A Bitwise legújabb kutatása szerint a nyilvánosság és az SEC téved – a valódi bitcoinpiac a rendezettség és a hatékonyság mintapéldánya.

A Bitwise befektetési menedzsmentje biztosan nem csak üldögél magát sajnáltatva, miközben az SEC ismét halaszt a bitcoin-ETF ügyében. Alig egy héttel a legutóbbi elnapolás után a megjelentetett egy 104 oldalas tanulmányt a kriptopiac valódi állapotáról.

A cikkben ebből a tanulmányból emeltünk ki fontosnak ítélt részeket.

A piacot miazmás ködként homályosítják el a hibás adatok

A piaci összesítők által közölt legfrissebb adatok a kereskedési volumenről meglepőek… mert hibásak. De ez nem a Bitcoin hibája.

A CoinMarketCap, valamint a kriptoközösség több más pillérként funkcionáló alkalmazása a korai érdeklődők játékszereiből alakult ki, és nem alkalmas a jelenlegi bitcoinpiac mutatójának.

Tehát mikor azt halljuk, hogy a bitcoin napi kereskedési volumene duplája az Apple-ének, holott alig éri el kapitalizációjának a 10%-át, vagy az arany volumenének a háromszorosáról olvasunk, pedig alig 1,5%-a az arány annak összpiaci értékéhez képest, ezek az adatok meglepőek, mégsem kellene annak lenniük.

Hasonlóképpen a tény, hogy a CMC adott időpontban a tőzsdék közötti árfolyamkülönbség esetében 5170 illetve 5873 USD-t mutat, szintén sokkoló. De ez nem a piac valódi reprezentálása.

A „hamis-volumenű tőzsdéknek” van-e egyáltalán igazi volumene?

Ez volt az egyik SEC által felvetett kérdés a Bitwise előző, márciusi tanulmánya után. A Bitwise 83 tőzsde adatait vetette össze, különböző egységesítési metódusok segítségével. A 10 „valódi volumenű” tőzsdén kívül mindössze háromnál látszódott jelentős volumen és kereskedelem. Ezek a HitBTC, a Huobi és az Okex tőzsdék.

A hiteles tőzsdékkel összehasonlítva a kereskedési méreteket, tüskéket, és a spread-et, csak a Huobi mutatott korrelációt. Bár a Huobi adatai változtak a márciusi jelentés óta, amely arra utal, hogy módosítottak a módszereiken, hogy még igazibbnak tűnjenek.

Olyan harmadik felek, mint amilyen a Blockchain Transparency Institute által végzett elemzések az Okex volumenének 93%-át becsülik hamisnak, a Huobi és a HitBTC 80%-os aránya mellett.

Ezek alapján a valódi kereskedési volumen ezen a három tőzsdén 67 millió USD lehet naponta. Miközben ez nem elhanyagolható mérték, mégsincs nagy hatása a napi 550 millió USD-s valódi piaci kereskedésre.

Tehát akkor milyen az igazi bitcoinpiac?

A Bitwise állítása szerint teljesen egészséges. Ahogy mondják:

„Miután eltávolítod az egyenletből a hamis adatokat és a hamis számokat, ami marad, az egy kifejezetten rendezett és hatékony piac, amely elég nagy ahhoz, hogy jelentős méretű, szabályozott származtatottügylet-piacként működjön.”

Emellett lényegesen több az USA ereje, mint amennyit a jelentésből leszűrhetünk. A valódi volumen 30%-a egyesült államokbeli tőzsdékről jön.

A tíz „valódi volumenű” tőzsde közül kilencet a FinCEN szabályoz a Money Business Regulation alapján, közülük pedig hat rendelkezik New York állam különösen nehezen megszerezhető BitLicense engedélyével is.

A jelentés kitér arra is, hogy az említett tíz tőzsde esetében a pillanatnyi árakban április során mindössze 1,31 USD különbséget találtak. A határidős típusú ügyletek pedig sokkal nagyobb részét képezik a piacnak, mint azt előtte gondolták – a kereskedés akár 50%-át is magába foglalhatják.

A SEC-nek rá kellene ütnie az „ELFOGADVA” pecsétet a papírra

Szóval kijelenthetjük, hogy a bitcoinpiac teljesen egészséges… miután eltekintettél a sok komolytalan tőzsdétől. Legalábbis az SEC elfogadására váró Bitwise szerint ez a helyzet.

Referenciaként álljon itt a „valódi volumen” teszten átment tőzsdék listája:

Binance, Bitfinex, Kraken, Bitstamp, Coinbase Pro, BitFlyer, Gemini, itBit, Bittrex, Poloniex.

Szerinted ez a kutatás meggyőzi az SEC-et, hogy elfogadja az ETF-et? Oszd meg velünk a gondolataidat!

Forrás: bitcoinist.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