A Federal Reserve júliusban indítja el a FedNow fizetési rendszerét

-

A Fed hivatalosan is megerősítette az új, azonnali átutalási rendszer elindítását, hogy csökkentse a tranzakciók átfutási idejét az USA pénzügyi intézetei között.

A kriptoiparban sokak szerint ez a rendszer a stablecoinok, vagy a CBDC-k, a központi banki digitális pénzek megfelelője lesz.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az azonnali átutalások rendszere valós időben hajtja végre a tranzakciókat, és a beszámolók alapján minden résztvevő, a vásárlók, a kereskedők, és a bankok is használni tudják.

A rendszer nem blokkláncot használ, ennek ellenére nagy előrelépés az államnak, hiszen teljes mértékben kormányzati kontroll alá tudják vonni a pénzrendszer minden használóját.

Egy másik valós idejű átutalási rendszer, az RTP hálózat szintén biztosít ilyen funkciókat, de az több nagybank konzorciumának a kezelésében van.

A március 15-én kiadott nyilatkozatában a Fed elmondta, a tervek alapján júliusban teljes kapacitással indul el a FedNow rendszere, a Pénzügyminisztérium szerint pedig már most számtalan piaci résztvevő jelezte a használati szándékát.

A Fed áprilisban kezdené el a felhasználók regisztrációját, az engedélyezési folyamatot.

Az információk alapján a korai felhasználóknak teszteken és engedélyezési folyamatokon kell keresztül menniük, hogy a kapott visszajelzések alapján a Fed fel tudjon készülni arra, hogy valós tranzakciókat engedélyezzen.

A FedNow először 2019-ben lett bejelentve, mint valós idejű átutalásokhoz használható rendszer, amely a bankok és a felhasználók pénzét a Fed-nél létrehozott számlán keresztül mozgatja.

Az indulás után a Fed azt tervezi, hogy a lehető legtöbb pénzintézetet rá fogja venni, hogy csatlakozzanak a rendszerhez, hogy minél többen használhassák az azonnali átutalásokat.

„A rendszer indulása fontos mérföldkő, hogy a bankok egyre jobban tudják szolgálni az ügyfeleiket, és, hogy a gazdaságunknak majdnem minden szegletét támogathassuk az azonnali fizetéssel.”

Sokak szerint a FedNow helyettesítheti majd a stablecoinokat és a CBDC-ket, annak ellenére, hogy nem blokklánccal működik, mivel a Fed közismerten kritikusan áll hozzá a stablecoinok témaköréhez.

Meltem Demirors tweetje a FedNow-on. Forrás: Twitter

A Silvergate Bank bedőlése után az egyik nagy bankközi fizetési rendszer, a Silvergate Exchange Network, a SEN is leállt, a konkurens SigNet, a Signature Bank infrastruktúrája viszont működik, dacára a bank kényszerített bezárásának.

A bank további sorsa egyelőre kérdéses, de már számos résztvevő hagyta abba a hálózat használatát, miután a hatóságok átvették a bank irányítását.

A FedNow a CBDC.t is helyettesítheti

Lael Brainard, a Fed elnökhelyettese egy pénzügyi meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy a szabályozási körülmények miatt a FedNow sokkal előbb elindulhat, mint egy központi bank által kibocsátott digitális valuta.

„Ha a Kongresszus úgy döntene, hogy el kell indítani egy CBDC-t, akkor öt évbe telne, mire egyáltalán kialakulnának a szükséges biztonsági eljárások, vagy éppen a szerkezeti kialakítás módja. A FedNow viszont egy CBDC funkcióinak a nagy részét biztosítani tudja.”

Jerome Powell a március 9-i meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy USA CBDC még egy ideig nem várható.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Elmondása szerint nincsenek abban a fázisban, hogy valódi döntéseket hozzanak a kérdésben, mivel még csak a kezdeti lépéseknél tartanak, és azokat a kérdéseket járják körbe, hogy hogyan működhetne a rendszer, hogyan lenne a leghatékonyabb, milyen technológiai megoldás lenne a legjobb?

A FedNow esetében viszont azt nyilatkozta, hogy a használatával az országban nagyon hamar be tudnának vezetni egy azonnali, valós idejű fizetési rendszert.

zeta

Olvastad már? Összesen 1 milliárd dollárra perelték az FTX-youtubereket

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Vajon a Bitcoin (BTC), Solana (SOL), Cardano (ADA), Litecoin (LTC), Chainlink (LINK) karácsonyi rallyja december elején kezdődik?

Vendégbejegyzés A kriptopiac rugalmasságot és folyamatos emelkedést mutat, ahogy belépünk decemberbe. A legutóbbi PCE inflációs adatok úgy tűnik, hogy erősítették a piaci bizalmat, a Bitcoin (BTC) pedig...

Új részletek derültek ki SBF életéről a börtönben

A Brooklyn Metropolitan Detention Center egy volt rabja részleteket árult el SBF  börtönbeli életéről, amely a mérföldkőnek számító csalási peréig vezetett. SBF-t „megzsarolta" A kriptotartalmak készítőjével, Tiffany...

Kedves volt a november az Ethereum NFT-hez? Az adatok a következőket mutatják..

Az elmúlt hetekben az Ethereum (ETH) hálózaton megugrott az aktivitás a non-fungible tokenek (NFT-k) és a decentralizált pénzügyek (DeFi) körül, derül ki a láncon belüli...

Továbbra is hódítanak az MI kriptók

Vendégbejegyzés Újabban igen kelendőek a mesterséges intelligencia alapú kriptoprojektek és natív tokenjeik. A kereskedők arra számolnak, hogy az MI a jövőben hatalmas szerepet tölt majd be...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!