Az Egyesült Államok jegybankelnöke elmondta, hogy egy globálisan elfogadott kriptopénzrendszer eltávolíthatja a tartalékvalutákat.

Jerome Powell, a Fed elnöke megosztotta elemzését arról, hogy egy globálisan működő kriptopénzrendszer csökkentheti vagy teljes mértékben eltörölheti az úgynevezett horgonyvaluták szükségességét.

Jelenleg az amerikai dollár a világ vezető tartalékvalutája, Powell szerint lehetséges, hogy egy kiemelkedő kriptopénz újrarajzolhatja a pénzügyi világot – de egyelőre ez még messze áll a valóságtól. A Fed elnöke elmondta:

„Szerintem elképzelhető (a jelenlegi tartalékvaluták eltűnése), de még nagyon messze vagyunk a globális elterjedéstől. A Bitcoin egy jó példa erre. Szinte senki nem vásárol vele, mindenki csak egy spekulatív vagyontárolási eszközként használja, mint az aranyat.”

Powell hasonlata figyelemre méltó, ugyanis New York Szövetségi Tartalék Bankja felelős az olyan entitások aranytartalékáért, mint az Egyesült Államok, egyéb kormányok, központi bankok és hivatalos nemzetközi szervezetek.

Powell elismerte, hogy a kriptopénzek már a kezdetektől arra lettek kihegyezve, hogy leváltsák a tartalékvalutákat. Ez azonban jelentősen megváltoztathatja a globális pénzügyi rendszereket és a Szövetségi Tartalék Rendszerét.

Elmondta:

„Az emberek azóta beszélnek erről, hogy megjelentek a kriptopénzek, a jelenség viszont még nem megfigyelhető. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lehet így. Ekkor visszatérhetünk egy korábbi korszakba, amikor számos valuta volt az Egyesült Államokban, az úgynevezett nemzeti bankok korszakába.”

Powell a héten szólalt fel a Képviselőház Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtt.

Elismerte, hogy a Facebook hamarosan érkező Libra kriptopénze „rendszerszinten kihathat” a globális pénzügyi és szabályozási szektorra.

Olvastad már? Az augusztusi feleződés „sokkoló” lesz a litecoinbányászás számára

Kínában a központi bankok veteránjai szerint a Libra elterjedése „elválaszthatatlan a globális dollarizáció divatjától”.

Kihangsúlyozták, hogy Pekingnek elővigyázatossággal és alapos politikai felméréssel kell válaszolnia, hogy fenntartsa erős pénzügyi státuszát.

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napod! 🙂