A bitcoin négy előnye az altcoinokkal szemben

-

A bitcoin több kulcsterületen is sikerrel vette az akadályokat, amely tény csak tovább garantálja, hogy a jövőben akár standarddá is válhat – jegyezte meg Konrad S. Graf, akadémikus.

Az Eurasia Review január 1-én közzétett kétrészes interjújának második felében Graf kiemelte, mennyi „versenyképes előny” rejlik a bitcoinban.

Graf, akadémiai esszéiben mindig is igyekezett kiemelni a bitcoint, valamint annak a mechanizmusát, hogyan lehetne elhelyezni a szélesebb gazdasági rendszerben.

Ritkaság

A bitcoin egy dologban mindenképp kiüti a ringből a pénz más formáit – és ez a tulajdonság a legtöbb kriptopénzben szintén megvan: fix kibocsátással rendelkezik.

„A bitcoin leginkább versenyképes előnye … az arra való képessége, hogy korlátozza az új kibocsátást, valamint, hogy viszonylag megbízható módszerekkel rendelkezik az egységek létrehozását illetően” – summázta Graf.

Kimondottan, a bitcoin kibocsátását nem lehet manipulálni, vagy a maximálisan elérhető készletet – a 21 milliót bármikor is megváltoztatni, csak azért, mert egy kis csoport úgy szeretné.

Nincs olyan entitás – függetlenül attól, mennyi számítási teljesítménnyel rendelkezik – amely csökkenthetné a megtakarítók által tárolt bitcoin értékét.

Ez közvetlen ellentét az olyan változtatható kibocsátással rendelkező kriptopénzekkel szemben. Ilyen például az Ethereum, az XRP, de ugyanúgy a fiat pénzek.

Apolitikus értéktovábbítás

A bitcoin fenti jellegzetességei teszik különösen hasznossá a kriptopénzt az emberek közötti tranzakciókra, hisz pénzügyi protokollként immunis a fiat csapdáival szemben.

Ennél a pontnál Graf megemlíti a „The Bitcoin Standard”-ot, Saifedean Ammous népszerű könyvét, amely kiterjedten vizsgálja a bitcoin fiat pénzekkel szemben való előnyeit.

Ammous szintén helyet szentel annak részletezésére, hogyan működhet a bitcoin elszámolási célokra használt valutaként anélkül, hogy közvetítőkre lenne szükség.

„Ammous azzal érvel, hogy a sokak számára misztikusnak számító elszámolások területén a bitcoin kihasználhatja leginkább versenyképes alkalmazási lehetőségeit. Nemcsak a nem politikai pénzügyi egységek között válhat általánossá, de a SWIFT rendszerével, és más létező vagy feltörekvő riválisokkal szemben is közvetlen versenytársként képviselheti magát”

Hozzátette:

„Egy olyan világban, amelyben a hagyományos rendszerek a politikától függenek, a bitcoin előnyt jelenthet „semlegességének” köszönhetően, hisz a blokkokért versengők egyikre sem irányíthatja külön-külön. Mindez azt jelenti, hogy potenciálisan bárki részt vehet [a hálózatban].”

Technikai bátorság

A nagy altkoinokkal szemben a bitcoin technikai bátorsága azt jelenti, hogy piaci vezetőként betöltött pozíciója évek óta egyértelmű – mondta Graf.

Ahogy azt korábban többen megjegyezték, egyedül a hashráta nagyságrendekkel jobb haladást ért el, mint az Ethereum, vagy hasonló piaci szereplők.

„A BTC jelenleg 97 exahashsel védi a hálózatot, a BCH 2,5 exahashéhez képest, vagyis a BTC hashrátája 39-szer nagyobb, mint a hozzá legközelebb eső digitálispénz-versenytársa” – folytatta.

Ez a jellemvonás szintén megkülönbözteti a vezető kriptopénzt a hasonló tulajdonságokkal rendelkező utánzóitól. Az eljárás lehet bár megegyező, a hashráta eloszlása, a centralizáció vagy a más hálózatokhoz viszonyított aktivitás azonban alig összehasonlítható.

Nem egy entitás

A centralizációt illetően a bitcoin végső előnye a „vállalati” blokkláncokkal szemben, hogy gyakorlatilag nincs olyan gyenge pontja, amelyet a politikai szereplők megcélozhatnának.

Ez a tény mindennél feltűnőbb lett 2019-ben. Ekkor ugyanis a Facebook bemutatta Libra névre hallgató digitálisvaluta-protokollját, majd azonnal szembesült annak globális hátrányaival.

Csak Mark Zuckerberg vezérigazgató számtalan alkalommal jelent meg az amerikai törvényhozók előtt. Sok kritika érte, amiért megpróbálták átvenni a kormány monopóliumát ezen a téren.

„Nincs vezérigazgató, akit Washingtonba idéznének kihallgatásra” – összegezte Graf, utalva a Bitcoinra.

Olvastad már? 2020-ban is új bővítéseket tervez a Ripple

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!