A Gemini alapítói úgy vélik, a SEC terelte a befektetőket a csődbe ment FTX irányába

-

Cameron Winklevoss, a Gemini tőzsde alapítója elmondta, a SEC döntése, hogy nem engedélyezte egy spot bitcoin ETF elindítását, katasztrofális következményekkel járt az amerikai befektetők számára.

A SEC közel egy évtizede halasztja az engedély kiadását egy ETF számára, ezzel viszont arra kényszeríti a befektetőket, hogy a szabályozatlan piacokon vásároljanak.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Winklevoss elmondta, ők tíz évvel ezelőtt adták be az első kérelműket a hivatalhoz, hogy elindíthassák a saját bitcoin ETF terméküket, és ez még a mai napig nem kapott zöld utat.

„A SEC egy évtizeden keresztül tanúsított elutasító hozzáállása teljes katasztrófához vezetett az amerikai befektetők számára. Ez egyértelműen rávilágít, hogy a SEC alkalmatlan a feladata ellátására. Mivel nincsen engedélyezett bitcoin ETF a piacon, a befektetők, akik kitettséget akarnak szerezni a kriptopiacon, kénytelenek a szürkezónában nézelődni. Olyan termékeket érhetnek csak el, mint például a Grayscale GBTC-je, amelyen éppen hatalmas kedvezmény van, és csillagászati mértékű jutalékot számolnak fel rá.”

A MorningStar piackutató adatai szerint a GBTC éves kezelési díja jelenleg 2%, szemben az átlagos 0,4%-kal.

Az árfolyama pedig nagyjából 30%-kal van a spot piaci, valódi bitcoin árfolyama alatt, mert nagyobb az eladói nyomás, mint a kereslet.

Winklevoss úgy véli, a SEC tiltásai vezettek ahhoz, hogy a befektetőknek az engedély nélkül működő, szabályozatlan offshore platformokon kellett vásárolniuk.

Ide tartozóként említi meg a csődbe ment FTX tőzsdét is, amelyet a modern történelem legnagyobb pénzügyi csalásának tekintenek.

„A SEC elgondolkodhatna azon, hogy hogyan sikerült ilyen gyatra teljesítményt összehoznia, és elkezdhetne eltávolodni a karhatalmi berögződésektől, és attól, hogy kapuőrzőként próbálja kontrollálni a gazdaságot. Ha ez sikerülne, akkor esetleg foglalkozhatna a valódi feladatával, a befektetők védelmével.”

A közelmúltban számos cég adott be újbóli spot bitcoin ETF kérelmet, köztük a BlackRock, a Fidelity, a WisdomTree, az Invesco, a Valkryie és az ARK Invest is.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A SEC ezekre reagálva annyit mondott, hogy több beadvány esetében is pontatlanságot, hiányosságot találtak, nem elég részletesen, vagy letisztázottak.

Ezután pedig utasították a kérelmezőket, hogy fogalmazzák át a kérvényeiket, majd adják be azokat újból.

Olvastad már? A Bittrex semmissé tenné a SEC hatáskörét a kriptopénzek területén

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin számára látható akadályok

A Bitcoin világában egyre inkább felmerül egy probléma, amelynek súlyos következményei lehetnek a kriptovaluta jövőjére nézve. A híres Bitcoin elemző, Willy Woo, most figyelmeztet a BTC...

Maker (MKR) technikai elemzés 09.24.

Prémium Maker (MKR) A Maker (MKR) közelmúltbeli 27%-os helyreállítási nyereségét veszély fenyegeti, miután 1300 dolláron megingott. A nyereségek, amelyek az 1000 dollárról 1300 dollárra történő emelkedés után kerültek...

Az eToro készen áll az európai kriptoszolgáltatások biztosítására

Az eToro, a kereskedési és befektetési platform, a CySEC CASP (Crypto Asset Service Provider) jóváhagyását követően megérkezett Ciprusra. Amint 2024 decemberében hatályba lép az EU kriptoeszköz-piacokról...

Az FBI körözte a Wex kriptotőzsde társalapítóját

Az orosz kriptovaluta világ ismét reflektorfényben van, miután Aleksey Bilyuchenko, a Wex kriptotőzsde egyik alapítója, a BTC-e tőzsde örököse, csak néhány év börtönt kapott. A...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!