A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, kevés bálna van csak, aki nagy tételben mozgat Dogecoint. A hét közepén a DOGE ismét folytatta a menetelését a kapitalizációs listán felfelé.

A viccprojekt maga mögé utasította az XRP-t, a 69 centes, sok kereskedő által célként kitűzött árfolyammal pedig megszerezte a 4. helyet a listán.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A jelek szerint viszont úgy tűnik, a történet nem is annyira vidám. A projekt körüli felhajtás nem kis részben Elon Musk tevékenységének köszönhetően hatalmas, az adatokból viszont látszik, hogy a hálózatot kevés szereplő használja, és ők hatalmas összegeket mozgatnak meg.

A blokkláncon forgalmazott mennyiség kedden elérte az 58 milliárd dollárt, ez pedig 70%-kal magasabb, mint amennyit a Bitcoin kezel, és 260%-kal több, mint az Ethereum forgalma.

A blokklánc-technológia viszont átláthatóvá teszi az adatokat, így könnyű az elemzés. Az Ethereum esetében ez a forgalom összesen 1,4 millió tranzakcióból jött össze.

A Bitcoin 300 ezret kezelt, a Dogecoin pedig mindössze 76000 utalást bonyolított aznap. Ráadásul egy nagy vagyoni rés is feltűnik a rendszerben.

A BTC átlagos tranzakciója 420 ezer, míg a DOGE esetében 800 ezer dolláros összeget jelent, ez majdnem kétszeres különbség.

Az Ethereum esetében még durvább, 8000%-os eltérést tapasztalunk. Holott a tranzakciószám csupán 5%-a annak.

Ehhez vegyük hozzá a tényt, hogy a legnagyobb tulajdonosnál van az összes DOGE 28%-a, a top12 tárca pedig a készlet 67%-át birtokolja.

Egyértelmű, hogy a Dogecoin egyáltalán nem „az emberek kriptója”, hiába állítja ezt a közösség hangosabbik része.

Nemrégiben a Galaxy Digital publikálta a saját tanulmányát a projektről, és arra jutottak, hogy a Dogecoin nehezen tartja fent a valódi kriptopénz státuszt.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A Github-könyvtáruk, ahová a fejlesztők a kódokat feltöltik, tulajdonképpen 2017 óta változatlan.

A teljesen szinkronizált csomópontok mindössze 26%-át teszik ki az összes csomópontnak, ez arra utal, hogy a hálózati biztonságot elég kevés felhasználó érzi fontosnak.

Mindezek ellenére a coin az iparág egyik legjobban teljesítő kriptója. Idén év eleje óta 14000%-ot növekedett.

Ebben vélhetően nem kis szerepe van Elon Musk, a Dogefather megmozdulásainak. Ő az év eddigi részében viszonylag folyamatosan tweetelt a projektről az 52 millió követőjének, még ha legtöbbször csak mmémeket is.

Figyelembe kell venni, hogy az internetes közösségek, főleg a reddites kereskedők a 69 centes árfolyamot tűzték ki a célnak, ameddig felpumpálnák a coint. Eredetileg április 20-ára tervezték, de aznap csak a 42 cent lett meg.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Az azóta eltelt két hétben viszont sikerült elérni, és most az új cél az 1 dollár.

Nem kell több bizonyíték arra, hogy a piacok néha nem racionálisak, de ha mégis, elég megnézni a GameStop körüli eseményeket.

Egy majdnem bukott cég papírjait pumpálták fel 9000%-kal, hogy az intézményi shortolókat kiszórják a piacról.

Olvastad már? Az S&P kriptovaluta-indexeket indít a bitcoinnal és az ethereummal

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!