A Bitcoin függetleníti magát a nemesfémektől

-

A világ legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptoeszközének, a Bitcoin-nak a piaci kapitalizációja az elmúlt hónapokban egyre nagyobb mértékű leválást mutatott a TradFi birodalom főbb eszközosztályairól.

A Glassnode on-chain elemző cég június 27-i tweetje szerint a 30 napos korreláció a nemesfémekkel, mint az arany (XAU) és az ezüst (XAG) -0,78-ra, illetve -0,9-re zuhant.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A fordított kapcsolat azt jelentette, hogy amikor a BTC árfolyama emelkedik, az nemesfémek piaca csökken és fordítva.

A BTC növekszik, míg az arany piaca zuhan

A három szóban forgó eszköz közelmúltbeli árfolyam-pályáját elemezve nyilvánvalóvá vált, hogy a digitális eszköz és a valós eszközök külön tengelyen mozognak.

Míg a „digitális arany” Bitcoin, meglovagolva a kriptók iránti intézményi érdeklődést, 22%-ot ugrott az elmúlt két hétben, addig a valós világban lévő társa ugyanebben az időszakban 2,3%-os csökkenést tapasztalt. Az ezüst viszont nagyobb, több mint 5%-os esést szenvedett el.

Az árfolyamok alakulásának lenyűgöző aspektusa volt, ahogy a BTC az arany és az ezüst mellett az amerikai bankválság után márciusban emelkedett, erős korrelációt mutatva.

A legutóbbi fordulat azonban figyelemre méltó eltérést mutatott.

Forrás: Glasssnode

A Bitcoin mint önálló eszközosztály

A dolgok perspektívájába helyezve a dolgokat, ez azt jelentette, hogy a piac elkezdhette előnyben részesíteni a BTC-t a nemesfémekkel szemben, mint az infláció elleni fedezetet.

Ez erősítheti a régóta támogatott narratíváját, miszerint a Bitcoin biztonságos menedékeszköz.

És bár a kritikusok azzal érvelhettek, hogy a történelmi tendenciákat figyelembe véve a BTC az aranytól való leválasztása következtében a részvényekhez fog hasonlítani, a valóság egészen más volt.

A Kaiko kriptopiaci adatszolgáltató friss jelentése szerint a BTC és a Nasdaq 100 index korrelációja júniusban három éve a legalacsonyabb szintre zuhant, ami a hagyományos kockázati eszközöktől való jelentős elszakadást jelzi.

Forrás: Kaiko

Nyilvánvalóan egyértelmű volt, hogy a BTC-t önálló, saját fundamentumokkal rendelkező eszközosztályként kezelik, ahelyett, hogy a reális világ ellenszele befolyásolná.

A kihívást azonban ennek a státusznak a hosszú távú fenntartása jelentené, tekintettel a kriptovaluták általában és különösen a BTC növekvő mainstream elfogadottságára.

Olvastad már? Mégsem lesz 2000 dollár az Ethereum?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

A PEPE 4.negyedéve ígéretesen indul, folytatódik-e a növekedés?

Aligha volt unalmas fejezet a Pepe (PEPE) békás témájú termék rövid történetében. A mémcoint szeszélyes árfolyam-ingadozásai, amelyek egy portfóliót megalapozhatnak vagy megtörhetnek, sok kriptopénz megfigyelő érdeklődését...

Jövő héten kezdődik az FTX tőzsde alapítóinak a büntetőpere

Sam Bankman-Fried, a becsődölt FTX tőzsde alapítója és ügyvezetője a jövő héten áll a bíróság elé. A vádak között csalás, összeesküvés, értékpapír-csalás, és pénzmosás is...

Miért érdemes odafigyelni az Arbitrumra?

Az Arbitrum nagyjából egy hete indította el a saját fejlesztési programját, egyfajta ösztöndíjat, és már most látszik a hálózati változásokból, hogy a kezdeményezés megfelelő útra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!