A Bitcoin hasít, miközben az elemzők a CPI hatására tippelnek

-

Ismét 25 ezer közelébe került a bitcoin árfolyama, ez a szint hónapok óta erős ellenállásként működik, de a mostani roham ereje egyelőre kétséges, hiszen a friss inflációs adatok alaposan belezavarhatnak a képbe.

Az USA banki problémáinak a hatására a kriptopiac egésze emelkedni kezdett, és a BTC/USD pár elérte a 24.917 dollárt is a hét elején.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A kereskedők viszont nem hagyhatják figyelmen kívül az inflációs adatokat, amelyek alaposan bele szoktak szólni a piac alakulásába, és nagyobb mozgásokat katalizálhatnak, legalábbis rövid távon.

A múlt hónapban a CPI csökkenést mutatott, ez pedig olyan félelmekhez vezetett, hogy a Federal Reserve esetleg a tervezettnél hosszabb ideig tarthatja fent a magas kamatokat.

Emellé jött még a kriptopiac hagyományos volatilitása. A kockázatos eszközök piacai mindenesetre nem várhattak sokat a reakcióval, főleg, hogy a banki krízisről érkező hírek is egyre nagyobb figyelmet kaptak, és majdnem elhomályosították az inflációs adatok körüli felhajtást.

Egyesek úgy vélték, hogy a Fed lehet, hogy teljesen leállhat a kamatemeléssel. Michael van de Poppe, a népszerű elemző szerint a CPI eldöntheti a piac irányát.

„Ismét a 25 ezer dollárt teszteli az árfolyam, és bár jöhet korrekció az inflációs számok előtt, a piac tovább emelkedhet. Persze az is előfordulhat, hogy a 25200 dolláros szintnél medvés divergencia lép fel, és ismét lejtőre kerül az ár. Ha így lesz, akkor 23 ezerig is shortolnám.”

bitcoin
Forrás: Michaël van de Poppe/ Twitter

A Material Indicators elemzőcsapata szerint a technikai elemzés előrejelzését teljes mértékben boríthatja a CPI aktuális értéke, és ha a piac számára kedvezőtlenül alakulnak a számok, és az infláció mértéke rosszabb a vártnál, akkor további, akár nagyobb mértékű visszahúzódás is esélyessé válik.

„Az ázsiai piacok továbbra is enyhítik a volatilitást, és csökkentik a kilengéseket, de az inflációs adatok változtathatnak az összképen. Ha a számok magasak, akkor esésre számítunk. Ha visszafogottabb lesz, és ebéd előtt nem dől be újabb bank, akkor az ár tovább mehet felfelé.”

Az elemzők szerint jelenleg lefelé a 23600, míg felfelé a 25 ezer számít kulcs-szintnek, és arra figyelmeztetnek, hogy a BTC tartós emelkedéséhez arra is szükség lenne, hogy több egymást követő héten is a 200 hetes mozgóátlag fölött zárjon az árfolyam.

bitcoin
Forrás: Keith Alan

Míg ez nem történik meg, addig a felfelé kitörést nem lehet biztosnak és tartósnak tekinteni.

Csökkenő vagy emelkedő infláció?

Ha a vártnál alacsonyabb inflációs számok jelennek meg, a Fed dönthet úgy, hogy elhalasztja a kamatemelést, és lazít a pénzügyi kondíciókon.

Biden elnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az USA gazdaságában az infláció nem okoz gondot, és még a hét végén bekövetkezett bankcsődök előtt is ezt a nézetet vallotta.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A Fehér Ház sajtókonferenciáján elmondta, hogy a héten esedékes inflációs adatok tekintetében optimista, és szerinte jó helyzetben van az ország.

Nem minden elemző ért vele egyet, sokak szerint az adatokat akár manipulálhatják is, hogy alátámasszák a Fed jelenlegi pénzpolitikáját.

„Az inflációs adatok hamisak lehetnek, hogy segítsenek elkerülni egy piaci összeomlást, és aztán pár hét múlva szép csendben kijavítják majd, a valós értékre, ahogyan ezt az előző pár alkalommal is tették.”

Cathie Wood, az Ark Investment alapítója szintén nehézségekre figyelmeztetett, szerinte a makrogazdasági helyzet alapján a további kamatemelések drasztikus következményekkel járhatnak.

„Ha a Fed továbbra is az olyan indikátorokra támaszkodik, mint a CPI, és erre alapozva nem lép közbe, akkor a piac rossz irányba fordulhat, a nehéz pénzügyi helyzetbe kerülő bankok tovább centralizálódhatnak, ráadásul akár az államosítás is bekövetkezhet az USA bankszektorában.”

zeta

Olvastad már? A Bitcoin valamivel 24.700 dollár felett mozgott ma reggel

Forrás: cointelegraph.com

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Így készültek fel a Bitcoin bálnák a kriptopénzpiac növekedésére

A CryptoQuant vezérigazgatója szerint a bálnák long pozíciókat nyitottak, amikor a Bitcoin elérte a 29.000 dollárt, és 2023. augusztus elején megkezdték a felhalmozási fázist. Ki Young...

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!