A G20 találkozó nyomán „robosztus” kriptoszabályozás érkezhet októberben

-

A Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB)  bejelentette, hogy saját javaslattal fog előállni a kriptovaluták „szilárd szabályozását és felügyeletét” biztosító szabályokra vonatkozóan.
A szervezet, amely a G20-as csoport gazdaságainak pénzügyminisztereit és központi bankárait tömöríti, közölte, hogy októberben jelentést készít a G20 számára, amelyben felvázolja a stabilcoinokkal és más kriptoeszközökkel kapcsolatos szabályozási és felügyeleti megközelítéseit.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

„A kriptoeszközök, köztük az úgynevezett stabilcoinok, gyorsan fejlődnek. A kriptoeszközök piacain a közelmúltban bekövetkezett zavarok rávilágítanak a bennük rejlő volatilitásra, a strukturális sebezhetőségükre és a hagyományos pénzügyi rendszerrel való egyre szorosabb összefonódásuk problémájára” – áll az FSB közleményében.

A szervezet hozzátette, hogy akár egyetlen piaci szereplő csődje is nemcsak „potenciálisan nagy veszteségeket róhat a befektetőkre és veszélyeztetheti a piaci bizalmat”, hanem „hamar kockázatokat teremthet a kriptoökoszisztéma más részein is.”
A  bejelentésre a Terra ökoszisztéma májusi drámai összeomlása és az azt követő likviditási válság – és végül csőd – után került sor, amellyel több nagynevű kriptohitelező cég és fedezeti alap szembesült.
Figyelemre méltó, hogy ez az első alkalom, amikor az FSB konkrét szabályokat javasolna a kriptotérre vonatkozóan – bár a szervezet szorosan figyelemmel kíséri az iparágat, eddig tartózkodott minden intézkedéstől.

A kriptoközösség reagál a G20 javaslatára

A kriptoközösség vegyesen reagált a készülő szabályozás hírére.

„A kriptovilágban a szabályozások mindig is szkepticizmussal találkoznak, mert ellentétben állnak a kriptó szabad és decentralizált alapelveivel” – mondta Pedro Herrera, a DappRadar vezető blokkláncelemzője a Decryptnek.

Herrera szerint, míg egyesek az egyértelmű szabályok előírását „a tömeges elfogadáshoz vezető ugródeszkának” tekinthetik, sok kriptohardliner számára „a szabályozás a kreativitás elfojtását és a szabadság korlátozását jelenti”.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA


„Meg kell jegyezni, hogy bár a szabályozások nem garantálják a csalástól mentes piacot, de sok rossz szereplő számára akadályt jelentenek a tér kihasználásában” – mondta, miközben hozzátette, hogy ennek ellenére még túl korai lenne elhamarkodott következtetéseket levonni, mivel a G20-ak eddig nem tettek konkrét javaslatokat.
Kene Ezeji-Okoye, a Millicent (az első stabilcoin és CBDC-projekt, amelyet a brit kormány kutatási és innovációs minisztériuma finanszírozott) társalapítója egyetértett azzal, hogy az FSB közelgő javaslatának további részletezésére van szükség.

„Bár a szabályozás valamilyen formája kétségtelenül biztonságosabbá teszi a területet és lehetővé teszi a »mindennaposabb« elfogadást, a túlszabályozás könnyen megnyomoríthatja az iparágat, ezért kissé aggasztó látni, hogy az FSB »szilárd« globális szabályokat követel – anélkül, hogy bármilyen elképzelésünk lenne arról, hogy ezek a szabályok mik lehetnek” – mondta Ezeji-Okoye a Decryptnek.

Szerinte „a probléma azzal, hogy megpróbálunk egy mindenre kiterjedő szabálykönyvet írni a kriptográfiára, az, hogy mire a könyv megjelenik, a játék jelentősen megváltozik”.
Ennek ellenére Ezeji-Okoye elismeri, hogy az elmúlt hónapok eseményei egyértelműen megmutatták, hogy a stabilcoinok „az egyik olyan terület, ahol átfogó szabályozásra van szükség”.

„Ahhoz, hogy a digitális pénznemek általánossá váljanak, a stabilcoinoknak a nyilvánosság bizalmába kell férkőzniük, és teljes mértékben helyettesíthetőnek kell lenniük más típusú állami és magánpénzekkel. Ennek egyetlen reális módja egy közös szabályozási keretrendszer” – tette hozzá a Millicent vezetője.

Joseph Collement, a Bitcoin.com jogi tanácsadója mindeközben korántsem bízik abban, hogy az FSB szabályai bármilyen pozitív hatással lesznek az iparágra.
„A szabályozók 2018 óta tisztában vannak azzal, hogy a Celsiushoz hasonló cégek FDIC-biztosítás nélküli álbankok. Mégsem sikerült megvédeniük a fogyasztókat. Az FSB szabályai túl későn érkeztek, és valószínűleg nem lesznek hasznosak az iparág egészére nézve” – mondta Collement a Decryptnek.
Egyes szereplők azonban pozitívumokat látnak az FSB lépésében.
„Bíztató látni, hogy egyre több politikai döntéshozó és szabályozó ismeri fel, hogy a kriptónak megvan a helye a világban” – mondta Igneus Terrenus, a ByBit kriptotőzsde kommunikációs vezetője a Decryptnek. „Ez a kialakuló konszenzus biztosítja a gyorsan növekvő és gyorsan változó iparág egészséges fejlődését az elkövetkező évtizedekre.”
Terrenus hozzátette, hogy a ByBit örömmel járul hozzá tudásával és erőforrásaival az ilyen törekvésekhez.

Olvastad már? Adathalászattal loptak el 4,7 millió dollárt az Uniswap használóitól

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

A Bitcoin egy rendkívül ritka aranykeresztet mutat

Általában az „aranykereszteket" és a „halálkereszteket" a középtávú bitcoin piaci hangulat megbízható indikátoraként interpretálják. Egy tapasztalt piaci elemző egy szuper ritkát szúrt ki, és biztos...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!