A Chainalysis szerint tőke áramolhat ki Kínából a tether segítségével

-

A kelet-ázsiai kriptopiac gyorsan reagált Peking nemzeti kriptovalutájára és a helyi gazdasági tumultusra.
A Chainalysis blokkláncelemző cég szerint a kripzopénzek és különösen a tether, kulcsfontosságú szerepet tölthet be a Kínából történő tőkekiáramlásban.

A cikk szerint a kelet-ázsiai kriptotranzakciók 44%-a a régióban található partnerek között zajlik, így „ez a legközelebbi dolog egy önfenntartó piachoz” az egész iparágon belül.
Azonban az elmúlt 12 hónap során Kelet-Ázsia részesedése a világ kriptotevékenységein belül zuhanni kezdett: több mint 50 milliárd dollárnyi kriptopénz hagyta el Kínát.
Philip Bonello, a Grayscale kutatási igazgatója a következőt mondta:

 „Úgy tűnik, hogy a régióban több felhasználó is arra használja a stabilcoinokat, hogy hozzáférjenek az amerikai dollárhoz, mint határokon átívelő fizetési és mint vagyonkimentési eszközöket.”

Mióta Peking 2017-ben betiltotta a kriptopénzek közvetlen átváltását jüanra, a kínai kereskedők között népszerűvé vált a dollárhoz kötött tether stabilkoin.
A többi régióhoz képest Kelet-Ázsiában a legkisebb a bitcoin más kriptopénzekhez viszonyított forgalma, ez ugyanis mintegy 51%. A többit a stabilcoinok teszik ki, melynek 93%-át a tether adja.
 
A jüan-USDT kereskedés ugyan tiltott, de tőzsdén kívüli (OTC) brókereken keresztül hozzá lehet férni a stabilcoinokhoz, amellyel árfolyamingadozás esetén a kereskedők kiszállhatnak a piacokról. Júniusban a tether megelőzte a bitcoint, mint a legtöbbet fogadott kriptopénz, a kelet-ázsiai címek között.
Az elmúlt egy év során több mint 18 milliárd dollárnyi tethert utaltak ki. Azt pontosan nem lehet megmondani, hogy ennek hányad része állt vagyonkimentésből
Elemzők szerint a jüan ingadozó értéke és a nemzetközi feszültségek miatt a helyi befektetők vagyonuk kimentésével próbálkoznak. Pekingben tilos évente több mint 50.000 dollárt kiutalni az országból.
Mindeközben a kormány keményen lecsapott az offshore ügyletekre ingatlanokon és egyéb befektetéseken keresztül, így a kriptopénzek lehetséges alternatívát jelentenek.
Mindehhez az is hozzájárul, hogy egyelőre bizonytalan, hogy Kína nemzeti digitális valutája milyen hatással lesz a piacokra. A Chainalysis szerint ez is magyarázat lehet arra, hogy a kínai kriptoközösség miért menekítheti ki vagyonát az országból.

Dovey Wan, a Primitive Ventures alapítótagja és helyi szakértő szerint az új technológiák esetén érdemes figyelembe venni a ki nem mondott dolgokat:

 „Fontos elmondani, hogy Hszi elnök a blokkláncról beszélt és nem a bitcoinról. Ezzel arra utalhatott, hogy a digitális jüan lesz az egyetlen hivatalos, államilag engedélyezett digitális pénz és ez veszélyt jelenthet a többi kriptopénzre, mint magántulajdon.”

Kína a kriptopénzeket illetően már régóta próbálja megszabni, hogy a kereskedők mit vehetnek és hogyan.
Mas Keiser, amerikai műsorvezető korábban elmondta, hogy a geopolitikai feszültségek miatt tőkekiáramlás folyik Ázsiából, de ő a bitcoinról beszélt és nem a tetherről. „Az ázsiai tőkekiáramlás felült a Bitcoin Expresszre.”

Olvastad már? A Yam Finance bejelentette a YAMv2 indulását a sikeres kód átvizsgálást követően

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Raboo 100-szoros emelkedésre készül a bikapiaci őrület és az altcoin-rally miatt, az Ethereum és az Avalanche mellett

Vendégbejegyzés A tágabb értelemben vett kriptopiac az elmúlt hetekben az élet jelei mutatkoztak, ami a 2024-es bikapiac újbóli előretörésének suttogását váltotta ki. A bikapiac mögötti spekuláció ugyanis...

Mi az a Howey-teszt, és miért fontos a kriptopénzek esetén?

Ha követed az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, a SEC intézkedéseit, valószínűleg hallottál már a Howey-tesztről, amelyekkel meg lehet határozni, hogy egy befektetési termék, egy...

Bitcoint használt pénzmosásra, hat év börtönt kapott érte

A Bloomberg jelentése szerint Jian Wen, egy korábbi gyorséttermi dolgozó, hat év és nyolc hónap börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták, hogy jelentős mennyiségű bitcoint próbált...

A kripto gaming cégek nagyot fejlődtek, a következő nagy esélyes a 5thScape projektje

A 5thScape készülő kriptojátékainak köszönhetően napról napra népszerűbb a metaverzum GameFi terében. A GameFi szektor minden kétséget kizáróan feltámadt, és a kriptók újraéledését követve tiszteletét teszi...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!