Úgy tűnik, hogy a Bitcoin globális hálózata kezd kilábalni a közelmúltbeli visszaesésből, amelyet a kriptobányászat elleni kínai szigorítás okozott.

Az YCharts szerint a Bitcoin hashrátája július 27-én elérte a 115,71 EH/s-ot, és bár másnap 106,7 EH/s-ra esett vissza, ez mégis 82,5%-os növekedést jelent az egy hónappal korábbi meredek, 58,46 EH/s-os csökkenés óta.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Bitcoin hashrátája – a hálózat feldolgozási teljesítményének mértékegysége – április közepén érte el a 198 EH/s feletti történelmi csúcsot.

A következő két hónapban azonban meredek csökkenésnek indult, miután a hatóságok több kínai tartományban leállítási parancsot adtak ki a Bitcoin-bányászat üzemeltetői ellen, és arra kényszerítették őket, hogy olyan országokba költözzenek, mint az USA és Kazahsztán.

A hashteljesítmény növekedése azt is eredményezi, hogy a Bitcoin bányászati nehézsége két nap múlva, amikor a paraméter következő kiigazítására kerül sor, szintén emelkedni fog.

A BTC.com adatai azt mutatják, hogy négy egymást követő nehézségcsökkenés után a július 31-i következő kiigazítás során a Bitcoin bányászati nehézsége várhatóan több mint 4%-kal emelkedik.

A bányászati nehézség egy olyan mérőszám, amelynek célja annak kiszámítása, hogy mennyi számítási teljesítményre van szükség az új bitcoinok előállításához; minél kevesebb bányász van online, annál könnyebbé válik a Bitcoin bányászata.

A Bitcoin bányászati nehézsége május közepén érte el a 25 billió feletti csúcsot. Azóta azonban 54%-kal könnyebbé vált az új blokkok megtalálása.

Lassú, de folyamatos fellendülés

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Bitcoin-hálózat már jó úton halad a visszaesésből való kilábalás felé, sőt, új történelmi csúcsot jósolnak a bányászati nehézségben (azzal a megjegyzéssel, hogy ez nem fog bekövetkezni a következő néhány hónapban).

„Rövid távon, az év hátralévő részében a következő nehézségi kiigazítások során a globális hálózati hashráta lassú és folyamatos növekedésére, és ezáltal a Bitcoin bányászati nehézségének növekedésére számíthatunk” – mondta Edward Evenson, a Slush Poolt üzemeltető Braiins üzletfejlesztési vezetője a Decryptnek.

Ez annak köszönhető, hogy a Bitmain és a MicroBT új generációs bányászgépeit elkezdték leszállítani a bányászoknak.

Eközben azok a bányászok, akik már jelentős mennyiségű meglévő kapacitással rendelkeznek, több gépet fognak bekapcsolni. Evenson azonban úgy véli, hogy ez egy elhúzódó folyamat lesz, mivel az elmúlt hónapokban tömegesen vándoroltak ki a gépek és a hashráta Kínából.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

Arra is rámutatott, hogy több kínai tartományban, többek között Jünnanban és Anhujban nem áll rendelkezésre elegendő energiakapacitás az összes kikapcsolt gép befogadására.

„Eltart egy ideig, amíg ezeket a gépeket bekapcsolják, és visszatérünk a globális hasharányt tekintve minden idők legmagasabb szintjére” – mondta Evenson, aki hozzátette, hogy az új történelmi csúcs valószínűleg „valamikor a jövő év első vagy második negyedévében” fog bekövetkezni.

Mivel a Bitcoin árfolyama nemrég visszatért 40.000 dollár fölé, a bányászoknak valóban több okuk lehet az optimizmusra; a YCharts szerint az elmúlt héten a bevételeik is emelkedtek.

Olvastad már? Az egekbe szökött az XRP árfolyama, ahogy a dupla fenék aktiválódott

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!