Mit tudnak a magyar kriptováltók?

-

A nemrég általunk is bemutatott magyar blokklánctérkép szerint Magyarországon jelenleg 4 cégnél válthatjuk kriptopénzünket forintra, vagy forintunkat kriptopénzre.

A teljesség igénye valamilyen szinten bennünk is ott lakozik, ezért úgy döntöttünk, ezt a területet kivesézve bemutatjuk, hol milyen feltételekkel és lehetőségekkel vehetjük igénybe a szolgáltatást.

A négy hazai váltó alatt bizonyára Ti is kitaláltátok, kikre gondolunk. Ők a CoinCash.eu, a CoinMixed.eu, a MrCoin.eu és a Shinrai.co. Ha rátekintünk az első három névre, rögtön három érdekes hasonlóság is szembetűnik: mindhárom nevében szerepel a „coin” szó, mindháromban két nagy betű van, és mindhárom .eu doménnel rendelkezik.

És itt a sor még nem ér véget: mindhárom vállalatot az Egyesült Királyságban jegyezték be.

Ebből akár arra is következtethetnénk, hogy egyazon cég különböző leányvállalatairól van szó.

Bármennyire is furcsa, az igazság az, hogy a MrCoin.eu és a Shinrai.co tartozik egy működtető égisze alá.

A Shinrai volt Magyarország első bitcoin-ATM szolgáltatója, a MrCoin pedig az első online váltó országunkban.

De nem csak ebben járnak az élvonalban. Forintért ugyanis náluk szerezhető be a legtöbb rejtpénznem.

Alábbi cikkünkben különféle szempontok alapján jellemezzük őket: az elérhető kriptopénzek, a váltási díj, a becsült forgalom, az üzemeltetett ATM-ek, illetve a felhasználóbarátság aspektusaiból.

Elérhető kriptopénzek

Ebből a szempontból egyértelműen a MrCoin.eu viszi a prímet: ahogy azt februárban mi is megírtuk, a folyamatosan bővülő érmekínálat akkor több mint 420-ra növekedett.

A Kriptoworld.hu egyébként elkötelezett támogatója annak is, hogy a MicroCoin első magyar kriptovaluta is felkerüljön a listára.

A MrCoin kampányával párhuzamosan a CoinCash is akcióba lendült – igaz, ők mindössze csaknem 50 tokent kínálnak jelenleg.

A sort a CoinMixed zárja, náluk a „három nagy”, vagyis a bitcoin, az ether és a litecoin mellett az inlock token és a USDC vásárolható meg, illetve értékesíthető.

Váltási díj

A váltás díja minden bizonnyal az a tényező, amely a leginkább döntő lehet kriptopénzek vásárlása esetén.

Lássuk, ki milyen feltételeket kínál. A jobb áttekinthetőség érdekében az árakat euróban adjuk meg.

Az adatok 2019. május 28-án 16:21 órakor kerültek feljegyzésre, és bár sok különbség nincs közöttük, nagyobb tételek esetében mégis nagyobb szerepet játszhat a választás esetén.

A legjobb teljesítő ismét a MrCoin lett. Náluk a fent említett időpontban 8028,2€-ba került 1 BTC. A második helyen a CoinMixed végzett, náluk 8044,7€-n állt az árfolyam.

A CoinCash 8066,9€-ért adta darabját. Az átlagfelhasználó persze ebből szinte semmit nem érez meg, ezek az eltérések pedig a volatilitásból is származhatnak, mindenesetre több, különböző időpontokban elvégzett mérés is az általunk megalkotott sorrendet igazolta.

Becsült forgalom

Mivel mindhárom cég hivatalosan az Egyesült Királyságban tevékenykedik, a nyilvánosan is elérhető céginformációk pedig kevés adattal szolgálnak, így ebben az esetben kénytelenek vagyunk a SimilarWeb.com adataira hivatkozni.

Pontos látogatottsági számadatot itt sem láthatunk, mindössze arról kaphatunk tájékoztatást, hogy hányadik helyen áll a weboldal a magyarországi webhely-látogatottsági ranglistán.

Eszerint a CoinCash áprilisban a 11 795. helyet foglalta el, amelyből egyértelműen őket keresik fel a legtöbben a magyar internetezők.

Ez persze azzal is magyarázható, hogy blogjukon folyamatosan beszámolnak a kriptovilág legfrissebb történéseiről. Március hónappal összehasonlítva viszont sajnos csökkent a forgalmuk.

A MrCoinnak ezzel szemben a 25 620. helyet sikerült megszereznie szintén az adott hónapban.

Az ő weboldalukon azonban elérhető még egy számadat: eszerint 4 800 000 EUR összértékű tranzakciókat folytattak már le, amely nem kis profizmusra és megbízhatóságra vall.

Ezen felül mind globálisan, mind pedig lokálisan is nagyot ugrottak az előző hónaphoz képest. Tették mindezt úgy, hogy saját bloggal nem rendelkeznek.

A CoinMixed mindössze a 38 135. helyen végzett. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csak a becsült forgalom, illetve hogy ezek az adatok mindössze tájékoztató jellegűek.

Üzemeltetett ATM-ek

A magyarországi váltóknál háromféle automata érhető el:

 • Kétirányú BTC-HUF:
  2 ilyennel rendelkezik a MrCoin – ebből egy a fővárosban, egy pedig azon kívül.
 • Kétirányú BTC-HUF, LTC-HUF, egyirányú ETH-HUF (ethervásárlás):
  4 ilyennel rendelkezik a CoinCash – ebből 2 a fővárosban, 2 azon kívül.
  2 ilyennel rendelkezik a CoinMixed – ebből 2 a fővárosban.
 • Egyirányú BTC-HUF, LTC-HUF, ETH-HUF (kriptovásárlás):
  1 ilyennel rendelkezik a CoinCash – ebből 1 a fővárosban.

