A GPU-k ára globálisan is csökken, jó hír ez a bányászoknak

A GPU-árak meteorszerű esése egy kis lehetőséget nyitott a kis bányászok számára, hogy beszerezhessenek egy nagyobb teljesítményű és hatékonyabb bányászati berendezést.

A csökkenő Bitcoin (BTC) árak közvetlen következményeként a bányászok által tranzakciós díjakból és bányászjutalmakból származó teljes bevétel egyéves mélypontra, közel 15 millió dollárra esett július 4-én.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A grafikus kártyák vagy GPU-k árának egyidejű csökkenése azonban segít a bányászoknak ellensúlyozni működési költségeiket a folyamatos medvepiac közepette.

A Bitcoin-bányászatból származó bevételek 9 hónap alatt 79,6%-kal csökkentek, amióta 2021. október 25-én 74,4 millió dolláros történelmi csúcsot értek el.

Ráadásul a globális chiphiány és a koronavírus-járvány a bányászberendezések legfontosabb alkatrészének – a grafikus feldolgozó egységnek (GPU) – az árát is megdobta, ami tovább rontotta a bányászok eredményeit.

A Bitcoin-bányászat bevételei az elmúlt évben. Forrás: Blockchain.com

Miután a kártyagyártók világszerte újraindították működésüket, a GPU-k árai masszív csökkenésnek indultak, és egyes kártyákat az MSRP-árak alatt értékesítettek. Csak májusban a GPU-árak átlagosan több mint 15%-kal csökkentek, mivel a kínálat meghaladta a piaci keresletet.

Ráadásul a GPU-k közelmúltbeli beáramlása arra kényszerítette a másodlagos piacokon az eladókat, hogy csökkentsék a használt bányászgépek eltúlzott árait.

A GPU-árak alakulása az elmúlt egy évben. Forrás: TechSpot.

A Cointelegraph korábban arról számolt be, hogy több állami Bitcoin-bányász jól áll a hosszan tartó medvepiac túlélését illetően, mivel az alacsony bevételek továbbra is fenntartják a bányászati létesítmények működési költségeit.

Ahogy az alábbiakban látható, az Argo, a CleanSpark, a Stronghold, a Marathon és a Roit azok közé a bányászok közé tartozik, amelyeknél a bányászati bevételek és a működési költségek aránya stabil – ami a jó egészségi állapotot jelzi.

Havi működési cash flow vs. bányászati bevétel. Forrás: Arcane Crypto.

Ráadásul a GPU-árak meteorszerű esése egy kisebb lehetőséget nyitott a kis bányászok számára, hogy beszerezzenek egy nagyobb teljesítményű és hatékonyabb bányászati berendezést.

A másodpercenkénti 203,6 exahash számítási sebességgel kapcsolatos alacsonyabb követelményekkel párosulva a bányászoknak ma már kisebb számítási teljesítményre van szükségük ahhoz, hogy sikeresen kibányásszanak egy blokkot a Bitcoin blokkláncán.

A bányászati bevételek nyilvánvaló csökkenése ellenére a Marathon Digital Holdings elárulta, hogy továbbra is folytatja a BTC halmozását a bányászaton keresztül.

A Cointelegraphnak nyilatkozva Charlie Schumacher, a Marathon Digital vállalati kommunikációért felelős alelnöke megosztotta az általános működésükre vonatkozó betekintést:

„Csak összehasonlításképpen: 2022 első negyedévében egy bitcoin-előállítási költségeink körülbelül 6200 dollár voltak. Az energiaárazásunk is fix, így nem vagyunk kitéve az energiapiacok változásainak”.

Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés – 22.000 fölé lőtt a BTC

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Kapcsolódó hírek