A Cornell Egyetem közgazdászprofesszora szerint a blokklánc-technológiát használó decentralizált pénzügyek (defi) ígérete valós, de a bitcoin nem biztos, hogy sokáig bírja még.

Ennek ellenére elismerte, hogy a bitcoin „valóban elindított egy olyan forradalmat, amely végső soron mindannyiunk javára válhat akár közvetlenül, akár közvetve”.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A közgazdászprofesszor kételkedik a Bitcoin jövőjében, de dicséri a defi-t

Eswar Prasad, a Cornell Egyetem közgazdászprofesszora a CNBC-nek adott, pénteken megjelent interjújában a bitcoinról, a kriptovalutákról, a blokklánc-technológiáról, a decentralizált pénzügyekről (defi) és a központi banki digitális valutákról beszélt.

Prasad, a „The Future of Money: How the Digital Revolution is Transforming Currencies and Finance” című könyv szerzője és a Cornell Egyetem Charles H. Dyson School of Applied Economics and Management közgazdászprofesszora.

Korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kutatási részlegének pénzügyi tanulmányok osztályának vezetője és az IMF kínai részlegének vezetője volt.

Megjegyezte, hogy a blokklánc-technológia „alapvetően alakítja át” a pénzügyeket és a mindennapi tranzakcióink lebonyolítását:

„A blokklánc-technológiát használó decentralizált pénzügyek ígérete valós, de maga a bitcoin már nem biztos, hogy sokáig fog tartani.”

A közgazdászprofesszor kifejtette:

„A Bitcoin és a blokklánc-technológia használata nem túl hatékony. Olyan érvényesítési mechanizmust használ a tranzakciókhoz, amely környezetromboló, és nem skálázható túl jól.”

Azt állította, hogy vannak újabb kriptovaluták, amelyek sokkal hatékonyabban használják a blokklánc-technológiát, mint a Bitcoin.

„Bármely eszköz esetében az a kérdés, hogy hol van az alapvető értékteremtő képesség” – folytatta, majd hozzátette:

„Mivel a bitcoin nem szolgál jól csereeszközként, nem hiszem, hogy lesz más alapvető értéke, mint amit a befektetői hit köt hozzá.”

A továbbiakban a valuták versenyéről és a stabilcoinokról beszélt. „Van egy érdekes eleme a valuták versenyének, amit ez indított el. Most már vannak stabilcoinok, amelyek elvileg hatékonyabb módokat teremthetnek az alapvető tranzakciók lebonyolítására” – ismertette.

A professzor hozzátette, hogy a kriptovaluták „tüzet gyújtottak a központi bankok alatt, hogy elkezdjenek gondolkodni saját valutáik digitális változatainak kibocsátásáról”.

Prasad professzor kifejtette, hogy a központi banki digitális valuták (CBDC) „sok szempontból jók lehetnek, hiszen egy további fizetési lehetőséget, egy olyan alacsony költségű fizetési lehetőséget biztosítanak, amelyhez mindenki hozzáférhet, növelik a pénzügyi befogadást, és potenciálisan a pénzügyi stabilitást is.”

Végezetül kifejtette:

„Bármennyire is nem tetszik a bitcoin, valóban olyan forradalmat indított el, amely végső soron mindannyiunknak hasznára válhat akár közvetlenül, akár közvetve.”

Olvastad már? Új magyar NFT indult CryptoMemories néven

Forrás: news.bitcoin.com


SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!