ára eléri a 70.000 dollárt, amint BTC ETF vásárlása megugrik

Az elemzők szerint a Bitcoin árfolyama új csúcsok felé tart most, hogy a közelmúltbeli konszolidációs szakasz véget ért. A Bitcoin árfolyam a hőn áhított 70.000 dolláros...

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Vége a mémszezonnak? Mi vár a mémérmékre?

A mémérmék alig egy-két héttel ezelőtt voltak a csúcson, és jelentősen felülmúlták a többi altcoint az úgynevezett „mémszezon" alatt. Ez a trend azonban megfordult, és...

Mikor ér véget a Bitcoin bull run?

A Bitcoin 65.000 dollárra emelkedése reményt adott az instabil kriptopiacoknak. A Bitcoin visszatérését követően egyes altcoinok 10%-20%-kal megugrottak, így a befektetők kíváncsiak, hogy ez vajon...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!