A Federal Reserve júliusban indítja el a FedNow fizetési rendszerét

-

A Fed hivatalosan is megerősítette az új, azonnali átutalási rendszer elindítását, hogy csökkentse a tranzakciók átfutási idejét az USA pénzügyi intézetei között.

A kriptoiparban sokak szerint ez a rendszer a stablecoinok, vagy a CBDC-k, a központi banki digitális pénzek megfelelője lesz.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az azonnali átutalások rendszere valós időben hajtja végre a tranzakciókat, és a beszámolók alapján minden résztvevő, a vásárlók, a kereskedők, és a bankok is használni tudják.

A rendszer nem blokkláncot használ, ennek ellenére nagy előrelépés az államnak, hiszen teljes mértékben kormányzati kontroll alá tudják vonni a pénzrendszer minden használóját.

Egy másik valós idejű átutalási rendszer, az RTP hálózat szintén biztosít ilyen funkciókat, de az több nagybank konzorciumának a kezelésében van.

A március 15-én kiadott nyilatkozatában a Fed elmondta, a tervek alapján júliusban teljes kapacitással indul el a FedNow rendszere, a Pénzügyminisztérium szerint pedig már most számtalan piaci résztvevő jelezte a használati szándékát.

A Fed áprilisban kezdené el a felhasználók regisztrációját, az engedélyezési folyamatot.

Teljesen automatizált kereskedési szoftver, ami éjjel-nappal teszi a dolgát, ez a Zeta Broker! Próbáld ki akár ingyenes demószámlán most!

Az információk alapján a korai felhasználóknak teszteken és engedélyezési folyamatokon kell keresztül menniük, hogy a kapott visszajelzések alapján a Fed fel tudjon készülni arra, hogy valós tranzakciókat engedélyezzen.

A FedNow először 2019-ben lett bejelentve, mint valós idejű átutalásokhoz használható rendszer, amely a bankok és a felhasználók pénzét a Fed-nél létrehozott számlán keresztül mozgatja.

Az indulás után a Fed azt tervezi, hogy a lehető legtöbb pénzintézetet rá fogja venni, hogy csatlakozzanak a rendszerhez, hogy minél többen használhassák az azonnali átutalásokat.

„A rendszer indulása fontos mérföldkő, hogy a bankok egyre jobban tudják szolgálni az ügyfeleiket, és, hogy a gazdaságunknak majdnem minden szegletét támogathassuk az azonnali fizetéssel.”

Sokak szerint a FedNow helyettesítheti majd a stablecoinokat és a CBDC-ket, annak ellenére, hogy nem blokklánccal működik, mivel a Fed közismerten kritikusan áll hozzá a stablecoinok témaköréhez.

Meltem Demirors tweetje a FedNow-on. Forrás: Twitter

A Silvergate Bank bedőlése után az egyik nagy bankközi fizetési rendszer, a Silvergate Exchange Network, a SEN is leállt, a konkurens SigNet, a Signature Bank infrastruktúrája viszont működik, dacára a bank kényszerített bezárásának.

A bank további sorsa egyelőre kérdéses, de már számos résztvevő hagyta abba a hálózat használatát, miután a hatóságok átvették a bank irányítását.

A FedNow a CBDC.t is helyettesítheti

Lael Brainard, a Fed elnökhelyettese egy pénzügyi meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy a szabályozási körülmények miatt a FedNow sokkal előbb elindulhat, mint egy központi bank által kibocsátott digitális valuta.

„Ha a Kongresszus úgy döntene, hogy el kell indítani egy CBDC-t, akkor öt évbe telne, mire egyáltalán kialakulnának a szükséges biztonsági eljárások, vagy éppen a szerkezeti kialakítás módja. A FedNow viszont egy CBDC funkcióinak a nagy részét biztosítani tudja.”

Jerome Powell a március 9-i meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy USA CBDC még egy ideig nem várható.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Elmondása szerint nincsenek abban a fázisban, hogy valódi döntéseket hozzanak a kérdésben, mivel még csak a kezdeti lépéseknél tartanak, és azokat a kérdéseket járják körbe, hogy hogyan működhetne a rendszer, hogyan lenne a leghatékonyabb, milyen technológiai megoldás lenne a legjobb?

A FedNow esetében viszont azt nyilatkozta, hogy a használatával az országban nagyon hamar be tudnának vezetni egy azonnali, valós idejű fizetési rendszert.

zeta

Olvastad már? Összesen 1 milliárd dollárra perelték az FTX-youtubereket

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

12%-kal nőtt a SushiSwap TVL-je az utóbbi hónapban

A SushiSwap (SUSHI) főkönyvvel kapcsolatos tevékenységek egyre szilárdabbak maradtak. Meglepő módon ez annak ellenére volt így, hogy nemrégiben kiderült, hogy az automatizált piacmaker (AMM) az...

Közeledik a 30 ezerhez a Bitcoin árfolyama

Egyes elemzők úgy vélik, ha az USA makrogazdasági adatai kedvezően alakulnak, akkor a BTC akár át is törheti a 30 ezer dolláros ellenállást. A Federal...

A Zeta Broker kereskedési robot beállítása és használata

Ebben a cikkben a Zeta Broker éles számlára történő beállítását mutatjuk be hasznos tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel kiegészítve. Weblapunk itt érhető el, ahol regisztráció után ingyen...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!