Az ATM-eknél ugyanakkor fontos szempont még az is, hogy nyitva tartanak-e akkor amikor szükség van rájuk.

Non-stop automatákból ennek ellenére csak kettőt üzemeltetnek, ebből egyet a MrCoin, egyet pedig a CoinMixed.

Felhasználóbarátság

Az, hogy bizonyos platformok mennyire felhasználóbarátak, az ügyfelek számán is meglátszik.

A CoinCash és a MrCoin weboldalának megnyitása esetén egy letisztult felülettel találjuk szembe magunkat, amely véleményem szerint kielégítő egy átlagfelhasználó számára.

A CoinMixedről ez már nem mondható el teljesen. Bár a felület itt is könnyen átlátható, dizájn tekintetében van még hová fejlődniük – ez persze akár még jól is elsülhet.

A CoinCash esetében hiányolom azt, hogy a weboldal megnyitása után kapjak egy tájékoztatást arról, hogy a vásárlás regisztrációhoz kötött.

Mindössze bejelentkezés után találom magam szembe azzal a felülettel, ahol a vásárlásokat és eladásokat végezhetem.

A MrCoin nem igényel regisztrálást, de egy telefonszámot és egy e-mail címet azért itt is meg kell adni, nagyobb tételek esetén pedig az érvényben lévő pénzmosásellenes-irányelveknek megfelelően kell eljárni.

A gördülékenység kárára van talán az a tény, hogy kriptopénz eladása esetén előzetes űrlapot kell kitöltenem, arról azonban már nem kapok tájékoztatást, hogy körülbelül mennyit kell várnom az ügylet rendezésére.

A MrCoinon ezen felül rengeteg olyan dokumentumot találunk, amelyek a felhasználókat és az ügyfeleket hivatottak védeni.

A weboldalról elmondható, hogy mind a laikus vásárló, mind pedig a törvény embere könnyen elérheti azt, amit szeretne.

A felhasználóbarátsághoz még hozzátartozik, hogy az ügyfél egy-egy kattintás után azt kapja, amire számít.

Nekem a CoinCashnél tűnt fel, hogy sok esetben rossz linkekre mutatnak a hivatkozások.

Egy telefonszám esetében ez még elnézhető, az ÁSZF-re történő nem megfelelő hivatkozás azonban részemről még igen, a törvény szempontjából azonban már nem elfogadható.

A CoinMixeden történő vásárlás szintén regisztrációhoz kötött, ez azonban a cikk megírásáig nekem nem sikerült, mivel nem több perc várakozás után sem kaptam meg a megerősítő e-mailt.

A váltási idő úgy vélem szintén ehhez a témához kapcsolódik, ezzel kapcsolatban azonban megkérem olvasóinkat, mondják el saját tapasztalataikat hozzászólásban.

FRISSÍTÉS: Sikeresen beléptünk a CoinMixedre – kellemesen csalódtunk.

CoinMixed – bejelentkezés után egy letisztult, mégis funkciókban dús felülettel találhatjuk magunkat szembe, amely a kezdőlap túlságosan kék háttere után igencsak szemnyugtató.

A regisztráció ebben az esetben több szempontból is hasznos – egyrészt fiókunkhoz hozzárendelhetjük bankszámlánkat, másrészt pedig saját tárcaszolgáltatást vehetünk igénybe.

A teljességhez azért hozzátartozik, hogy a CoinMixedet jelenlegi becsült forgalma miatt nem lenne szabad alábecsülnünk, hisz a platform tavaly novemberben jelent meg az interneten.

Bármilyen szempontot is veszünk hát figyelembe, egyértelműen elmondható, hogy a magyar szolgáltatók kitettek magukért.

Mind nekünk, mind pedig a közösségnek is örömére szolgál, hogy ilyen vállalkozások is működnek hazánkban.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

ONDO (ONDO) árfolyam elemzés 04.13.

Prémium ONDO (ONDO) Az ONDO (ONDO) függetlenítette magát a szélesebb kriptopiactól, mivel a napi grafikonja zöld maradt, míg mások elvéreztek. Tény, hogy az ONDO-nak sikerült az altcoinok királyát,...

A CYBRO előértékesítése: A Dogecoin, Shiba Inu és Dogwifhat befektetői mellett, lovagolja meg a hype-ot, és szerezz profitot!

Vendégbejegyzés A kriptopiacon zajlik a legújabb előértékesítési lehetőség, látszólag olyan nagy nevek nyomdokaiba lépve, mint a Dogecoin és a Shiba Inu. Egy új játékos lép a...

Dogecoin long vagy short? Íme, hol állnak a kereskedők a DOGE 13%-os esése után

A piac elemzése során kiderült, hogy a kereskedők a Dogecoin (DOGE) legutóbbi küzdelmei ellenére is pozitívan álltak a Dogecoin hozamához. A DOGE korábban úgy tűnt,...

😲 Érezd az izgalmat: Ezeket a kriptókat robbanás előtt állnak, és Te is beszállhatsz!

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik a lehetőségekben, ahogy a 2024-es bikafutás megindul. Egyes kriptovaluták kiemelkednek a tömegből, jelentős növekedést ígérve. A befektetők, akik a következő nagy lehetőséget keresik,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!