Brazília elindította az Operation Exchange nevű műveletet, amely olyan helyi kriptotőzsdéket vizsgál, amelyek segítettek a bűnözőknek a pénzmosásban.

A brazil rendőrség 172 millió brazil reált (33 millió dollár) foglalt le egy pénzmosás elleni akcióban.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A „Operation Exchange” elnevezésű csalási akció hat házkutatási parancsra terjedt ki Sao Paulo Diadema településén és magában a fővárosban – derült ki a rendőrség július 22-i közleményéből.

A nyomozás még folyamatban van, de a rendőrség azt állítja, hogy számos kriptopénzváltó segített a bandáknak a pénzmosásban.

A rendőrség 17 kamu céget talált, amelyeket bűnözők hoztak létre, hogy kriptotőzsdéken keresztül pénzt mossanak. A pénzmosás után a bűnözők azt tervezték, hogy a pénzeket offshore számlákra küldik.

Öt hónap alatt az egyik kriptotőzsde hat fiktív cégtől 1,93 millió dollárt mosott tisztára – közölte a rendőrség –, nyolc másik cég pedig 2,9 millió dollárnyi kriptót kapott.

A kriptotőzsdék nem ellenőrizték ezeknek a pénzeknek az eredetét vagy a cégek valódiságát, mondta a rendőrség.

A bíróságok lefoglalták ezeknek a cégeknek és két, a nyomozással kapcsolatban álló személynek a vagyonát.

A hónap elején a brazil rendőrség lezárta a „Daemon hadműveletet”, egy legalább 1,5 milliárd brazil reál (kb. 300 millió dollár) állítólagos sikkasztása miatt indított nyomozást, amelynek 7000 áldozata volt.

A rendőrség letartóztatta Cláudio Oliveirát, akit az országban inkább „Bitcoin-királyként” ismernek, és aki a Bitcoin Banco Group nevű letétkezelő céget vezette, amely rendkívüli nyereséget ígért mindazoknak, akik rábízták a cégre a pénzüket.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A cég azonban azt állította, hogy 2019 végén 7000 bitcoint veszített el. A rendőrség szerint ez is a rendszer része volt.

A brazil rendőrségnek három évébe telt, mire befejezte a Daemon-műveletet. Az Operation Exchange azonban még csak most kezdődött.

Olvastad már? Bitcoin-alapot regisztrálna az SEC-nél egy 10 milliárd dolláros vagyonkezelő

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!