A kriptoközösség elvesztette a stablecoinokba vetett hitét?

-

Az évek során a stablecoinok népszerű eszköznek bizonyultak a Web3 térségben.

Azáltal, hogy ötvözik a kriptovaluták előnyeit, miközben stabil értéket tartanak fenn, az új kor pénzügyi befektetőinek szent gráljává váltak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez az egyedülálló képesség bebetonozta a stablecoinokat, mint a nem fiat kriptotőzsdéken kereskedők elsődleges módját a kereskedések be- és kilépésére, ezáltal hídként működve a fiat és a kripto ökoszisztémák között.

A stablecoinok hasznossága azonban csak addig tart, amíg fenntartják a mögöttes eszközhöz való kötődésüket, legyen az akár fiat valuta, mint az amerikai dollár (USD), vagy kriptoeszköz.

Labilis 2023

A Kaiko kriptopiaci adatszolgáltató szerint a stablecoin depegging események jelentősen megnövekedtek 2023-ban, a terjedés mind a fedezett, mind az algoritmikus stablecoinok között elterjedt.

Forrás: Kaiko

Korábban februárban a Binance által forgalmazott stablecoin Binance USD (BUSD) depegged a dollárértékétől.

Erre azt követően került sor, hogy egy New York-i székhelyű szabályozó hatóság utasította a kibocsátó Paxos vállalatot, hogy állítsa le az új tokenek kibocsátását.

Ezután következett a 2023-as év eddigi legnagyobb depeggingje, amikor az USD Coin (USDC), a piaci tőkeérték alapján második legnagyobb stablecoin 0,9683 dollárra zuhant a dollárral szemben.

Az eltérést az váltotta ki, hogy a kibocsátó Circle nyilvánosságra hozta, hogy tartalékainak több mint 8%-a a csődbe ment Silicon Valley Bankban (SVB) rekedt. Az esemény káoszt okozott a piacon, csorbát ejtve a befektetők portfólióin.

A kriptopénzzel fedezett algoritmikus stablecoin DAI viszont szintén elvesztette az értékét, mivel a fedezeti tartalékainak nagy része USDC-ben volt.

A legutóbbi ilyen, a piacot megrázó esemény a legnagyobb stablecoin, a Tether [USDT] destabilizálódása volt.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Június 15-én az USDT enyhe leértékelődést szenvedett el az USD-től, amelyet a Curve 3Pool, a stablecoinokkal kapcsolatos befektetői hangulat előrejelzőjének tekintett likviditási pool egyensúlytalansága váltott ki.

Bár még túl korai volt felmérni a mainstream elfogadásra gyakorolt hosszú távú hatást, ezek a gyakori események már kezdték megkérdőjelezni a stablecoinok stabilitását és megbízhatóságát.

Mert ez felveti a kérdést: Mi értelme van a stablecoinoknak, ha nehezen tudnák megtartani a stabilitás és az alacsony volatilitás alapját?

Az USDT fenntartja a ragyogást

Amint arról korábban már szó volt, az elmúlt hónapokban az összes top stablecoin átesett a depeggingen.

Az USDT-nek azonban az év eleje óta, néhány itt-ott jelentkező csuklás ellenére, sikerült figyelemre méltóan fejlődnie.

Piaci kapitalizációja 25%-kal ugrott meg az év végéig (YTD), és a Glassnode szerint 64%-os piaci dominanciával rendelkezik.

Az USDT jelentőségét a politikai és pénzügyi nehézségekkel küzdő országok növekvő kereslete alapján is értékelhetjük, mint biztonságos menedékeszköz.

Ezzel szöges ellentétben más stablecoinok, mint az USDC, a BUSD és a DAI elszenvedték a fennálló tényezők hatását, és 2023 eleje óta milliárdokat veszítettek piaci értékükből.

stablecoin
Forrás: Glassnode

Olvastad már? A szlovák parlament megszavazta az enyhébb kriptoadó mértékét

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

A PEPE 4.negyedéve ígéretesen indul, folytatódik-e a növekedés?

Aligha volt unalmas fejezet a Pepe (PEPE) békás témájú termék rövid történetében. A mémcoint szeszélyes árfolyam-ingadozásai, amelyek egy portfóliót megalapozhatnak vagy megtörhetnek, sok kriptopénz megfigyelő érdeklődését...

Jövő héten kezdődik az FTX tőzsde alapítóinak a büntetőpere

Sam Bankman-Fried, a becsődölt FTX tőzsde alapítója és ügyvezetője a jövő héten áll a bíróság elé. A vádak között csalás, összeesküvés, értékpapír-csalás, és pénzmosás is...

Miért érdemes odafigyelni az Arbitrumra?

Az Arbitrum nagyjából egy hete indította el a saját fejlesztési programját, egyfajta ösztöndíjat, és már most látszik a hálózati változásokból, hogy a kezdeményezés megfelelő útra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!