Október 22-én a The Chicago Sun Times közzétette egy bírósági dokumentum megállapításait, amely egy cryptojackinggel kapcsolatos FBI-nyomozást részletezett. A gyanúsítottak online gamerek egy csoportja, akiket a Call of Duty videojáték hozott össze.

Az ügy részletei

A Call of Duty egy belső nézetű lövöldözős játék (FPS), amellyel a világ bármely részén élő játékosok egyazon időben, együtt játszhatnak és kommunikálhatnak játék közben. A CoD beépített komunikációs eszközeit használva az állítólagos csoport képes volt megtervezni egy lopás részleteit. A tolvajok a jelentések szerint 3 millió dollárnyi kriptopénzt loptak el gyanútlan áldozatoktól.

Forrás: wikimedia.org

Miközben az FBI még nem árulta el a gyanúsítottak személyazonosságát, a lopás lezajlásának részletei már ismertek. A csoport azonosította az áldozatokat, majd megszerezte azok személyes információit, amellyel hozzáférhetett kriptopénzfiókjaihoz, végül pedig lelépett a pénzzel.

Olyan adatokat felhasználva, mint a név, telefonszám, illetve más nehezen meghatározható információk, a hackerek képesek voltak megszerezni az áldozat mobiljához való hozzáférést. Miután irányításuk alá vonták a mobilokat, a szerencsétlenül jártak forró tárcáit szépen kiürítgették.

Olvastad már? Tőzsdére kerülhet a BitFury

A forró tárcák olyan kriptopénzfiókok, amelyekhez online lehet hozzáférni. Miközben ezek a fajta tárcák népszerűek a könnyű hozzáférhetőség miatt, biztonságügyileg kockázatosak, mivel jelen vannak az interneten.
Célkeresztben az Augur

Múlt év decemberében a blokkláncra épülő Augur startup panaszt nyújtott be az FBI-nál, arra hivatkozva, hogy platformjuk tagjai, beleértve a befektetőket is, hackerek áldozataivá váltak. Mindez arra sarkallta az FBI-t, hogy nyomozást indítson az állítólagos gamer csapat ellen.

Az Augur előrejelzési piaca blokklánc-technológiára épül. A protokoll lehetővé teszi az emberek számára, hogy bármilyen jövőbeni eseményre fogadhassanak, a sportjátékoktól kezdve a halálos merényletekig. A platformnak van egy Reputation (REP) nevű natív tokene is, amelyet a felhasználók fogadásokra használhatnak fel.

Forrás: wikimedia.org

Az FBI-nyomozás kiderítette, hogy a csoport 805.000 REP tokent lopott el. Miközben a hatóságok még mindig képtelenek megállapítani a hackerek által ellopott pénz való értékét, a nyomozók úgy becsülik, az összeg 3,3 millió dollár körül mozoghat. Az Augur dolgozóit és befektetőit REP tokenjeik miatt célozták meg, a hackerek azonban más kriptopénzeket is loptak.

Hogy hozzáférhessenek és tisztára moshassák lopott pénzüket, a támadók olyan kriptopénzek hálózatát használták, mint a BTC vagy az ETH. Egyszerűen csak egy irányításuk alatt álló kriptopénztárcába helyezték át megszerzett vagyonukat.

A zsarolás meséje

Az FBI-nak még fel kell mérnie a csoport nagyságát, jóllehet, már azonosított néhány aktív játékost. Egy daltoni (Gergia állam) férfi házában augusztus 21-én hajtott végre rajtaütést a Szövetségi Nyomozó Iroda. Lefoglalták számítógépeit és mobiltelefonjait.

Egy másik, „Bloomington man”-ként azonosított férfi a feltételezések szerint szintén kulcsszereplő lehetett a lopásban. Ez a gyanúsított egyébként azt állította, hogy a csoport áldozatává vált, és kényszerítették, hogy részt vegyen az illegális tevékenységben.

Egy online interjú során a Bloomington man kifejtette: „Nem tettem semmit, azon kívül, hogy együttműködtem az Augurral és az FBI-jal” – mondta.

„Soha senkitől nem szereztem crypto-támadásból származó bevételeket.”

A Bloomington man azt állítja, hogy kényszerítették a csoporthoz való csatlakozásra: a támadók megfenyegették, hogy SWAT-ot hajtanak végre ellene. A SWAT az a tevékenység, amikor valótlan állításokkal betelefonálnak a büntetés-végrehajtókhoz, hogy jelentős számú rendőrt vezényeljenek egy bizonyos lakcímre. A SWAT értelem szerűen illegális, és komoly károkat okozhat: az adott lakcím lakóinak anyagi tulajdona is veszélybe kerül.

A SWAT-ot régóta fegyverként használják a kriptopénzszektorban. Példának okáért, Hal Finney, ismert bitcoinfejlesztő és családja 2014-ben lettek SWAT áldozatai. Finney-nek, aki akkor ALS-betegsége végső stádiumaiban járt, kerekesszékhez kötve kellett fél órán keresztül a hidegben, háza gyepén tartózkodnia, amíg a hatóságok átkutatták otthonát.

A hívást egy ismeretlen férfi hajtotta végre, aki korábban megzsarolta Finney családját. A bűnöző egy évig zaklatta Finney-éket, 1 000 bitcoint követelve tőlük a békéért cserébe. A zsaroló végül felhívta a rendőrséget, és azt állította, hogy két embert ölt meg Finney lakcímének helyén, és még egy másikkal tervezi ugyanezt.

Az erőszak kemény válaszreakcióra sarkallta a rendőrséget. A házkutatást követő káosz akár végzetes is lehetett volna Finney számára. Fran Finney, a fejlesztő felesége aggodalmát fejezte ki a rajtaütéssel kapcsolatban:

„Csak amiatt estem kétségbe, hogy elsősegélyre lesz szüksége. Soha nincs nála semmi a lélegeztetőjén kívül.”

Finney végül túlélte a rajtaütést. A Bloomington man pedig azt mondta az FBI-nak, hogy SWAT-tal zsarolták, és ezzel kényszerítették bűnrészességre. Múlt év márciusában egy FBI-jal folytatott interjú során elárulta, hogy mivel nem szeretett volna károkat szenvedni, a csoport átadta neki az áldozatok személyes adatait. Az FBI eskü alatti írásbeli nyilatkozatából kiderül, hogy ezután az adatokat arra használta, hogy körülbelül 100 mobiltelefonhoz szerezhessen hozzáférést. A Bloomington man azonban tagadja, hogy a megtámadott mobilok száma 100 körüli lenne, szerinte jóval kisebb mennyiségről van szó.

A Bloomington man ugyan tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, az FBI nyilatkozatából kiderül, hogy az ő keze is mélyen benne van az ügyben. Online beszélgetéseiben a nyomozóiroda talált egy olyan részt, amely a csalásról szólt. Egy másik társával arról csevegett, miképpen lehetne még több pénzt kicsikarni az áldozatból. Múlt év január 31-én egy másik gyanúsítottal így ért véget beszélgetése: „LOL. Hack the planet.

Miközben még egyik gyanúsítottról sem mondtak ki jogerős bűnrészességet, ez a piszkos kis történet emlékeztető arra nézve, hogy jó ébernek maradni, és nem bedőlni az ehhez hasonló támadóknak.

 

Forrás: btcmanager.com

 

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!