A JPMorgan szerint El Salvador bitcoinos lépése hatással lehet a hálózatra

-

A bank elemzői arra jutottak, hogy az országban végzett pénzmozgás az elmúlt egy évben, amely bitcoinban történt, akár a hálózati aktivitás 1%-áért is felelhet.
Így tovább kritizálják az ország döntését, és mind az állam, mind a bitcoin számára a potenciális kockázatokat ismételgetik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Blomberg számolt be róla, hogy a bank egyik közgazdásza, Steven Palacion új jelentést adott ki, amelyben arra jutott, a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé tétele El Salvadorban ahhoz vezethet, hogy túlterhelik a hálózatot.
(Szerkesztői megjegyzés: profi elemzők lehetnek azok, akik elsiklanak a tény felett, hogy El Salvadorban a versenyszféra, tehát cégek vezetik a bitcoin adopcióját, mégpedig a Lightning Network használatával, amely nem terheli a Bitcoin elsődleges hálózatát.)
A szakértők szerint a BTC nem elég likvid, a tranzakciók nagy részét az egyes tőzsdéken bonyolították, és a készlet nagy része nem cserélt gazdát több, mint egy éve.
Mivel pedig El Salvador jogszabályban tette hivatalos fizetőeszközzé a bitcoint, ezek a szakértők most úgy vélik, a megnövekedett használat miatt a bitcoin eléri a korlátait, így nem lesz majd jó fizetőeszköz.

„El Salvador mostani napi pénzforgalma a Bitcoin on-chain forgalmának a 4%-ával egyenértékű, és több, mint 1%-a a tavalyi év során a különböző tárcák között mozgatott összegnek.”

Szóba került még a többi kockázat is, amellyel az ország szembesülhet, többek között a pénzrendszerre való hatás, és a hivatalos dollárhasználat további alakulása.
A dollár és a BTC közötti váltási igény további növekedésével az országban a dollár esetében is likviditáshiány alakulhat ki, ez pedig fiskális kockázatokat hordozhat magában.
Június elején El Salvador parlamentje jogszabályban nyilvánította hivatalos fizetőeszközzé a bitcoint az országban. Az elnök, Nayib Bukele elmondta, innentől a BTC elfogadása minden vállalkozás számára kötelező lesz majd.

Több nemzetközi pénzügyi intézmény és szabályozó fejezte ki az aggodalmait emiatt, az IMF pedig még a lehetséges jogi, pénzügyi következményekre is figyelmeztette az országot.
A JPMorgan elemzői szerint El Salvador bitcoin-adopciója még az IMF-fel folytatott tárgyalásokat is megnehezítheti.

Olvastad már? Van de Poppe nem lenne meglepve, ha a héten elérnénk a 38 ezer dollárt

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin robbanásszerű emelkedése jöhet

Henrik Zeberg prominens kereskedő bikás kilátásait fejezte ki a Bitcoinról, több kulcsfontosságú tényezőre hivatkozva, amelyek alátámasztják álláspontját. Egy nemrégiben közzétett tweetjében Zeberg kiemelte a Bitcoin és...

Ethereum technikai elemzés 06.01.

Prémium Ethereum Az Ethereum árelemzése azt tükrözi, hogy a medvék átvették az irányítást a piac felett, miközben a bikák küzdenek a lendület visszaszerzéséért. Az eladási nyomás hatására...

Az amerikai befektetési bank TD Cowen bezárja kripto üzletágát

Az amerikai befektetési bank, a TD Cowen bejelentette, hogy egy évvel az indulás után bezárja kriptopénzekkel foglalkozó egységét, a Cowen Digitalt. A bank 2022 márciusában indította...

A Bitcoin újra túlszárnyalja magát, 2023 a BTC éve?

A Bitcoin meredek növekedése az amerikai bankválság közepette megerősítette a régóta támogatott narratíváját, miszerint biztonságos eszköz. Az elmúlt hónapokban a világ legnagyobb piaci tőkeértékű kriptoeszközének számító...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!