A központi bankok nagy része már öt éven belül kiadna egy saját digitális valutát

-

Egy friss felmérés alapján a világ központi bankjainak a 41%-a már öt éven belül saját digitális pénzt adna ki.

A felmérésben részt vevő válaszadók harmada úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt év során nagymértékben megnőtt a bizalma a központi banki digitális valuták, azaz CBDC-k iránt.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A tanulmányt az OMFIF, az Official Monetary and Financial Institutions Forum, egy nemzetközi pénzügyi szervezet állította össze, és ennek során kérdezték meg az egyes nemzetek központi bankjait, hogy hogyan vélekednek a CBDC-k témaköréről.

A válaszadók 70%-a tíz éven belül várja egy saját CBDC létrehozását, de ezen belül 41%-a még ennél is előbb, már 2028-ra saját valutát bocsátana ki.

A bankok 17%-a pedig úgy nyilatkozott, hogy már elindították a kibocsátás folyamatát, vagy már meg is történt ez.

A központi bankok körében nagyot változott a digitális valuták megítélése, az elmúlt 12 hónap során több, mint a harmaduk sokkal pozitívabb hozzáállásra váltott.

A tanulmány megfogalmazása alapján ez főleg annak köszönhető, hogy a bankok, amelyek már bocsátottak ki ilyen pénzt, és elkezdték tesztelni, felfedezni a lehetőségeket, valódi, figyelemreméltó eredményekről számolnak be, és bizonyítják a gyakorlati megvalósíthatóságot.

Alacsony elfogadottság

A tanulmány szerint megfigyelhetőek az eltérések az egyes országok központi bankjai között, hogy hol, milyen célból érdeklődnek jobban a technológia iránt.

Az OMFIF szerint az egyik legmeglepőbb eredmény az, hogy mindössze a válaszadók ötöde véli úgy, hogy egy CBDC hatékonyabb fizetési rendszerként tudna számukra működni.

„A feltörekvő országokban működő központi bankok számára az egyik legnagyobb motiváció, hogy így több embert tudnak elérni, beterelni a rendszerbe. A fejlett országok esetében pedig megfigyelhető, hogy egyfajta védekezésként használnák ezt a megoldást, hogy meg tudják őrizni a pénzügyi szuverenitásukat.”

A fejlett országok bankjainak a 68%-a úgy véli, a legnagyobb probléma az alacsony mértékű elterjedés lehet, a második legnagyobb kockázatként pedig a bankszektorra gyakorolt negatív hatásokat említik meg.

A fejlődő országok esetében mindössze 37% véli úgy, hogy baj lehet az alacsony elterjedés, és ugyanennyien gondolják azt, hogy a kiberbiztonság a legfontosabb kérdés, amivel foglalkozni kell.

A CBDC-k száma napról-napra növekszik, és a vállalati szféra számos tagja jövedelmező lehetőséget lát ebben, hogy részt vegyenek a személyazonosítási, tárcaszolgáltatási, vagy tranzakció-feldolgozási területen, mint közreműködők.

A tanulmány szerint egy másik terület, a határokon átívelő fizetéseket kezelő CBDC-k kérdése is egyre nagyobb figyelmet kap.

„Úgy látszik, kiléptél a számodra engedélyezett lakókörzetből. Fizetés elutasítva.”

Olvastad már? A SAND jóslatok egy csapásra elszállnak, mivel az ár 6%-kal esett 24 óra alatt

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

13 éve nem volt ilyen alacsony a bitcoin velocityje, de mit jelent mindez?

A bitcoin forgalma 13 éve a legalacsonyabb szintre esett, ami arra utal, hogy ma már inkább „digitális aranynak” tekintik, mint elektronikus készpénznek. Az aktuális on-chain adatok...

A kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált, megjósolja a következő 1000-szeres befutót

Vendégbejegyzés Egy ismert kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált a 2021-es bikapiacokon történő előértékesítő befektetéseiből, hatalmas FOMO-t és aranylázra készteti a bálnák és az...

Dogecoin (DOGE) árfolyam elemzés 06.14.

Prémium Dogecoin (DOGE) A bikák és a medvék gyakori időközönként megmutatják dominanciájukat, és ennek eredményeként a legtöbb token értéke egy előre meghatározott tartományon belül mozog. Mindeközben némi pozitív...

A DTX Exchange, az Injective és a Fetch AI a piac élére áll, és bikás technikai adatokat mutatnak

Vendégbejegyzés Az AI-piac iránti növekvő optimizmussal számos vezető kriptopénz visszapattant a kulcsfontosságú árszintekre, és bikaerős növekedés előtt áll. Az AI-szektor vezető erősödői közé tartozik a Fetch.ai...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!