A Federal Reserve elnökének meg kellett magyaráznia, hogy mit ért az „átmeneti” infláció kifejezés alatt, amikor elismerte, hogy a fogyasztói árak magasabbra emelkedtek, mint amire ő és más központi banki tisztviselők számítottak.

A Bitcoin (BTC) csütörtökön 40.000 dollár fölé emelkedett, egy nappal azután, hogy a Federal Reserve arra utalt, hogy egyre közelebb kerül az Egyesült Államok gazdasági fellendülését fellendítő eszközvásárlási programjának leépítéséhez.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A vezető kriptopénz az előző ülésszakban, a kritikus Fed-frissítés előtt megközelítette a 41.000 dollárt.

Ennek ellenére elkezdett veszíteni a felfelé irányuló lendületéből, miután a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) közzétette politikai nyilatkozatát, majd a Fed elnöke, Jerome Powell sajtónyilatkozatát.

Ahogy azt a közgazdászok várták, a Fed tisztviselői kétnapos politikai ülésük végén változatlanul hagyták monetáris politikájukat.

Megállapították, hogy az amerikai gazdaság egyre inkább a maximális foglalkoztatási és inflációs célok felé halad, és hogy a Fed a következő hónapokban folytatja az ösztönző politikájának értékelését.

A Bitcoin-befektetők szorosan figyelemmel kísérték, hogy a központi bank milyen hamar oldja fel a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját.

Ez részben azért van, mert a bitcoin 4000 dollárról 65.000 dollárra emelkedett a Fed laza monetáris politikájával szemben.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Infláció vagy sem?

Powell korábban azt mondta, hogy az eszközvásárlásaikat addig folytatják, amíg nem látnak ”jelentős további előrelépést” az amerikai gazdasági fellendülésben.

A szerdai sajtótájékoztatón azonban a Fednek először kellett megmagyaráznia, hogyan látja a „jelentős további előrelépést”.

, a CNBC műsorvezetője tette fel az említett kérdést Powellnek, mire ő azt válaszolta, hogy ez erős munkaügyi számokat és előrelépést jelent a maximális foglalkoztatás felé.

Az újságírók további kérdései Powellt az „átmeneti” magyarázatára szorítotották, egy olyan kifejezésre, amelyet ő és hivatala többször is használt korábbi FOMC-nyilatkozataikban, hogy háttérbe szorítsák az amerikai infláció emelkedésével kapcsolatos aggodalmakat.

Powellnek legalább két percig tartott, hogy válaszoljon a hirtelen jött kérdéssorra, megjegyezve, hogy az infláció rövid távon emelkedni fog, de éves szinten nem fog emelkedni.

„A [fogyasztói árak] emelkedése meg fog történni. Nem azt mondjuk, hogy vissza fognak fordulni. Tehát lesz infláció, de [annak] folyamata megáll […] Ha ez nem befolyásolja a hosszabb távú inflációs várakozásokat, akkor nagyon valószínű, hogy nem befolyásolja az inflációs folyamatot sem a jövőben. Az átmeneti alatt azt értem, hogy nem hagy maradandó nyomot az inflációs folyamatban.”

Scott Skyrm, a Curvature Securities fix kamatozású és repó ügyvezető alelnöke megjegyezte, hogy az FOMC nyilatkozatában tízszer említette az „infláció” vagy az „árstabilitás” kifejezést.

Ez azt mutatta, hogy az emelkedő fogyasztói árak a hátsó gondolataikban vannak, még akkor is, ha annak jelenlétét az „átmeneti” szóval cáfolják.

Lyn Alden, a Lyn Alden Investment Strategy alapítója szerint Powell megpróbálta elismerni, hogy az infláció abszolút értelemben nem átmeneti, azaz a Fed elnöke elfogadta, hogy a folyamatban lévő politikájuk „tartósan jelentős áremelkedéshez” vezet.

Hozzátette:

„Véleménye szerint [az infláció] átmeneti [a] változás mértékét tekintve (az évről évre történő emelkedések nem maradnak meg ebben az ütemben)”.

Skyrm megjegyezte, hogy Powell stílusa, miszerint a „jelentős további előrelépést” csak a maximális foglalkoztatás tekintetében méri, miközben teljesen háttérbe szorítja az inflációs félelmeket, azt jelenti, hogy a szűkítésük a javuló munkaügyi adatokra reagálna, nem pedig a szárnyaló fogyasztói árakra.

Ezért, ha a covid-19 delta variánsa a zárlatok újabb köréhez vezetne, amelyet további ösztönzők és munkanélküli segélyek követnek, nem biztos, hogy normalizálódást látunk majd a munkaerőpiacon. Ez több inflációt jelentene az elkövetkező időkben.

„Gyanítom, hogy sokan egyetértenek abban, hogy ez volt az egyik legzavarosabb Fed-sajtótájékoztató” – mondta Mohamed El-Arian, az Allianz vezető gazdasági tanácsadója.

A bitcoin árfolyama mindeközben a cikk írásakor újra 40.000 dollár alá került.

Forrás: TradingView.com

Technikailag a kriptopénz a napi időkeret diagramon a túlvásárolt relatív erősség indexe (RSI) miatt alacsonyabbra való korrigálást kockáztatott – egy 70 feletti RSI-érték jellemzően korlátozza a további felfelé irányuló ajánlatokat egy eszközre.

Mindazonáltal Gustavo De La Torre, az N.exchange kriptopénztőzsde üzletfejlesztési igazgatója úgy látja, hogy a jövőben nagyobb kereslet lesz a Bitcoin iránt, mivel a Fed figyelmen kívül hagyja az inflációs aggodalmakat.

Powell kijelentéseit „szükséges szókimondó palliatívumnak” nevezve az elemző megjegyezte, hogy a befektetők most valószínűleg alternatív eszközökben fogják biztosítani állományaikat a következetesen emelkedő árak elleni óvintézkedésként.

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

„A Bitcoin egyike a kevés kiemelkedő jelöltnek a befektetők e fogadására” – mondta a Cointelegraph-nak a Telegramon keresztül, hozzátéve, hogy az, hogy a digitális eszköz még az átmeneti medvés fázisok közepette is képes vonzani a lakossági és intézményi befektetőket, hangosan beszél az új rekordszint elérésének lehetőségéről.

De La Torre hozzátette:

Az év vége előtt a 64.000 dolláros All-Time High árfolyamra való visszaszökés küszöbön áll, ha az inflációs félelmek arra ösztönzik a befektetőket, hogy felhalmozzák az eszközt”.

Olvastad már? A kriptoőrület talán lecsengőben van, mondja a Visa pénzügyi vezetője

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.