A bitcoin vonzerejével a darknetes piacok is rekordmagasan állnak

-

A darknetes piactereket és üzemeltetőiket már egy évtizede üldözik a hatóságok. Azonban a CipherTrace kutatása alapján a kriptopénzek felemelkedésével az ilyen online üzletek és csalások száma is rekordmagasan áll.

A kriptopénzek felemelkedése a darknetes piacokat is magával húzta

Az elmúlt egy év során több csalás is előfordult a darkneten, amely lelépett nagyobb összegekkel.

Az Empre Market, az egyik legnagyobb, legismertebb és legtöbb ideje futó darknet piac nagyjából 30 millió dollárt lopott el, amikor 2020 augusztusában elérhetetlenné vált.
Nemrég az Icarus Market is elérhetetlenné vált, annak ellenére, hogy több frissítést is közöltek és sokan bíztak az oldalban. „Elképzelhető, hogy sok új felhasználó érkezett az Empire oldalára és így kitűnő lehetőség adódott arra, hogy eltűnjenek a pénzzel.”
A legutóbbi ilyen eset október 12-én történt, amikor a DeepSea market hirtelen elérhetetlenné vált, de hivatalosan még nem lett kimonda, hogy vége.
A felhasználók és a fórum moderátorai pár nap után döntöttek az oldal sorsáról, de a hatóságok nem tettek bejelentést arról, hogy lefoglalták volna az oldalt, így egyesek továbbra is abban reménykednek, hogy az oldal ismét elérhetővé válhat.

Forrás: ciphertrace.com

De miért van ennyi illegális szolgáltatás, amely hirtelen köddé válik? A CipherTrace szerint „egy darknetes piac megalkotása nem igényel nagy befektetést, de nagyon megtérülő lehet.
Az Empire vezetői nagyjából 30 millió dollárt kereshettek és ebben még nincs is benne az elmúlt két év során átmosott pénzek mennyisége.”
Hozzátették:

„Az Evolution piac 12 millió dollárnyi bitcoinnal lépett le. Emiatt évente több darknetes piac is indul. A CipherTrace kutatásai alapján 2019 eleje óta átlagosan havonta egy új piac indult.”

A darknetes piacok természete miatt az oldalak általában lefoglalással, hackertámadással, a pénzek lenyúlásával vagy az oldal hivatalos leállásával végződnek. Valószínűleg a legtöbb ilyen piactér már az eleje óta arra játszikm, hogy lelépjen az emberek pénzével különösen, mint B terv, ha a dolgok nem állnak jól.”

Egy darknetes piactér üzemeltetése meglehetősen kockázatok. Az ilyen oldalak üzemeltetőinek sok ellensége akadhat.
Hackertámadásoknak is ki vannak téve és folyamatosan védekezniük kell a hackerek ellen, miközben próbálnak bizalmat építeni és cseréket lebonyolítani a darkneten.

Rekordokat döntenek a darknetes piacok

A csalások ellenére a drogok, lőszerek és egyéb illegális termékek vásárlói nem álltak le a vásárlással. Évről-évre egyre nő a kereslet a darknetes piactere iránt.

„Évente több ilyen piac és indul és több piac is tűnik el a semmibe letartóztatások, vagy csőd miatt. Ennek ellenére a CipherTrace adatai alapján még soha nem volt ennyi darknetes piactér.”

Szeptember elején két új piac is indult, a Lime Market és az Invictus Market már több ezer felhasználóval rendelkezik, amely szintén jól mutatja, hogy jelentős a kereslet az ilyen oldalak iránt.

A CipherTrace jelenleg 35 „aktív” darknetes piacot követ. A szeptemberben indult Invictus Market indulásának nagy löketet adhatott, hogy üzemeltetői már ismertek a darknetes közösségen belül.

Olvastad már? Még soha nem volt ennyi 1000 bitcoint birtokló cím

Forrás: cryptoslate.com
Kiemelt kép: Dark Web Link

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

A június lehet az Ethereum hónapja?

A júniusban induló hongkongi zöld út a kriptók számára megnyitja az utat a likviditás beáramlása előtt, de ez nem feltétlenül lesz azonnal. A kriptovaluták, különösen az...

Polygon technikai elemzés 06.01.

Prémium Polygon Május közepétől kezdve a Polygon egy erőteljes fellendülést mutatott, 0,8177 dollárról 0,95 dollár fölé emelkedett. A 0,95 dolláros árszint azonban január végétől áprilisig egy makacs...

Roger Ver úgy véli, az Ethereum több felhasználót fog hozni a kriptoiparba, mint a Bitcoin

A kifejezetten korai támogatói tevékenysége miatt néha Bitcoin-Jézusként is emlegetett Ver egy podcast során osztotta meg a gondolatait. Elmondta, hogy az Ethereum tényleg kisebb kapitalizációval...

A Coinbase szerint Kína jár jól az amerikai kriptós szigorral

A MarketWatch a hétvégén publikálta a Coinbase ügyvezetője, Brian Armstrong cikkét, amelyben a vállalkozó arra figyelmeztetett, az USA elvesztheti a pénzügyi vezető szerepet, ha nem...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!