A Bitfinex vezető kriptováltó reagált a közelmúltban felmerült online pletykákra, miszerint „fizetőképtelen” lenne, vagy banki problémákkal állna szemben – olvasható egy október 7-i hivatalos blogbejegyzésben.

A Bitfinex cáfolat azokra a múlt heti híresztelésekre érkezett válaszul, amelyek szerint a váltó banki partnere, a Puerto Ricó-i Nemzetközi Bank vásárlót keres, és már elvesztette két kliensét, a Bitfinexet és annak leányvállalatát, a Tethert.

A két vállalat vezérigazgatója egyébként ugyanaz a személy, Jan Ludovicus van der Velde. Ráadásul online bloggerek állítása szerint a Bitfinex maga is fizetésképtelen volt, a fiat kifizetések feldolgozásának ellenőrizetlen jelentéseire hivatkozva.

A váltó mai kijelentésében az áll, hogy „a Bitfinex nem fizetőképtelen, hiába jelennek meg folyamatosan ezt bizonygató cikkek a Medium felületén, a valóságot nem képesek megváltoztatni.”

Amiért nem sikerült vádlóiknak igazolni állításaikat, a Bitfinex három linket tett közzé egy-egy fiókhoz, melyek „a Bitfinex kriptovaluta tőkéjének csak egy kis részét jelentik” hozzátéve, hogy ezek nem kerülnek átváltásra fiat formába: Bitcoin tárca 1, Ethereum tárca 1, EOS tárca 1.

Az első link alatt látható, hogy a tőzsde ezen a tárcáján 148.467,26 BTC-t tart, – amely 2018 szeptember 9-én még 226.000 BTC volt – a cikk írásakor ez 978.758.494 dollárt jelent.

A második azt mutatja, hogy nagyjából 382.071.909 dollár értékű Ethereummal, míg a harmadik hivatkozás szerint 203.406.110 dollár értékű EOS-al rendelkeznek.

A tőzsde által közzétett információk azért is figyelemreméltóak, mert a Tether (USDT) stablecoin háttér-története is igen ellentmondásos: hiányos a dollár tartalékok átláthatósága. A váltó 2018 januárjában megszüntette a kapcsolatot külsős könyvvizsgálójával, csupán egy júniusi nem hivatalos könyvvizsgálat bizonyítja azt, hogy az érme mögött valóban, 1:1 arányban található dollár fedezet.

A Bitfinex tegnap azt írta, hogy „ismét csupán csak fikciókra épülő lejáratókampánnyal van dolgunk” és hozzátette, hogy mind a FIAT, mind a kriptovaluta kifizetések rendben működnek, akár euróban, japán jenben, fontban vagy amerikai dollárban is.

Azt azonban elismerték, hogy bizonyos komplikációk tényleg felmerültek a fiat tranzakciók területén, ahogy „ez jelenleg a legtöbb kriptovalutával foglalkozó szervezet esetében is így történt”.

A Noble Bank beszámolója alapján többen arra a következtetésre jutottak, hogy a Bitfinex bankolási szolgáltatásait az HSBC-hez helyezte át, egy privát fiókon („Global Trading Solutions”) keresztül intézve az egyes tranzakciókat.

A tőzsde nem reagált ezekre a híresztelésekre, bár azt állítja, hogy a Noble-hez köthető események „nincsenek hatással” a Bitfinex működésére, fizetőképességére, megbízhatóságára.

A Bitfinex jelenleg a 12. legnagyobb kriptovaluta váltó a világon a napi forgalmat figyelembe véve, a cikk írása előtti 24 órában generált 169,5 millió dolláros forgalmával.

Amint azt korábban már megírtuk, a Bitfinex problémás banki kapcsolatainak története 2017 áprilisára nyúlik vissza, amikor is az US Wells Fargo & co. állítólag megtagadta a további távoli banki együttműködést a vállalattal, amelynek hatására a Bitfinex panaszt is emelt ellenük.

Mind a tőzsde, mind a Tether idézést kapott az USA szabályozó szerveitől 2017 decemberében, ismeretlen okok miatt. Bitfinex’d, a kritikus és kriptoblogger már többször is kifejezte aggodalmát a tőzsde bankrendszerének átláthatatlanságával kapcsolatban.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!